logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt BREMEN RCM43 - brak napięć na BTS410G, radio nie działa

widock 10 Lip 2005 20:15 1884 8
REKLAMA
  • #1 1643887
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam mam do naprawy takie radyjko no i jest w nim scalaczek BTS410G i mam na nim tylko 14V zasilania i żadnych innych napięc prośba o jakąś rozpiske tego scalaczka - radyjko martwe nawet czerwona dioda niemiga - ewentualnie jakieś sugestie , schematu niemam
  • REKLAMA
  • #2 1643970
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Dość popularny układ w wielu radiach , również starszych. I dość drogi. To rodzaj przekaźnika elektronicznego, działa trochę podobnie jak tyrystor. Poszukaj, ktoś niedawno dawał link do opisu.
    W Twoim niemal napewno padł.

SławeK
  • #3 1643996
    widock
    Poziom 21  
    znalazłem jeden link i plik w PDF , ale jak chcem go otworzyć to mi jakiś błąd wyświetla , ewentualnie w jakim radiu jest to może jakbym wiedział to schemat bym poszukał ?
  • REKLAMA
  • #4 1644358
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jest na Elektrodzie schemat radia Opel Grundig SC303 , tam ładnie widać co ten układ robi.
    Ja zastosowałbym zamiast niego mały przekaźnik.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 1905800
    widock
    Poziom 21  
    witam jeszcze raz mam pytanko bo radio mi ruszyło ale okazało się że karta jest padnięta - teraz mam efekt taki że po właczeniu palą się 4 kreski - kod odczytałe se kalkulatorem - czy bedzie pasował i jak wywołac aby w tym radiu pokazalo cztery zera do wpisania kodu - czy będzie trza w pamięci zmieniać bajty - a jak tak to w których bajtach co pozmieniać
  • #6 1906506
    SlaweK
    Poziom 43  
    Wystarczy przemyć styki karty i poczekać.
    A najlepiej przyuczyć je jeszcze a jak to znajdziesz w instrukcji obsługi ktora napewno jest na niemieckiej stronie producenta choć nie mam pewności czy akurat po polsku się znajdzie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 1906672
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Za stare radio aby na Blaupunkcie była instrukcja - bo bym ją miał. Tam mają do 3-4 generacji w tył, czyli do Bremena 127 jeszcze tak, do starszego nie.
  • #8 1907160
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zgadza się, sprawdziłem, nie ma tam jej, jest za to ciekawa instrukcja montażu, niestety po niemiecku i angielsku.

SławeK
  • #9 2004783
    widock
    Poziom 21  
    Witam przyuczyłem radio według postów jakie znalazłem na elektrodzie no i ruszyło ale jestb jeszcze problem że niedziała magnetofon , bywa czasem że zadziała na chwile .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z radiem Blaupunkt BREMEN RCM43, które nie działało z powodu braku napięć na układzie BTS410G. Układ ten jest popularnym, ale kosztownym przekaźnikiem elektronicznym, działającym podobnie do tyrystora, i najprawdopodobniej uległ uszkodzeniu. Brak schematu utrudniał diagnozę, jednak znaleziono schemat radia Opel Grundig SC303, gdzie układ ten jest opisany, co może pomóc w zrozumieniu jego funkcji. Zasugerowano zastąpienie BTS410G małym przekaźnikiem. Po naprawie radio ruszyło, ale pojawił się problem z kartą kodową – po włączeniu wyświetlała cztery kreski, co wymagało odczytania i wpisania kodu. Wskazano, że styki karty należy przemyć i przyuczyć, co można znaleźć w instrukcji obsługi, choć dla tego modelu Blaupunkta instrukcja jest trudna do zdobycia, dostępna jedynie w języku niemieckim lub angielskim. Po przyuczeniu radio działało, jednak magnetofon nadal działał niestabilnie, czasami tylko na chwilę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA