logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - brak działania USB i BIOS po instalacji, klawiatura i mysz nie reagują

tehnorb 16 Paź 2016 18:40 3312 14
REKLAMA
  • #1 15999154
    tehnorb
    Poziom 8  
    Witam. Mam pewien problem. Kupiłem niedawno komputer tylko musiałem zainstalować Windows, łatwizna. Podpiąłem usb, zbootowałem z usb instalator - pierwszy problem o sterownikach. Załatwiłem płytę - ruszyło. Podczas wybierania partycji kolejny błąd związany ze złym formatem partycji. Wyczytałem, iż najłatwiej to usunąć partycje i samo sie naprawi (?) głupi ja uwierzyłem, hehe. Niby ruszyło, system zainstalowało. Problem aktualny : nie działają usb, klawa nie działa, myszka nie działa i nawet do biosu nie mam się jak dostać. Uruchamia mi się wybranie języka Windowsa i echo, nic sie nie da. Kupiłem nawet przejściówkę z usb na ps/2 i tez kicha. Jestem bezradny. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 15999183
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Zgaduje, ze wystarczy utworzyć nośnik instalacyjny programem od producenta płyty, który doda odpowiednie sterowniki do kontrolera usb. Ale jak większości nie chciało Ci się przeczytać instrukcji ani zajrzeć na stronę producenta, dlatego tego nie wiesz.

Nie podałeś nawet modelu płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #3 15999184
    rotombox2
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Bliżej określ co to za komputer,
    - czym usuwałeś partycję, podaj więcej danych o swoim komputerze, płycie itd., a może masz laptop Lenovo? Czy inny?
  • REKLAMA
  • #4 15999196
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Nie robiłeś czegoś jeszcze? Zainstalowany system (lub wręcz jego brak) nie ma żadnego wpływu na możliwość używania klawiatury w BIOSie...
  • #5 15999202
    tehnorb
    Poziom 8  
    Link do komputera : https://m.morele.net/product/details/774132/0

Model plyty glownej : MSI H110M PRO-VD

Po prostu podczas instalacji na ktorej partycji mam zainstalowac system byla opcja usun (co uczynilem i instalacja ruszyla) Mialem tam problem z partycja GPT o ile dobrze pamietam.
  • #6 15999218
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak jak napisalem, wszystko masz w instrukcji oraz na stronie producenta plyty!

Nosnik instalacyjny z W7 utworz przy pomocy:
    http://download.msi.com/uti_exe/Win7_Smart_Tool.zip
    Jest nawet film na yt:
    https://www.youtube.com/watch?v=64TzNuHCf8A
    i instrukcja: http://download.msi.com/archive/mnu_exe/Esmart_tool.zip

Do tego zmien w biosie:
    For windows 8.1/ 10, skip this step. For Windows 7, access the BIOS menu
    Advanced > Windows OS Configuration > Windows 7 Installation and set the
    item to enabled, save changes and restart.

W przypadku tego chipsetu najlepiej instalowac system z plyty, a nie z usb, co rowniez jest podane w instrukcji.

Na przyszlosc wysil sie na tyle zeby chociaz wejsc na strone producenta!
  • #7 15999552
    tehnorb
    Poziom 8  
    Nic to nie daje prosze Pana :). Uruchamia sie system do etapu wyboru jezyka i wpisania nazwy komputera. Klawa nie dziala, do biosu sie nie dostane. Jedynie chyba pozostal reset biosu?
  • REKLAMA
  • #8 15999569
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Klawiatura powinna normalnie dzialac po wlaczeniu i w biosie.

Utworzyles nosnik przy pomocy Win7 Smart Tool i zainstalowales system ponownie? Czy nadal uruchamiasz ten bez sterownikow?
  • Pomocny post
    #9 15999768
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Kolobos napisał:
    Klawiatura powinna normalnie dzialac po wlaczeniu i w biosie.

Autor nie może wejść w BIOS, więc zapewne ma wyłączone "USB Legacy Support". Stąd wszelki problem.
    tehnorb napisał:
    Kupiłem nawet przejściówkę z usb na ps/2 i tez kicha.

Nie wszystkie klawiatury działają prawidłowo poprzez przejściówkę.

Najlepiej było by na chwilę obecną, gdybyś pożyczył od kogoś klawiaturę PS/2 i wtedy nie miał byś zarówno problemu by wejść do BIOS'a, jak i problemów z dalszą instalacją systemu.

Dodano po 1 [minuty]:

tehnorb napisał:
    Jedynie chyba pozostal reset biosu?

Nic nie da. Nie włączy się automatycznie obsługa portów USB a wręcz gdy była włączona, przełączy się na "Disabled". I tak za pomocą klawiatury PS/2 trzeba będzie ją włączyć ponownie.
  • #10 15999775
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To nowa plyta, powinna miec domyslnie wlaczona ta opcje. Klawiature warto podlaczyc do portow USB 2.0.
  • Pomocny post
    #11 15999781
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Nie koniecznie. A bynajmniej nie ma co wróżyć.
    Trzeba podłączyć klawiaturę pod PS/2 i wtedy będzie większy pogląd na sprawę.
  • Pomocny post
    #12 16000114
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Do Biosu powinno się dać wejść zawsze, nawet jak emulacja Legacy USB jest wyłączona, z resztą na nowych płytach nie ma zdaje się racji bytu, gdyż w aktualnych czasach urządzenia USB uznawane są już przecież za natywne.

W BIOSach MSI (nie wiem czy dokładnie na tej płycie również) występuje opcja Fast Boot, której włączenie skraca start, ale między innymi pomija inicjalizację urządzeń USB. Jeśli została taka opcja włączona to klawiatura USB może nie działać do momentu załadowania systemu i sterowników USB w tym systemie.

Rozwiązaniem może być odłączenie zasilania od komputera na minutę (wyjęcie wtyku zasilania) - jeśli ta opcja jest skonfigurowana w taki sposób, że po zaniku zasilania jest robiony normalny start zamiast szybkiego - wtedy uda się wejść do BIOSu. Jeśli opcja jest wyłączona to zawsze można wyczyścić ustawienia BIOSu, w domyślnych ustawieniach Fast Boot jest wyłączone. Oczywiście podłączenie klawiatury PS/2 rozwiąże również problem.

W samym BIOSie może być też opcja (w niektórych płytach pod Skylake spotkałem, nie pamiętam jak jest w MSI H110M PRO) włączająca emulację klawiatury/myszy PS/2 w celu instalacji Windows. Na pewno widziałem w płytach Asrocka, ale rozejrzałbym się (jak już się do BIOSu dostaniesz) za taką opcją na Twojej płycie również.
  • #13 16001854
    tehnorb
    Poziom 8  
    Zalatwilem klawiature z wejsciem ps/2 i pomoglo. Tak mialem ustawione to Fast Boot na enabled, wiec to wina tego. Juz usbki dzialaja :). Dzieki wielkie za pomoc.

Tak przy okazji istnieje jakis darmowy program, ktory aktualizuje sterowniki?
  • Pomocny post
    #14 16001863
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Tak, Firefox czy Chrome na przykład. Sterowników wszelkimi automatycznymi badziewiami nie warto aktualizować.
  • #15 16001929
    tehnorb
    Poziom 8  
    Ok dziekuje jeszcze raz za pomoc. Pewnie gdyby nie Wasza pomoc musialbym oddac do specjalisty i zabulic parenascie zlotych. Zycie to nauka - pozdrawiam i dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z działaniem portów USB oraz klawiatury i myszy po instalacji systemu Windows 7 na komputerze z płytą główną MSI H110M PRO-VD. Po zbootowaniu z USB i usunięciu partycji, system zainstalował się, ale nie można było uzyskać dostępu do BIOSu ani używać urządzeń USB. Użytkownik otrzymał porady dotyczące utworzenia nośnika instalacyjnego z odpowiednimi sterownikami oraz zmiany ustawień w BIOSie, w tym wyłączenia opcji Fast Boot. Ostatecznie, po podłączeniu klawiatury PS/2, problem został rozwiązany, a USB zaczęły działać. Użytkownik zapytał również o darmowe programy do aktualizacji sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA