Witam, Mam dość poważny problem i nie wiem jak go rozwiązać. Od 5 lat posiadam kocioł immergas victrix 24 plus do tego sterownik CARv2 oraz sonda zewnętrzna na budynku. Wszystko było ok do wczoraj. Wczoraj uruchomiłem u mnie w domku sezon zimowy i odpaliłem kocioł w drugą funkcję ( bałwanek )
.
Ustawienia na sterowniku temp. eco 19 stopni a comfort 20,5. Krzywa 4.0 i wszystko było by ok, gdyby w nocy nie obudził mnie klimat tropikalny
budzę się a na termometrze pokojowym 25,2 stopnia. Schodzę do sterownika a na CARv2 na wyświetlaczu 19,2 stopnia. I zdębiałem. W domu ukrop a na sterowniku 19,2. Rano postanowiłem się temu problemowi przyjrzeć. Ustawiłem obok CARv2 termometr elektroniczny bimetaliczny, stacje pogody i stary rtęciowy termometr. Na wszystkich wskazania ok 22,6 ( +- 0,2 ) a na CARv2 18,9 stopnia. Czy ktoś może mi powiedzieć co mogło się stać i jak mam temu zaradzić abym mógł sterować poprawnie piecem? Dodam że CARv2 wisi na ścianie GK, do najbliższego ( szczelnego okna ) ma 3 metry i tyle samo do źródła ciepła jakim jest kaloryfer. Wszystko jest tak od 5 lat i dopiero teraz takie jaja. Proszę o pomoc.
Ustawienia na sterowniku temp. eco 19 stopni a comfort 20,5. Krzywa 4.0 i wszystko było by ok, gdyby w nocy nie obudził mnie klimat tropikalny