logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zębiec 16KW - Lekkie wybuchy gazów przy uruchamianiu dmuchawy

Emi53 10 Paź 2016 13:25 2037 6
  • #1 15985481
    Emi53
    Poziom 7  
    Ocena: 27
    Podczas gdy uruchamia się dmuchawa dochodzi do lekkiego wybuchu gazów w piecu, że aż klapką od dmuchawy zatrzęsie, palę tylko miałem, jak pomieszam trochę z węglem to, to zanika. Temperatura na piecu zawsze 50 stopni.
  • #2 15985546
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 15985561
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1123
    Przyczyn może być kilka:
    1). Zbyt "gazujący" miał (bo to nie jest samozapłon" miału, tylko samozapłon tlenku węgla, czadu z tego miału).
    2). Źle ustawione przedmuchy wentylatora, czyli może zbyt długi czas pomiędzy przedmuchami, zbyt krótkie przedmuchy itp. "akcje" wentylatora.
    3). Być może zbyt niska temperatura spalania ustawiona na piecu.
    4). Jeżeli jest to piec miałowy górnego spalania to być może dosypywanie świeżego miału na cżęściowo wypalony i rozgrzany poprzedni wsad pieca i dlatego dochodzi do intensywnego gazowania miału i "strzelania" gazu, czyli poprostu niewłaściwa obsługa i eksploatacja pieca.
  • #4 15985574
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Może być to spowodowane małym przekrojem komina. Możesz ustawić częste przedmuchy pieca jeżeli masz taką możliwość. Może być spowodowane rodzajem opału jego wilgotności.
  • #5 15987188
    Emi53
    Poziom 7  
    wojtek1234321 napisał:
    ). Zbyt "gazujący" miał

Stosowałem różne miały i wychodzi na to że jakość ich jest marna w porównaniu 30 lat temu.
    wojtek1234321 napisał:
    Źle ustawione przedmuchy wentylatora,

Piec ustawiony jest fabrycznie [10 lat skończył we wrześniu ale wygląda jak nowy]
    wojtek1234321 napisał:
    Być może zbyt niska temperatura spalania ustawiona na piecu.
    .
    Temperatura zawsze ustawiona na 50 bo więcej nie potrzeba.
    wojtek1234321 napisał:
    Jeżeli jest to piec miałowy górnego spalania

Górnego spalania ale jak czasami dosypię to staram sie w róg pieca sypać żeby został żar .Dzięki za cenne rady.
  • #6 15993340
    pandamix
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Temperatura spalanie jest za niska aż mi się nie chce wierzyć że ten piec jest jak nowy przy takich temperaturach, jeśli to górniak i rozpalasz od góry a później dosypujesz miału to nie dziw się że strzela, musisz nauczyć się zasypywać piec i nie dosypywać dopóki nie wygaśnie.
  • #7 16023060
    Emi53
    Poziom 7  
    W tym sezonie grzewczym mieszam miał z węglem orzech i na razie pali się dobrze,cały zasyp starcza na 12godz,ale jak będą mrozy to musze dosypywać tak jak już pisałem staram się sypać do tyłu pieca żeby zostawić trochę żaru.Ostatnio kupiłem tak zwany ekogrysik rodzaj miału granulat jak ryż i on się dobrze pali.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas uruchamiania dmuchawy w piecu Zębiec 16KW występują lekkie wybuchy gazów, co może być spowodowane kilkoma czynnikami. Użytkownicy wskazują na możliwość zbyt "gazującego" miału, niewłaściwe ustawienia wentylatora, zbyt niską temperaturę spalania oraz błędy w obsłudze pieca, takie jak dosypywanie świeżego miału na częściowo wypalony wsad. Wskazówki obejmują poprawę jakości opału, częstsze przedmuchy oraz odpowiednie zasypywanie pieca, aby uniknąć intensywnego gazowania. Użytkownik zauważył poprawę po mieszaniu miału z węglem orzechowym oraz stosowaniu ekogrysiku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA