logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk zacina się po przywróceniu systemu - Windows 10, Intel E6300, GeForce 9600 GT

deppin 23 Paź 2016 11:09 1278 12
REKLAMA
  • #1 16012934
    deppin
    Poziom 8  
    Witam.

Piszę do Was z prośbą o pomoc, otóż mam problem z dźwiękiem na Windowsie 10tce. Problem wystąpił od chwili kiedy, któregoś dnia przywróciłem system do stanu początkowego, od tego momentu dźwięk zaczął mi się zacinać czy to podczas oglądania filmików w jakości hd/fullhd na youtube czy grania w gry. Co jest śmieszne to to, że jak np. odpale filmik w jakości HD czy FULLHD i mam obraz tego filmiku przed oczami to dźwięk zacina a jak scrollne niżej do komentarzy to dźwięk leci normalnie :P

Niestety całościowe formatowanie (usuniecie wszystkich partycji i nowe podzielenie), nawet powrót do 7ki.. nic nie pomogło, aktualizacje sterowników, przejechanie komputera ccleaner'em, adwcleaner'em, Mbam, defragmentacja dysku...

Fakt faktem, że komputer ma "trochę" lat na swoim koncie, ale do tej pory wszystko chodziło dobrze dopóki nie przywróciłem systemu do stanu początkowego systemu.

Komputer:
    Windows 10 x64
    Intel Pentium Dual-Core CPU E6300 2.80GHz
    4GB Ram
    GeForce 9600 GT
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16013034
    deppin
    Poziom 8  
    Dźwięk zacina się po przywróceniu systemu - Windows 10, Intel E6300, GeForce 9600 GT

Karta dźwiękowa to SB Audigy SE, integra wyl w biosie :)
  • REKLAMA
  • #5 16014087
    deppin
    Poziom 8  
    rotombox2 napisał:
    Te dane praktycznie już podawałeś- co to za komputer- Laptop ??????????????
    czy sam go składałeś jako stacjonarny >?

Komputer stacjonarny, dawno kupiony, nie składak :)
  • #6 16014700
    rotombox2
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Jeśli dokładnie zrobisz powtórne formatowanie sytemu, i na nowo na czystym (całkowicie) zainstalujesz , ten który działał wcześniej syst. Win, powinno się udać działanie Windowsa 7

Dodano po 3 [minuty]:

(dopowiedzenie") potem dopiero instal Win 10. (robiłem już podobną instalkę)
  • #7 16015429
    deppin
    Poziom 8  
    rotombox2 napisał:
    Jeśli dokładnie zrobisz powtórne formatowanie sytemu, i na nowo na czystym (całkowicie) zainstalujesz , ten który działał wcześniej syst. Win, powinno się udać działanie Windowsa 7

Dodano po 3 [minuty]:

(dopowiedzenie") potem dopiero instal Win 10. (robiłem już podobną instalkę)

ale juz robilem raz format na 10tce, na poczatku sformatowalem wszystkie partycje, nastepnie wszystkie usunalem i podzielilem na nowo i zainstalowalem system...

wczesniej 10tka dzialala mi normalnie dopoki nie przywrocilem do ustawien poczatkowych z ustawien systemu...

chyba, ze znow calkowity format (wszystkie partycje) i instalka 7ki? juz kit z ta 10tka na razie, byle chociaz 7ka dziala dobrze :P
  • #8 16015638
    rotombox2
    Poziom 13  
    "chyba, ze znow calkowity format (wszystkie partycje) i instalka 7ki? juz kit z ta 10tka na razie, byle chociaz 7ka dziala dobrze "

Właśnie tak sądzę, że będzie najlepiej- skoro na 7-mce działało. potem można zrobić install,- samej 10-tki. i powinno być OK.
  • #9 16027389
    deppin
    Poziom 8  
    Niestety zainstalowalem na czysto win7 i to samo... w jeden dzien bylo okej co sie zdziwilem, ale na drugi dzien jak odpalilem kompa to dalej to samo i tak znow do teraz...

Ma ktos jakis pomysl?
  • #10 16027740
    rotombox2
    Poziom 13  
    Powiedz nam, co masz za Win7- może być tam przyczyna,
    szukałbym też błędu przed i po instalacji Win7 na podglądzie zdarzeń w komputerze z Win 10.
    Mam podobną instalację zrobioną wielokrotnie na komputerach głównie z Win7 prof. i działają bez problemowo.
  • REKLAMA
  • #11 16027905
    deppin
    Poziom 8  
    rotombox2 napisał:
    Powiedz nam, co masz za Win7- może być tam przyczyna,
    szukałbym też błędu przed i po instalacji Win7 na podglądzie zdarzeń w komputerze z Win 10.
    Mam podobną instalację zrobioną wielokrotnie na komputerach głównie z Win7 prof. i działają bez problemowo.

Windows 7 x64 Home Premium.

A gdzie znajduje się ten podgląd zdarzeń?

Próbowałem dziś wyjąć baterie, nawet wymontowałem kartę graficzną i dźwiękowa i odczekałem 10min. po czym zamontowałem wszystko spowrotem, po odpaleniu ustawiłem prawidłowo bios, ale bez skutku... :(
    Popatrzyłem się też na kondensatory, ale ani nie napuchnięte ani wylane.

Dodam tylko jeszcze, że w JEDEN dzień było wszystko ok, zero ścinek nawet podczas grania, ale na drugi dzień problem sam znów wrócił ...
  • #12 16028188
    rotombox2
    Poziom 13  
    Kliknij prawym klikiem myszy na start Win... i masz podgląd zdarzeń potem znajdź i Dziennik Systemu Windows - tam aplikacje itp. system itd. tam też znajdziesz błędy systemu z datą wystąpienia. Dokonaj analizy przed i po instalacji Win 7 i Win 10.
    Analiza występujących błędów pozwoli uściślić powody wystąpienia problemów.(nr błędów np. wpisz do Google" ) możesz też postąpić inaczej szukać pomocy technicznej.
    Nie załamuj się- szukaj przyczyny. System musi działać.

Dodano po 10 [minuty]:

Pozwalam sobie jeszcze dodać, patrząc na to wyżej napisałem, jeśli nie podołasz tym, to spróbuj zainstalować Win7 prof.- być może ,że masz nie właściwą kopię systemu - Win7 Home
  • #13 16035035
    deppin
    Poziom 8  
    Witam.

Znalazłem przyczynę mojego problemu... otóż problemem okazała się karta graficzna.

Pewnego dnia zainstalowałem sobie grę bo byłem ciekaw jak ten zacinający dźwięk będzie się zachowywał podczas rozgrywki... kiedy odpaliłem gierkę to zacinał się dźwięk a do tego doszedł tak jakby spowolniony obraz, następne dźwięk nie synchronizował się z tym co się dzieje na obrazie...

Pomyślałem, że odinstaluje sterowniki od karty graficznej i sprawdziłem dźwięk bez sterowników - dźwięk się nie zacinał.
    Przejechałem cleaner'em komputer jak i rejestr, zainstalowałem sterowniki na nowo - dźwięk zaczął się znów zacinać.

Przypomniałem sobie, że w półce leży stara karta graficzna jeszcze z starszego komputera a więc obecną wymontowałem, zamontowałem tą starszą i dźwięk jest ok tylko niestety na niej już za bardzo nie pogram, ale w nowym roku chyba wjedzie nowy komputer bo nie ma sensu już wkładać w tego dziadka ;)

Także jeżeli ktoś miałby podobny problem niech sprawdzi sobie najpierw kartę graficzną podobnie jak ja, wystarczy odinstalować sterowniki i sprawdzić dźwięk i wtedy już raczej powinno być wiadome czy to winowajca.

Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zacinającym się dźwiękiem w systemie Windows 10 po przywróceniu systemu do ustawień początkowych. Problemy występują podczas odtwarzania filmów w jakości HD oraz gier. Pomimo prób formatowania dysku, aktualizacji sterowników i użycia narzędzi do czyszczenia, problem nie ustępował. Po dalszych próbach, w tym reinstalacji systemu Windows 7, użytkownik odkrył, że przyczyną problemu była karta graficzna GeForce 9600 GT. Po wymianie na starszą kartę graficzną dźwięk działał poprawnie, co sugeruje, że problem leży w niekompatybilności lub uszkodzeniu obecnej karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA