logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Automatyczne generowanie i drukowanie dokumentów seryjnych

Voodoo4 19 Paź 2016 23:53 4977 2
REKLAMA
  • #1 16006506
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Witam

Mam program który generuje mi plik programu excel z danymi, które mają taki sam rozkład w kratkach arkusza i potrzebuje stworzyć szablon dokumentu który pozwoli mi na wstawianie tych danych automatycznie do tego dokumentu z możliwością wydruku. Szablon to ja sobie już stworze bo to nie problem chodzi mi bardziej o możliwość automatycznego generowania dokumentu, coś jak korespondencja seryjna w MS Word.

W załączniku mój projekt ułatwiający zrozumienie o co mi chodzi :-)

Szukałem w sieci ale jakoś nie mogę trafić ani na filmik na YT ani na pomoc ze strony www Microsoftu, ani nawet na jakiś punkt zaczepienia, aby kontynuować przeszukiwanie.
    Załączniki:
    • Excel - Automatyczne generowanie i drukowanie dokumentów seryjnych excel.png (21.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16006912
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Voodoo4 napisał:
    chodzi mi bardziej o możliwość automatycznego generowania dokumentu...na jakiś punkt zaczepienia.

Wiele razy wykorzystywałem Excela do generowania dokumentów.
    Dawno, dawno temu jeszcze za czasów Excela 4.0 :D stworzyłem sobie na bazie makr aplikację do fakturowania. Metoda była prosta: przygotowany szablon faktura.xls z pożądanym układem graficznym, nagłówkiem, stopką i paru funkcjami własnymi (typu sumowanie i sprawdzanie VAT, funkcja słownie itp.). Wypełnianie takiej faktury odbywało przy użyciu rozbudowanego systemu makr w oparciu o arkusze towary.xls i kontrahenci.xls.

Ostatnio tworzyłem parser wyciągów bankowych przy użyciu VBA i tu też wykorzystałem do przygotowania wydruków tą samą metodę: szablon z układem graficznym i uruchomiony skrypt wypełnia komórka po komórce kilkustronicowy dokument w oparciu o aktualny źródłowy plik tekstowy (formatu MT940).

Na podstawie Twojego schematu wnioskuję, że być może wystarczy stworzenie szablonu dokumentu i zasilanie go danymi jedynie w oparciu o funkcje odwołania (lub bazy danych) do arkusza źródłowego.
REKLAMA