logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator Matiz - brak ładowania, gdzie szukać bezpiecznika?

jasmina111 10 Lip 2005 19:02 8370 5
REKLAMA
  • #1 1643728
    jasmina111
    Poziom 2  
    Na alternatorze jest 13,45-13,80 a ładowania nie ma.Podobno może to być bezpiecznik tylko nie wiem gdzie on się znajduje.Jak ktoś wie to niech pisze.Kontrolka na zapłonie się nie pali,a przy włączonym silniku się żarzy-jest na pewno dobra.Czy ktoś wie co mu dolega i jak to usunąc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1644332
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    pozdrawiam !
    jeszcze nie widziałem układu ładowania z bezpiecznikiem po drodze akumulator - alternator -------> przepalenie tego bezpiecznika powodowałoby uszkodzenie alternatora (alternator nie może pracować bez obciążena) jesli jest tak jak wyżej opisane to proponuje podłączyć zacisk prądowy alternatora z + akumulatora jeżeli pojawi się ładowanie to fart że nie poległ alternator i szukałbym kostki spinającej przewód prądowy alternatora z wiązką i aku

a może jeszcze jedno : obudowa alternatora straciła 'mase ' z silnikiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1644436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1646618
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    nietylko azjatyckie bo i angielskie rynek własny
  • REKLAMA
  • #5 1656614
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Witam .Sprawdź szczotki ,nieraz się zawieszają.Rownie często pada mostek prostowniczyBardziej bym na niego obstawiał.(Z tego co opisujesz to może być jedno z dwoch ,żadziej pada wirnik.). Niestety nie jest to takie proste bo trzeba zrzucić alt. z autka. Ja to robię górą ale potrzebna Ci bedzie pomoc aby odchylić nieco silnik w strone przodu.Powodzenia i pozdrawiam.
    Grzesiek
  • #6 1656728
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    mialem tak u siebie i okazalo sie ze przesuniete byly komutatory po ktorych chodza szczotki.jedna ze szczotek chodzila po przerwie pomiedzy komutatorami a druga wisiala w powietrzu.tez sie tym zdziwilem jak to sie moglo stac ale sie stalo.ustawilem na swoje miejsce i jest spokoj do dzis
REKLAMA