logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie naświetlić płytkę metodą foto z użyciem świetlówki 8W f8w/blb?

kjn6000 11 Lip 2005 19:30 2531 14
REKLAMA
  • #1 1646296
    kjn6000
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Od kilku dni męczę się z metodą foto.
    Robię tak:
    -drukuję schemat na folii drukarką laserową
    -płytkę czyszcze papierem 1000, a nastepnie myję ją bezyną lakową
    -kładę na gazecie i maluję ją pisitiv20 równomiernie tak aby była cała ładniezamalowana i wkładam ją do piekarnika na 10minut rozgrzanego do 50 stopni
    -wyjmuję ją i maluję z drugiej strony
    -suszę płytkę około 1,5godziny w piekarniku
    - póżniej nakładam dwie warstwy wydrujk na folij tak aby nie było prześwitów i naświetlam około 20 minut świetlówką 8W która promieniuje światło z zakresu 315nm - 400nm z odległości 20 cm model swietlówki to f8w/blb
    adres opisu:
    http://www.apmarketing.ch/elektropeter/shop.h...+D00021+&uid=41596ED7000EEBF900002BDF00000000
    -póżniej robie tak samo z drugiej strony
    -po naświetleniu pozostaiwm plytkę na 20 minut w ciemności
    -wkładam ją do roztworu wywoływacza dokładnie kreta od rur na czas około 60s. roztwór 7g/1l
    -i tu są schody
    -pokazują mi się ścieszki a reszta się zmywa ale nie do końca a jak przytrzymam ją dłużej to się zmywa wszystko
    -w czym może być problem?
    --czy emulsja jest bardzo czuła bo robiłem to wszystko w dzień przy załoniętych oknach było w miarę jasno
    --jaki ma kolor emulsja przed naświetleniem a jaki po?
    --czy w trakcie wywoływania resztki emulsji która jest pomiędzy ścieszkami mósi się zmyć czy wystarszy tylko ją przytrzymać te 60s a potem trawić bez względu czy się zmyło wszystko co jest pomiedzy?
    --czy można np. wydrukować schemat na kalce technicznej a potem naświetlać bez używania transparentu
    -- czy szkło którym bym ewentualnie przycisnoł płytkę nie będzie tłumić ultrafioletu, mam na myśli plexi przezroczystą

Prosze o pomoc bo już mam dosyć tej metody nic mi nie wychodzi
  • REKLAMA
  • #2 1646452
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    mi sie nie podoba w Twoim opisie stosowanie benzyny lakowej - czy ten rozpuszczalnik to nie jest przypadkiem taki ktory sprawia wrazenie tlustego? Bo pamietam, ze kiedys mi taki wpadl w rece i bardzo sie zdziwilem. Uzyj do odtluszczenia plytki nitro lub ekstrakcyjnej

pozdr
    Jacek
  • #3 1646550
    kjn6000
    Poziom 14  
    benzyna lakowa słóży do odtłuszczania powierzchni sztosuje się ją np. w lakiernictwie
    Płytki wykonywane pisakiem lub żelazkiem wychodziły bardzo ładnie. jak je odtłuszczałem tą benzyną.
  • #4 1646579
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    do odtluszczania to raczej benzyna ekstrakcyjna. Zapytalem sie ojca i on potwierdzil, ze lakowa jest tlusta i tylko jako rozcienczalnik do pewnych farb. Chyba zaraz przejde sie do piwnicy poszukac lakowej i sprawdzic jak to jest w rzeczywistosci :)

pozdr
    Jacek
  • REKLAMA
  • #5 1646659
    kjn6000
    Poziom 14  
    O.k to rozpuszczalnik w postaci benzyny zmienię na nitro. A jak z resztą pytań?
  • REKLAMA
  • #6 1646876
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Plexa bardziej tłumi UV od zwykłego szkła - zrób test z banknotem ale docisk musi być.Wystarczy jedna folia z nadrukiem. Miałem niezbyt dobre doświadczenia z świetlówkami , ja stosuję rtęciówkę MIXF 2 x 125W , odległość ok 10 cm , czas naświetlania ok. 1,5 - 2 minut. Jeśli znika także obraz ścieżek to lakier jest prześwietlony ,u mnie to trzymam ile chcę i wszystko jest ok. , stężenie kreta masz dobre 7g/1litr. Moim zdaniem spróbuj zmienić sprzęt do naświetlania.
    Pozdrawiam
  • #7 1646985
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Do czyszczenia miedzi spróbuj urzyc acetonu jest dobry do odtłuszczenia jak i do zmywania resztek lakieru po wytrawieniu.
    Swietlówki jezeli jest taka mozliwosc to jaknajblizej płytki ja mam w granicach 5cm.
    Naswietlaj przez szybe nawet zwykłą wazne zeby było dobrze docisniete i szyba sie nie wyginała.

A co do problemów:
    Jezeli pokazuja sie scieżki a nie schodzi cała powierzchnia naswietlona to oznacza ze masz za krótki czas naswietlania. Spróbuj urzyc jako wywoływacza preparat SENO lub NaOH 7-10g/l ewentualnie KOH 7-10g/l. W krecie trudno okreslic ile jest substancji o odczynie zasadowym.
    Co do koloru emulsji to przy oswietleniu zwykłą swietlówką czesc naswietlona ma kolor fioletowo-purpurowy a to co ma zostac oliwkowo-zielony. Przy oswietlaniu żarówka jest o ile pamietam odwrotnie. Teraz juz żadko zwracam na to uwage.
    Emulsja nie jest na tyle czóła zeby sie naswietliła w półmroku. Ja natryskuje w swietle czerwonym (zwykła zarówka tego koloru). i susze w całkowitej ciemnosci w temp pokojowej w czasie od 6 do 24 godzin.
    Przy wywoływaniu musi zejsc wszystko z powiezczni które mają byc wytrawione.
    Co do kliszy to musi byc ona zaczerniona w 100% czyli zadnych przeswitów bo inaczej to szkoda czasu bo albo wyjdzie sito ze sciezek albo niedoswietlisz i zostaje lakier pomiedzy sciezkami.
    Troche sie juz zajmuje metodą foto i w razie potrzeby postaram sie pomóc.
  • #8 1652330
    byrek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zmywanie, o ktorym piszesz - powód - za mocny roztwór NaOH lub zly roztwor. Kret - oidp to nie tylko NaOH, ale jeszcze jakies organiczne swinstwa. Ew. mozesz nanosic zbyt duzo emulsji na laminat - jego sie daje tyci-tyci, a nierownosciami w rozprowadzeniu sie nie martw, bo sam ladnie, w pare minut, rozplywa sie po czystej plytce i wypelnia jasniejsze miejsca.
    Po kroku:
    1. folii nie drukuj na laserze - obecnie dostepne folie to szajs, na ktorym toner przeswituje. Z dobrych folii byly kiedys Xeroxy, ale niestety slad po nich zaginal ;-) Dobre naswietlenie A4 zrobisz sobie w firmie poligraficznej za niecale 10pln.
    2. Ja plytke czyszcze bez chemii - tylko taka stalowa welna. Po chemii czasem pozostaja slady, nawet po acetonie.
    3. Nie maluj na gazecie - tam zawsze sa jakies paprochy, ktore w polaczeniu z positivem i cienkimi sciezkami tworza kiepski duet. Proponuje cos, co wczesniej mozna przetrzec wiglotna szmata - zasada Dugiego: 'co jest mokre- nie lata' ;-)
    4. Suszenie w piekarniku (lepsza jest opalarka z reg. temp.) - przez 30 min. w piekarniku, temp. 50...60 st. jest OK. Te 1.5h, to jak jestes cierpliwy i masz energie za darmo.... ;-)
    5. Naswietlanie. Bez sensu bawic sie w kwarcowki, UV i inne bzdety - bierzesz zwykla zarowke 60...100W i naswietlasz z odleglosci 15...20 cm przez 20...40 min. i jest ok. No, chyba, ze bedziesz robil duzo plytek i zalezy ci na czasie, albo masz kasiorke do wydania na UVki.
    6. Wywolywac mozesz od razu po nazwietleniu. Czekanie to kolejna strata czasu. :-) Jak tak go tracisz, to nie dziwne, ze ci sie cierpliwosc konczy ;>
    7. Emulsja ma slaba czulosc - naswietlona plytke mozna spokojnie wywolywac przy wlaczonym swietle. Zaciemniam tylko plytke (nakrywam zwilzona kuweta) jedynie w trakcie jej suszenia. Uwaga:nie nakrywam szczelnie, bo wilgoc moze zrobic bajzel na powierzcni lakieru.
    8. Emulsja nienaswietlona jest ciemniejsza i bardziej szara, naswietlona jest jasniejsza, traci szarawy odcien.(jacur: zarowka nic nie odwraca <:)
    9. Resztki emulsji MUSZA sie zmyc, chyba ze chcesz potem rzezbic plytke i recznie usuwac miedz, ktora zostanie ;-)
    10. Folie przyciskam i pleksa (ok. 1cm grubosci) i szklem - dobry rzeultat za kazdym razem. Przy czym ze szklem uwazaj, zeby ci nie peklo od temperatury.
    Taki hint - zamist moczyc cala plytke w wywolywaczu mozesz sprobowac wziac np. platek do demakijarzu czy inne talatajstwo, zanurzac w roztworze wywolywacza i przenosic go na plytke - tak latwiej bedzie ci uzyskac rownomierne trawienie (zaczynaj od srodka plytki). Przy czym, polecam po kazdym naniesieniu wywolywacza splukac plytke pod biezaca woda.
    Jak masz skaner/cyfraka, to pokaz fotke zepsutej plytki z bliska.
  • #9 1653606
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    ja tez tak mialem, to zrobilem bardziej sterzony roztwor o wyzszej temperaturze. ale kolo kuwety mialem wiadro z woda do ktorej wrzucalem plytke odrazu po wywolaniu (wywolywacz od ktorego plytka byla mokra potrafil schrzanic cala robote), plytka wywolywala sie stosunkowo szybko.
  • #10 1659060
    kjn6000
    Poziom 14  
    Powoli coś mi wychodzi, zrobiłem wydruk na papierze i spryskałem Transparentem potem płytkę naświetlałem przez 20minut świetlówką UV.
    Wywołałem w krecie (delikatnie wkładałem i wyjmowałem ją tak aby panować nad wywoływaniem).
    Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt że za gróbo pomalowałem laminat.
    Faktycznie wystarczy bardzo cieniutka warstwa i wytrawiacz przy szybkim trawieniu nie ruszy ścierzek.
    Później nierówno pomalowałem laminat :-( i też do dupy.
    Na koniec zabrakło mi emulsii bo miałem tylko 100ml i tak straciłem 32zł i dwa lata zycia.
    No nic kupię jeszcze raz i spróbuję bo nie dam za wygraną.
    Najgorsze jest to że mam do zrobienai bardzo precyzyjną płytkę do SMD i nie może być mowy o niedokładniościach.
    Załączniki:
    • Jak poprawnie naświetlić płytkę metodą foto z użyciem świetlówki 8W f8w/blb? bez nazwy2.jpg (162.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie naświetlić płytkę metodą foto z użyciem świetlówki 8W f8w/blb? bez nazwy.jpg (147.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 1659151
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Przy takiej płytce jak na rysunku to zostaje ci jedynie poszukac firme która ma naswietlarke postscriptową .
    wywołuje w tej chwili w KOH wodorotlenek potasu 10g/l i niema problemów ze schodzeniem rysunku sciezek nawet przy dłuzszym przebywaniu płytki w wywoływaczu. Czas wywoływania to w granicach 30sekund do minuty, nalezy pllytką poruszac wtedy szybciej schodzi czesc naswietlona lakieru.
  • #12 1659679
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Jeżeli masz zamiar wykonać takie płytki jak na rysunkach wyżej, to Positiv 20 nadaje się ,ale musisz mieć naprawdę duże doświadczenie w posługiwaniu się nim.

Ja już ten temat przerabiałem bardzo dawno temu, i przy płytkach euro (100x160) wychodzi to bardzo dobrze, natomiast przy większych formatach wystepują problemy, takie jak równomierne pokrycie lakierem duzej powierzchni, oraz odpowiednie dosuszenie (70°C/1h).

Temat wielkoformatowy rozwiazałem za pomocą folii światłoczułej, która jest stosowana w automatach do pokrywania płytek metodą nawalcowywania w temp.120°C
    Wyniki są wprost rewelacyjne, tak że w chwili obecnej już odszedłem od Positiva całkowicie.

Wadą tej folii jest oczywiście cena, ale wynika ona z opakowania fabrycznego, w którym zawarte są 2 rolki o szerokosci A4 i długości ca.5mb.
    Wywoływanie obrazu jest nie w NaOH, tak jak w Positiv'ie, lecz w roztworze węglanu wapnia, który jest tak tani, że nie sprzedają w ilościach mniejszych jak 1 kg, przy czym jest całkowicie bezpieczny w użytkowaniu, w przeciwieństwie do NaOH.

Oczywiście, w obydwu przypadkach podstawowym warunkiem osiągnięcia sukcesu jest porządna klisza, zrobiona na naświetlarce, a nie jakies kombinacje z drukarką laserową.

Oczywiscie naświetlanie za pomocą rur UV w naświetlarce, a nie jakiś kombinacji lamp rtęciowych, halogenów, oraz innych wynalazków.
    Chodzi o to, że powierznia musi być równomiernie naswietlona, oraz źródło światła musi mieć odpowiednie spektrum ( 300-360 nm).
  • #13 1661670
    byrek
    Poziom 13  
    serwis napisał:
    Wyniki są wprost rewelacyjne, tak że w chwili obecnej już odszedłem od Positiva całkowicie.
    Wadą tej folii jest oczywiście cena, ale wynika ona z opakowania fabrycznego, w którym zawarte są 2 rolki o szerokosci A4 i długości ca.5mb.

Hmm, powiem, że bardzo zainteresowała mnie Twoja informacja odnośnie folii. Miałbym takie dwa zapytanka - gdzie można byłoby znaleźć jakieś info o tej metodzie? Podejrzewam, że korzystają z niej firmy, które produkują PCBy, mam rację?
    Drugie - gdzie można byłoby zakupić tą folię? Mógłbyś podać jakiegoś importera takiej folii? Tak sobie myślę, że zawsze można byłoby poszukać kogoś, kto odkupi jedną rolkę i wcale nie musiałoby być tak drogo... :-)
  • #14 1661966
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Szczegóły mogę podać pod koniec m-ca, jak będę u siebie w serwisie.
    Przypomnij mi jeszcze na pw lub mejla.

........Podejrzewam, że korzystają z niej firmy, które produkują PCBy, mam rację? 

I słusznie podejrzewasz :D

Tylko, że te firmy posiadają maszyny do nawalcowywania tej folii, a ja to robię "ręcznie" za pomocą maszyny własnej konstrukcji.
  • #15 1813458
    jackow1
    Poziom 12  
    serwis napisał:
    Szczegóły mogę podać pod koniec m-ca, jak będę u siebie w serwisie.
    Przypomnij mi jeszcze na pw lub mejla.

........Podejrzewam, że korzystają z niej firmy, które produkują PCBy, mam rację? 

I słusznie podejrzewasz :D

Tylko, że te firmy posiadają maszyny do nawalcowywania tej folii, a ja to robię "ręcznie" za pomocą maszyny własnej konstrukcji.

No to gorąca prośba chyba nie tylko ode mnie: zapodaj jakieś informacje o tej maszynce. Ciekawy jestem czy laminator by się nie nadał, taki do zalaminowywania kartek powiedzmy formatu A4.
    I jeszcze jedno pytanie. Gdzie szukać tej foli, jakieś namiary na firmę. Czy można kupić przez internet?
    Z góry dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z metodą foto do naświetlania płytek PCB przy użyciu świetlówki UV 8W model f8w/blb (315-400 nm) z odległości 20 cm. Użytkownik stosuje druk laserowy na folii, odtłuszczanie benzyną lakową, malowanie emulsją Positiv20, suszenie w piekarniku oraz wywoływanie w roztworze "kreta" (7 g/l). Problemy obejmują częściowe zmywanie ścieżek po wywołaniu. Wskazano, że benzyna lakowa może pozostawiać tłustą warstwę, lepsze jest użycie benzyny ekstrakcyjnej lub nitro, a do odtłuszczania także aceton. Zalecane jest naświetlanie bliżej płytki (ok. 5 cm) przez dobrze dociśniętą szybę, stosowanie roztworów wywołujących NaOH lub KOH (7-10 g/l) zamiast "kreta" dla lepszej kontroli i szybszego wywoływania (30-60 s). Zbyt gruba warstwa emulsji utrudnia wywołanie i trawienie. Folie laserowe często przepuszczają światło, co pogarsza efekt; lepsze są profesjonalne wydruki poligraficzne. Alternatywnie polecana jest folia światłoczuła stosowana w automatach do nawalcowywania, wywoływana w roztworze węglanu wapnia, dająca lepsze rezultaty, choć droższa. Do czyszczenia płytek polecana jest stalowa wełna zamiast chemii, a malowanie na gazecie jest niewskazane ze względu na paprochy. Świetlówki UV o niskiej mocy są mniej efektywne niż rtęciówki o większej mocy (np. MIXF 2x125W). Wskazano też na konieczność precyzyjnego nanoszenia emulsji i suszenia. W dyskusji pojawiły się pytania o dostępność i zastosowanie folii światłoczułej oraz urządzeń do jej nanoszenia, w tym własnoręcznie wykonanej maszyny do nawalcowywania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA