logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator FM według schematu piracifm – opinie i zamiennik BB105 na BB104

Maciek B 09 Lip 2005 21:29 5550 12
REKLAMA
  • #1 1641878
    Maciek B
    Poziom 11  
    Mam zamiar zbudować ten generator:
    http://free.of.pl/p/piracifm/img2/gener2.gif
    Czy ktoś z Was już go robił ?
    Jeżeli tak to jaka jest Wasza opinia ?
    I jescze jedno pytanie:
    Czy zamiast diody pojemnościowej BB105 mogę dać BB104, czy pokryje wtedy cały zakres (88-108Mhz) ?
    Z góry dzięki !
    Pozdrawiam, Maciek Bachanek.
    Moderowany przez c2h5oh:

User raportuje, że po 13 latach link przestał działać...

• REKLAMA
  • #2 1642894
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Dioda BB105 w tym schemacie to dioda modulacyjna i nie ma ona wiele wspólnego z pokryciem pasma. Pytanie raczej powinno brzmieć, czy po wymianie diody uzyska się odpowiednią dewiację. BB104 ma o wiele większą pojemność i zmainy w zależności od napięcia od BB105 przez co sygnał modulujący powinien być dużo mniejszy i sprzęgająca pojemność 10p powinna być również zmniejszona. Jednak przy takim rozwiązaniu mogą pojawić się nikorzystne zjawiska jak np. zwiększenie poziomu szumów. Konkluzja jest taka, że można, ale lepiej zastosować diodę o małych zmianach pojemności i małej pojemności początkowej. Jeśli chodzi o generator to mogę tylko napisać co moim zdaniem należałoby zmienić teoretycznie, bo tego akurat generatora nie budowałem.
  • REKLAMA
  • #3 1643266
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Diodę można podmienić i będzie działało, tylko należy wykorzystać jedną połowę BB104. Pzdr.
  • #4 1643815
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    BB105 do modulacji FM... Przecież do tego stosuje się diody typu np. KV310. W każdym razie na niskie napięcie, bo przecież jego wahania będą rzędu LINE (0.775V).
  • REKLAMA
  • #5 1643863
    Maciek B
    Poziom 11  
    Przepraszam ale popełniłem błąd chodziło mi o wyrzycenie bb104 a wstawienie bb105 lub diody zenera na napiecie 33v.
  • #6 1643921
    czarutek
    Poziom 34  
    BB105B 30V 2-18 pF
    BB105G 30V 1.8-18 pF
    BB204G 30V 14-39 pF double (~BB104)
    KV1310 2-8V 8-24 pF FM
    KV1320 7-25V 6-23 pF FM

Najłatwiej dostępne są BB105. Skoro dysponujesz napięciem z syntezy w granicach do 30V, to zamiast BB104 włożyłbym jedną BB105 z szeregowym kondensatorem przy katodzie - powinno pokryć zakres.
    Natomiast BB105 w modulatorze w ogóle mi się nie podoba. Będzie szumieć. Ideałem byłaby KV1310 (KV310, 310), ale nie do zdobycia już chyba.

Panda, popraw jeśli coś bredzę, ale z moich prób tak właśnie wynika...
  • REKLAMA
  • #7 1644039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1644047
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Czarutek, a są jakieś podobne diody do KV1310 dostępne w handlu?
  • #9 1644094
    czarutek
    Poziom 34  
    No właśnie w detalu to z tym problem.
    Zerknij na BB804 z załącznika, ale duże napięcie.
    Z pojedyńczych ciekawa jest 1SV305, ale strasznie tycia...
    Po sztuce mogę kilka odstąpić jakby co.
    Załączniki:
    • 1SV305.pdf (103.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BB804.pdf (43.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1647111
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    czarutek napisał:

Najłatwiej dostępne są BB105. Skoro dysponujesz napięciem z syntezy w granicach do 30V, to zamiast BB104 włożyłbym jedną BB105 z szeregowym kondensatorem przy katodzie - powinno pokryć zakres.
    Natomiast BB105 w modulatorze w ogóle mi się nie podoba. Będzie szumieć. Ideałem byłaby KV1310 (KV310, 310), ale nie do zdobycia już chyba.

Panda, popraw jeśli coś bredzę, ale z moich prób tak właśnie wynika...

Dioda modulacyjna jest tam spolaryzowana mniej więcej 1/3 napięcia zasilającego (chociaż według mnie powinna być spolaryzowana wyższym napięciem - mniejsze szumy), także nie ma potrzeby stosowania diod na niskie napięcie. Co do BB105 to pewnie zastosowano taką, ze względu na dostępność. Z diodami KV nie mam żadnych doświadczeń, używam BB134 i BB135. Czy BB105 w takiej konfiguracji pokryje zakres to może pokazać tylko doświadczenie. Może nie pokryć, jeśli z syntezy nie będzie tak dużej zmiany napięcia, a to wynika z linku. Oczywiście w generatorze powinno się stosować elementy mało szumiące i dotyczy to nie tylko diody modulacyjnej. Proponuję układ zmontować, uruchomić, a później robić eksperymenty w celu poprawienia jakości.
    Żadna rada nie zastąpi własnych doświadczeń.
    czarutek; chyba przyznasz mi rację?
  • #11 1647523
    czarutek
    Poziom 34  
    Dokładnie Panda, zgadzam się z Tobą całkowicie. Tego nie sposób policzyć, trzeba zbudować i potestować. Najpierw, w ogóle bez warikapów, sprawdzić jak to szumi.
    Zwróciłem tylko uwagę na napięcie polaryzacyjne diody modulacyjnej. Zgoda, im wyższe, tym jej pojemniść mniejsza, a więc i jej szumienie miejsze. Problem tylko w tym, że wtedy jej charakterystyka jest już mało stroma i trudno ze standardu LINE uzyskać dostateczną dewiację. Trzeba dla użytych warikapów doświadczalnie znaleźć kompromis między napięciem polaryzującym i szumami, a czułością dewiacji na sygnał wejściowy. Można oczywiście włączyć przedwzmacniacz m.cz., ale to przecież kolejne źródło szumów i zniekształceń. Właśnie dlatego perfekt jest 310, opracowana przez Philipsa właśnie do tego. Jest ponadto podwójna, więc i zniekształcenia robi teoretycznie mniejsze.
    Chciałbym napisać jeszcze coś - nie jest dobrym pomysłem pokrywanie całego zakresu tylko z syntezy. Dźwięk na 88 będzie zupełnie inny, niż na 108MHz. Nie wiem, nie trzeba chyba tego rozwijać. Jestem natomiast za pokrywaniem z samej syntezy z grubsza 1/10-tej zakresu i stosowaniem w obwodzie rezonansowym dobrej jekości trymera (np. foliowego Philipsa), a jeszcze lepiej - dobrej jakości strojonej cewki (np. Sumida albo Coilcraft). Robiłem też próby z czterema kondensatorami włączanymi w obwód rezonansowy przez przekaźniki sterowane kontrolerem. Metoda niezła, ale miniaturowe ekranowane przekaźniki są i tak duże, a w dodatku niemiłosiernie drogie.
    I jeszcze taka ciekawostka - zamiast dwóch złączonych katodami BB105, w obwodzie modulatora zdecydowanie lepiej sprawują się tak samo złączone BB529. Też łatwodostępne. Ale czym to wytłumaczyć nie mam pojęcia. Wynikałoby to na pewno z ich danych katalogowych, ale nigdzie na nie nie natrafiłem.
    (BB529 28V 2.5-12pF VHF)
  • #12 1650240
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Maciek B napisał:
    Mam zamiar zbudować ten generator:
    http://free.of.pl/p/piracifm/img2/gener2.gif

Patrzę na ten schemat i dla mnie głupotą jest tam stopień wzmacniacza RC między wtórnikiem na mosfecie a wyjściowym wtórnikiem emiterowym.
    Takie wzmacniacze to się robi dla akustycznych a nie dla 100 MHz
    Będzie to mieć większe tłumienie niż wzmocnienie :)
    Wystarczy policzyć jaka będzie graniczna częstotliwość (-3dB) takiego układu który toworzy impedancja wyjściowa 8k2 z pojemnością wejściową wtórnika emiterowego - robi się z tego ładny filtr dolnoprzepustowy. Szacuję, że pojemność wejściowa wtórnika będzie nie mniejsza niż te 10-15pF.
    Z moich szacunków wynika, że ten stopień będzie chodzić ze wzmocnieniem do częstotliwości rzędu kilkunastu MHz a powyżej to co wzmocni zostanie stłumione przez wspomniany układ dolnoprzeustowy.
    Taki stopień miałby jakikolwiek sens gdyby tam rezystancja kolektorowa miała co najwyżej 100 Ohm a nie 8200 :)
    Zdecydowanie polecam wywalić ten stopień, bo tylko zamęt tam wprowadza.
    Nie bawiłbym się też w komplikowanie układu mosfetem tylko jaki pierwszy wtórnik trzasnął na fecie BF245 lub BF246 - ten drugi ma trochę lepsze nachylenie ch-ki przez co większe wzmocnienie w tym paśmie.
  • #13 1650409
    czarutek
    Poziom 34  
    Święte słowa, Andrzej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy generatora FM według schematu piracifm oraz możliwości zastąpienia diody pojemnościowej BB105 diodą BB104. BB105 pełni rolę diody modulacyjnej i nie wpływa bezpośrednio na pokrycie całego zakresu 88-108 MHz, lecz na charakterystykę modulacji i poziom szumów. BB104 ma większą pojemność i zmienność pojemności w zależności od napięcia, co może skutkować mniejszym sygnałem modulującym i wzrostem szumów. Można zastosować BB104, ale lepiej użyć diody o małej pojemności i niskiej zmienności, np. BB105 lub specjalistycznych diod typu KV1310, które są jednak trudno dostępne. Wskazano, że polaryzacja diody modulacyjnej na wyższym napięciu zmniejsza szumy, ale obniża czułość dewiacji. Zaleca się eksperymentalne dopasowanie napięcia polaryzacji i elementów sprzęgających, np. kondensatora 10 pF. W dyskusji poruszono także kwestie konstrukcyjne generatora, takie jak eliminacja niekorzystnych stopni wzmacniaczy RC o wysokiej rezystancji kolektorowej, które ograniczają pasmo pracy do kilkunastu MHz i zwiększają tłumienie sygnału. Proponowano zastosowanie stabilnych układów VCO z automatyczną regulacją poziomu sygnału, np. wzorowanych na nadajniku Motorola GM300. Podkreślono, że ostateczne parametry i jakość sygnału najlepiej zweryfikować praktycznie, budując i testując układ.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA