logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion DRB3675R - CD ERR 3/6 przy włączonym silniku, co może być przyczyną?

vonolof 09 Lip 2005 20:57 1275 4
REKLAMA
  • #1 1641822
    vonolof
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam Clariona DRB3675R , problem polega na tym że CD startuje elegancko przy wyłączonym silniku, po włączeniu silnika CD nie startuje - poajwia się CD ERR 3 albo ERR 6 ?? ...radio jest odfiltrowane na zasilaniu, takie zachowanie także występuje gdy radio jest podłączone bezpośrednio do akumulatora (z pominięciem instalacji). Może problem leży w jakiejś usterce radia ? ...może jest tam jakiś układ filtracji (na zasilaniu CD, albo jego separacji) który może mieć wpływ na takowe zachowanie ?

Samo działenie CD jest rewelacyjne (czasem uda się je wystartować na włączonym silniku) - nic nie skacze, nie przerywa, nie traci ścieżki...

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Pzdr

Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 1641837
    adpap2005
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    miałem to samo w DRX 8675. Podobno to laser ale ktos rzucił tutaj kiedyś hasło, że usterka napędza zbyt wiele kasy naprawiaczom, żeby ujawnic przyczynę na forum.
    Nie wiem - sprzedałem radio...
    z tego co wiem to najczęstsza usterka w Clarionie...
  • REKLAMA
  • #3 1642357
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    A może jednak filrtacja napięcia zasilania nie jest tak dobra jak twierdzisz? Napisz jaki masz filtr na zasilaniu. Wymień w nim kondensator.
  • REKLAMA
  • #4 1643091
    vonolof
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki za pomoc.
    Wszystko prowadzi do głowicy (KSS 710A), po podkręceniu lasera na głowicy i jej przedmuchaniu problem zniknął (pewnie na parę chwil) - nie jest to odosobniony przypadek, aczkolwiek zachowanie niezbyt sugeruje uszkodzenie głowicy....
    Tymczasem muszę się rozejrzeć za "nową" głowicą ,wówczas będe mógł się pochwalić ewentualnym sukcesem ;)

Pzdr

Wojtek

Ps. ...nie jest to jednak problem filtracji, jak sugeruje zachowanie...
  • #5 2403485
    wkliw
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    udało Ci sie naprawić to radio ?? bo w swoim drx 6675rz mam taki sam problem i jestem ciekawy czy po wymianie głowicy bedzie działać
REKLAMA