logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odzyskiwanie danych z płyty BD-R Maxell – brak odczytu, wolny dostęp, błędy kopiowania

Florian11 16 Wrz 2025 19:20 354 6
REKLAMA
  • #1 21692042
    Florian11
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Dwa lata temu nagrałem na płytę bd-r firmy maxell film. Dziś postanowiłem obejrzeć ów film na komputerze. Napęd bluray slim w ogóle nie odczytał płyty. Włożyłem płytę do nagrywarki bluray stacjonarnego komputera. Zanim zawartość płyty ukazała się w eksploratorze windows minęło kilka minut.

Żadnego z plików z płyty nie da się skopiować na twardy dysk komputera. Po bardzo powolnym przekopiowaniu ledwo pięć megabajtów danych pojawia się komunikat nie można odczytać pliku z dysku źródłowego.

Dlaczego kupiłem płyty bluray :: bo były najtańszym nośnikiem danych o dużej pojemności. Nie stać mnie na płyty mdisc. W tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem. Ponadto nikt nie gwarantuje trwałości zapisu na takich płytach.

Czy da się jakoś odzyskać dane z takich nośników? Miałem nawet taką sytuację że nie dało się nic nagrać na czystym nośniku bluray maxell. Oczywiście proces zapisu przebiegł poprawnie a przy weryfikacji brak możliwości odczytu nawet pierwszego sektora z płyty.

Płyta nie jest porysowana. Nikt jej nie dotykał przez dwa lata. Leżała w szpindlu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21692440
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    Florian11 napisał:
    Dlaczego kupiłem płyty bluray :: bo były najtańszym nośnikiem danych o dużej pojemności. Nie stać mnie na płyty mdisc. W tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem. Ponadto nikt nie gwarantuje trwałości zapisu na takich płytach.

W dużej mierze odpowiedziałeś sobie sam na pytanie czemu masz płyty słabej jakości.
    Poczytaj sobie o trwałości zapisu.

Upraszczająć dane w niedużej cenie można przechowywać na dyskach twardych lub na wspomnianych mdisc-ach.
    Są też mdisc-ki blue-ray.

Mozliwość odczytania danych jest moim zdaniem nikła w warunkach domowych.
    Możesz poszukać i sprubować czytniki które miały lepszą korekcję błędów, lepszą głowice itd... Ale to drogą żmudna, kosztowna i wymagająca wiedzy a nie gwarantująca sukcesu.
  • REKLAMA
  • #3 21692535
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Zrób kopię posektorową płyty do pliku używając ddrescue (linux).
    Ustawiając odpowiednio parametry masz szanse odczytać dużo a nawet prawie wszystko.
  • #4 21692538
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Istnieją programy do odzyskiwania danych z płyt, np. IsoBuster, który jest również dostępny w darmowej wersji z ograniczeniami funkcjonalności. Oczywiście nie ma pewności, że odzyska on dane z płyty. W jakimś stopniu może to zależeć również od czytnika płyt. Sam proces odzyskiwania danych może być czasochłonny.
  • REKLAMA
  • #5 21692545
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    IsoBuster robi to, co np. ddrescue - próbuje odczytywać fragmenty obszaru, z których tworzy całość.
  • REKLAMA
  • #6 21912348
    Florian11
    Poziom 5  
    Poddałem się i z bólem serca płyty wyrzuciłem. Temat zamykam.
  • #7 21912349
    Florian11
    Poziom 5  
    Poddałem się

Podsumowanie tematu

✨ Dyskutowano o odzyskiwaniu danych z uszkodzonej lub słabo czytelnej płyty BD-R, na której zapisany był film. Nośnik po dwóch latach zaczął sprawiać problemy: napęd slim nie odczytywał go wcale, a w stacjonarnej nagrywarce zawartość pojawiała się w Eksploratorze Windows dopiero po kilku minutach. Kopiowanie plików kończyło się błędami odczytu po kilku megabajtach, a wcześniej występowały też problemy z weryfikacją zapisu na czystych płytach. Zalecono wykonanie kopii posektorowej narzędziem ddrescue pod Linuxem oraz użycie programów do odzyskiwania danych z płyt, takich jak IsoBuster, z zastrzeżeniem, że skuteczność zależy od jakości nośnika, napędu i korekcji błędów. Wskazano też, że w warunkach domowych szanse odzysku są niewielkie, a trwałość zapisu na tanich płytach BD-R jest słaba.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA