logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie odczytuje hmmmm... nic (plus zacinanie biosa)

Manieq28 02 Paź 2016 17:48 591 6
REKLAMA
  • #1 15968083
    Manieq28
    Poziom 2  
    Cześć

Świeżo kupiony komputer bez Windowsa:

Gigabyte B150M-HD3 CHIPSET INTEL INSIDE B150
    INTEL i5 6400 4X 3.3 GHZ
    16 GB RAM G.SKILL DDR4
    DYSK SSD SAMSUNG 500GB + HDD 1TB

karty graficznej brak

Zainstalowałem win7 64bit z bootowalnego usb i wszystko odbyło się bez problemu. Problem polega na tym, że komputer nie czyta i nie wyświetla zadnych urządzeń usb a brak jakichkolwiek sterowników uniemożliwia połączenie z internetem, więc komputer jest odcięty od świata zewnętrznego. Ponadto gdy podpinam przenośny napęd DVD przez USB z płytą w środku komputer przy starcie zawiesza się na biosie. Gdy nie ma płyty w środku, zawiesza się Windows a gdy odpinam napęd wszystko znów działa jak należy. Porty USB są podpięte bo podpięte pendrivey świecą się a nośnik CD 'szumi' jak należy a i windows byl instalowany z usb. Mysz i klawiatura działają bez zarzutu. nośnik DVD nie wyswietla sie w manadzerze urządzeń a przenośny dysk, pendrive w managerze dysków... Resetowałem biosa, urządzenia usb i nośnik DVD wyświetlają się normalnie w biosie. Bez internetu, mozliwości podpięcia pendrivea lub wsadzenia płyty nic nie mogę z tym komputerem zrobić! Jakies pomysly?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15968197
    Manieq28
    Poziom 2  
    Do stworzenia USB z W7 użyłem właśnie tego programu. Mam po prostu spróbować jeszcze raz?
  • REKLAMA
  • #4 15968230
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Czy w programie miales zaznaczona opcje "Add Usb Drivers..."? Jezeli tak to porty powinny dzialac po zainstalowaniu systemu.
  • #5 15968552
    Manieq28
    Poziom 2  
    Tak, wyskakuje mi 'failed to add drivers to an offline Windows image'...
  • REKLAMA
  • #6 15969186
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Nic dziwnego, ze nie dziala.

Podmontuj obraz plyty z systemem jako cdrom i wybierz w programie jako zrodlo do utworzenia nosnika usb. Wtedy powinno sie dodac poprawnie.
  • #7 15969374
    Manieq28
    Poziom 2  
    Gdzieś wyczytałem, że na windows10 nie ma problemu z błędem, więc utworzyłem USB z systemem na komputerze z win10 i voila! Dzięki wielkie za pomoc i poświęcony czas :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowo zakupionym komputerem, który nie odczytuje urządzeń USB oraz zawiesza się na BIOSie przy podłączonym przenośnym napędzie DVD. Komputer został zbudowany na płycie głównej Gigabyte B150M-HD3 z procesorem Intel i5 6400, 16 GB RAM i dyskiem SSD Samsung 500GB. Po instalacji systemu Windows 7 z bootowalnego USB, porty USB nie działają, co uniemożliwia połączenie z internetem. Użytkownik próbował różnych metod, w tym przygotowania nośnika instalacyjnego, ale napotkał problemy z dodawaniem sterowników USB. Ostatecznie, po utworzeniu nośnika z systemem Windows 10, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA