Witam, mam problem z utrzymaniem a właściwie to z osiągnięciem temperatury na powrocie do kotła C.O. Instalacja nowa, kocioł Defro Komfort Eko 15 kW. Producent zaleca minimalną temperaturę powrotu na poziomie 55 stopni, natomiast u mnie non stop utrzymuje się temp w okolicach 32-37 stopni. Maksymalny skok na powrocie udaje mi sie uzyskać gdy chodzi pompa C.W.U., bo wtedy wymusza obieg. Gdy chodzą tylko pompy C.O. i podłogi to powrót jest praktycznie zimny a obieg wody w samym kotle raczej znikomy. Zamieściłem schemat swojej kotłowni, kolor czerwony to zasilanie, niebieski powrót. W instalacji jest zawór czterodrogowy nad kotłem oraz 3-drogowy panujący nad podłogówką. Zaworów zwrotnych nie rysowałem, ale nie mają one wpływu na ten problem. Instalacja w pełni zautomatyzowana, siłowniki zaworów, czujniki temperatur zamontowane. Proszę o informację na podstawie rysunku czy instalator nie popełnił gdzieś błędu, który powoduje mi nadmierne wychładzanie kotła. Dodam że temperatura samego kotła potrafi skakać nawet o 20 stopni w momencie zakończenia podtrzymania i rozpoczęcia pracy.