logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Defro Komfort Eko 12kW - Ustawienia zaworu trójdrożnego i sterownika TECH K1PV4

ojciec10 12 Paź 2016 06:56 11568 2
  • #1 15989263
    ojciec10
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Witam.
    Posiadam kocioł Defro Komfrot Eko wraz ze sterownikiem TECH K1PV4.
    Poniżej przesyłam uproszczony schemat połączeń kotła. W instalacji posiadam zawór trójdrożny WOMIX MP06 o czasie pracy siłownika 135s. Temperatura zadana kotła 60oC, temperatura minimalna powrotu 35oC, temperatura zadana zaworu 45oC. Problem w tym że temperatura bieżąca zaworu potrafi sięgać 55oC przy nastawie 45oC. Sprawdzałem w trybie ręcznym czy jak załącze pompę C.O. i wymuszę zamknięcie zaworu trójrożnego to wzrośnie temperatura na wyjściu na grzejniki - nie wzrastała. Uważam że problemem są ustawienia sterownika. Funkcja zaworu wbudowanego to ochrona powrotu. Czas pracy siłownika ustawiony na 140s. Czy ma ktoś podobne problemy z tym sterownikiem?

Pytanie drugie:
    Jakie macie ustawienia dotyczące trybu palenia: czas podawania, czas przerwy , wentylator itp? Jakie macie spalanie kotła przy jakim metrażu ?
    Załączniki:
    • Defro Komfort Eko 12kW - Ustawienia zaworu trójdrożnego i sterownika TECH K1PV4 uproszczony schemat.JPG (27.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 15989264
    ojciec10
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Czujnik temperatury zaworu jest umiejscowiony około 0,5m za zaworem 3D w kierunku grzejnika.
  • #3 21759595
    pleya
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    >>15989264 Poczytaj opinie o produktach tech! Jeżeli uważasz, że parametry nie zgadzają się, weź sobie poprawkę i kup właściwy zawór. Ja nie widzę problemu puszczenia 55°C zamiast 45°C. To nie jest bateria z regulatorem temperatury. Uważam, że wiedza Pańska jest na niewystarczającym poziomie i dyskusja w tym temacie nie ma uzasadnienia. Pozdrawiam
REKLAMA