logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D - Mokra skrzynia biegów, opór lewarka

finerek123 22 Paź 2016 22:41 6984 4
REKLAMA
  • #1 16012404
    finerek123
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich.
    Mam następujący problem. Mianowicie jest przeciek ze skrzyni biegów. Trwa to tak od 6 lat. Nie wiem ile ubyło, ale chciałbym się w końcu tym zająć.
    Problem jest następujący - producent nie przewiduje wymiany w oleju w skrzyni - tak więc ani normalnego wlewu, ani korka spustowego.
    Objawy? Akurat mam porównanie do dwóch tych samych modeli. Różnica jest taka, że w młodszym biegi można zmieniać odsłownie jednym palcem. U mnie trzeba zrobić to pewnym ruchem. Szczególnie gdy auto spędzi noc na dworzu. Wtedy naprawdę czuć opór + słyszę jak się coś ociera o siebie. Gdy się rozgrzeje, mniej więcej się uspokaja, ale pierwszy, drugi i piąty bieg dalej nie wchodzą pewnie . Jak dla mnie to są takie typowe objawy braku oleju właśnie. Tylko tak - pytanie takie. Jak go dolać? Oraz ile?

Dzwoniłęm do kilku warszatów - wszyscy podręcznikowo twierdzą że się nie wymienia, a gdy wytłumaczyłem problem - no ale co poradzić jak producent tego nie uwzględnił?" Gdy problem się zaczynał, auto też było w ASO. Ale wtedy również stwierdzili że to tak musi być.

Przebieg to niecałe 30 tysięcy km. silnik 1.4 100km A14XER. Symbol skrzyni (sprawdzony poprzez VIN) F13 CR
  • REKLAMA
  • #2 16012452
    cezars65
    Poziom 24  
    Ocena: 282
    Nie wiem skąd taka wiedza u ciebie . Owszem opel czy ford już ponad 20 lat temu pisał w materiałach serwisowych że nie przewiduję się wymiany oleju w skrzyni. Ale są przypadki losowe , np. wymiana sprzęgła czy uszczelniacza półosi . Musi być i jest możliwość napełnienia skrzyni olejem. Choćby to że trzeba wlać olej w fabryce jak auto dochodzi do końca lini montażowej. Jeżeli twierdzisz że nie ma korka spustowego i wlewowo -kontrolnego , a czy obejrzałeś dokładnie skrzynię ?. Nie jestem pewien ale ty masz u siebie którąś z odmian skrzyni typu F22. Szukaj śruby- korka wlewowego gdzieś na wysokości półosi i w dolnej partii obudowy śruby spustowej. Cudów nie ma muszą być. A jeśli chodzi o poprawność wrzucania biegów , to jeszcze dobrze by było skontrolować luzy i czy prawidłowo jest wyregulowany zewnętrzny mechanizm zmiany biegów.
  • REKLAMA
  • #3 16012533
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1286
    Witam, od góry jest odpowietrznik lub czujnik, i faktycznie nie ma korka spustowego - więc jeżeli się zdecydowałeś duża szczykawa z przewodem i wyciągasz olej tyle ile jeszcze zostało przez wyżej wymieniony otwór, zalewasz nowy np. do skrzyni f13 powinno wejść około 1.6l, jeżeli masz jakąś inną nie podałeś pojemności auta - odszukaj sobie w necie.
    O olej się nie pytasz więc, pozostaje tylko zmienić na nowy.
    ASO sprawdza poziom co 30 tyś km.
  • REKLAMA
  • #4 16012588
    finerek123
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    silnik to 1.4 100km a14xer rocznik 2010. Oznaczenie skrzyni według numeru VIN - F13 CR .Miałem w głowie, ale nie napisałem tego w pierwszym poście.Po końcu gwarancji samochód przestał być serwisowany w ASO z uwagi na duzą odległość do najbliższego punktu. Czy moja wiedza? Nie znam się na mechanicznej części samochodów. To są tylko moje przypuszczenia co zaznaczyłem. Myślałem też nad tym, ze to uszkodzenie. Ale tak: Znam historię auta odkąd opuściło salon. Jeździła nim osoba o bardzo spokojnym stylu do tej pory. Jak ja przejąłem ten samochód, to ostatniej zimy zdarzyło mi się raz lekko sprzęgło przypalić, ponieważ nie wszedł mi do końca 5 bieg właśnie. Ale to tylko raz.
    No i ten bardzo niski przebieg 30 tys km. Według mnie to dyskwalifikuje uszkodzenie mechaniczne skrzyni.

Olej w silniku potrafię zmienić. W skrzyni nie wiem, pierwszy raz bym to robił. Ale na start od razu inaczej. Czyli nie ma co się bawić w dolewki tylko od razu z grubej rury i wymiana. A czy istnieje jakiś sposób aby sprawdzić stan oleju? Coś jak bagnet w silniku.
REKLAMA