logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tevion TV 9.6 - blokowanie przy sygnale TXT, uszkodzenie pionu TDA 8177F

adam12 10 Lip 2005 22:37 2769 8
REKLAMA
  • #1 1644228
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Witam
    Telewizor tevion chassis tv 9.6
    Usterka polega na tym że po przełączeniu na program TV KRAKÓW blokuje się telewizor(klawiatura lokalna) potem głos(wyciszanie) i następuje wyłączenie telewizora.
    Po przeczytaniu postów jestem przekonany że usterka jest związana z sygnałem TXT.
    Natomiast udało mi się to obejść wymieniając M27c1001 z TV 9.1 i 24C32 też TV9.1 .
    Różnią się numerem programu sterującego i wsadem 24c32.
    Problem pozostał taki że przy zmianie formatu uszkadza się pion TDA 8177F(w trybie też).
    Próbowałem z różnymi wsadami łącznie z inicjacją kompletną.(przy testach poszły cztery piony).
    TV 9.6 ma dodatkowy moduł RAM.
    Dodatkowe euro i Vdp 3116
    Soft z TV 9.6 nie powoduje włączenia telewizora w TV 9.1 a z TV 9.1 do TV 9.6 uruchamia TV 9.6 chassis.

Dodam że na innych programach jest dobrze tylko jak idzie retransmisja kroniki na dwójce to też go blokuje.
    Przypomniałem sobie że miałem taki sam przypadek dwa lata temu i sprzedałem TV i chodzi do dzisiaj (nic bynajmniej nie zgłasza) tylko gość ma kablówkę a ja naziemną.

Pytanie czy wyszedł poprawiony Soft M 27C1001(S 205) do TV9.6 ???
    Czy ktoś wie jak to obejść ?
    Może inne sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 1651708
    Chrispi
    Poziom 1  
    Hi,

zmien EE-Prom i wpisz Software nanowo!

Chrispi
  • #3 1651867
    adam12
    Poziom 26  
    Tylko z kąt mam wziąść dobrego Softa te co mam są z działających telewizorów
    M27C1001 (PLC) nie jest taki tani żeby można było na okrągło poświęcać do testów,bo chyba jest do jednokrotnego zapisu.
    Do jutra zamieszczę swojego do wglądu (do porównania z innymi)

Czy miałeś ten przypadek?

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Jak mam to zamieścić do weryfikacji
    Rozszerzenie bin jest niedozwolone "cytat"
    Pytanie do moderatora

Odp.: wystarczy spakować. (am)
  • REKLAMA
  • #4 1652801
    adam12
    Poziom 26  
    Jest to M27C2001 pod nalepką (S205)
    Przedtem nie ściągałem nalepki tylko ze schematu.
    Załączniki:
    • Soft M27c2001 (S205) TV9.6 TEVION.rar (1.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1653572
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    Witam, zawartość ROM jak i EEprom muszą stanowić parę, w przeciwnym razie będziesz miał piąte "bum" jeżeli nie ruszałes ROM'u, to dobierz tylko wsad do EEPROM'u i powinno ruszyć. Po między TV9.1 a TV9.6 są spore różnice.

Pozdro
    Fazii
  • #6 1654642
    adam12
    Poziom 26  
    Całkowicie się z tobą zgadzam w pełni.
    Napiszę jeszcze raz .
    TV przyszedł do mnie z uszkodzonym wsadem.
    Załadowałem mu wsad z elektrody konkretnie do tego modelu.(24C32 i tak przy okazji jest tam wsad mina z ruskim opisem)
    TV wystartował i wszystko w porządku gdyby nie to blokowanie.
    Chciałem to ominąć bo miałem podobny na stanie (który się nie blokuje) i przy okazji się dużo dowiedziałem.
    A mianowicie :
    Za szybko znikające menu ( sprawa wsadu 24C32)
    Przyczyna uszkodzenia bina 24C32 (zły soft M27C2001 ) w czasie blokowania nastąpić może uszkodzenie w zależności co użytkownik naciska na pilocie (mimo że pilot teoretycznie nie działa).
    Uszkodzenie bina nie musi być identyczne(zależy od humoru)
    Po przeczytaniu postów doszedłem do wniosku że naprawa w tym modelu kończy się na zmianie wsadu (24C32) co i w moim przypadku pomogło(ale i tak TV wcześniej czy później wróci z uszkodzonym wsadem)

A miałem to dwa lata temu w tym samym modelu i dlatego drążę temat.
    Zamieściłem swojego (M27C2001) po to żeby ktoś go porównał ze swoim o tym samym numerze(S205) może to coś wyjaśni (bo nie chce mi się czekać aż zmienią coś w nadawaniu sygnału TEXT)
    Mam pełny schemat do tego modelu.

Jestem blisko ale czekam na wasze opinie.
  • #7 1655245
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    No szkoda, że późno z tym topic'iem wyszło, wczoraj wydałem taki TV w stanie sprawnym, mogłem spoko sczytać wsady i byłoby po problemie, a tak kicha. mam troszkę wsadów 4KB i 8KB, jak chcesz poexperymentować, to podeślę. Ewentualna reszta, po zgraniu oprogramowania, bo na odległość w tym przypatku możemy tylko gdybać ;)

Pozdrawiam
    Fazii
  • #8 1656066
    adam12
    Poziom 26  
    Problem nie tkwi moim zdaniem w 24C32 (jestem wstanie założyć czystą i wszystko poustawiać)
    Ale jak pisałem wcześniej próbowałem też z pewnymi wsadami (są pewne a na niektórych trzeba poustawiać w opcjach)
    Nawet rusza z TV 9.1 .
    Ale dopiero kiedy z mienie M27C2001 to przestaje się blokować.
    Dlatego pozostaje czekać aż ktoś zgra (S205) i porówna z moim.
    Nie jest powiedziane że w innej części polski to wystąpi (zależy od rodzaju nadawanego programu)
    Jeżeli Soft będzie identyczny z moim to znaczy że to usterka fabryczna(nie przewidzieli).
    Jeżeli nie to mam zły Soft.
    Zobacz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic310441.html
  • REKLAMA
  • #9 2037305
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Mam dokladnie ten sam problem. TV sie blokuje na TV Bydgoszcz, przy czym czasami wyskakuja na dole ekranu znaki z dekodera telegazety (przypadkowe). Dzisiaj tak sie zawiesil ze to zwalil cala zawartosc eeprom i musialem go inicjowac na nowo(czy mozna go zainicjowac bez wylutowywania?? bo widze w service mode mozna wpisywaf FF do komórek ale zeby do wszystkich!! :) ). Nie mam innego ROM do procesora a ten co jest ma taka wade. Czy juz problem zostal moze rozwiazany na forum?? bo szukalem i nic nie znajduje. Rom mam w wersji 205.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Tevion chassis TV 9.6 wykazuje usterkę polegającą na blokowaniu się po przełączeniu na programy z sygnałem teletekstu (TXT), co prowadzi do zablokowania klawiatury lokalnej, wyciszenia dźwięku i wyłączenia urządzenia. Problem jest powiązany z uszkodzeniem pionu TDA 8177F, który ulega awarii podczas zmiany formatu obrazu, także w trybie testowym. Próby naprawy obejmowały wymianę pamięci M27C1001 (w rzeczywistości M27C2001 pod nalepką S205) oraz EEPROM 24C32, jednak różnice w oprogramowaniu (wsadach) między TV 9.1 a TV 9.6 powodują komplikacje. Zawartość ROM i EEPROM musi być kompatybilna, inaczej dochodzi do uszkodzeń. Wymiana wsadów 24C32 i M27C2001 z modeli TV 9.1 na 9.6 pozwala na uruchomienie telewizora, ale problem blokowania przy sygnale TXT i uszkodzenia pionu pozostaje. Dodatkowo TV 9.6 posiada moduł RAM oraz dodatkowe układy euro i VDP 3116, co różni go od wersji 9.1. Usterka występuje głównie przy retransmisjach programów z teletekstem, np. TV Kraków i TV Bydgoszcz. Inicjowanie EEPROM w trybie serwisowym jest możliwe, ale nie rozwiązuje problemu trwałego uszkodzenia wsadów. Dyskusja wskazuje na potencjalną wadę fabryczną lub konieczność posiadania odpowiednio dobranego, oryginalnego oprogramowania dla modelu TV 9.6.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA