logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ożywić zaschnięty kartridż po napełnieniu?

Grzes1986 11 Lip 2005 23:22 2445 6
REKLAMA
  • #1 1646941
    Grzes1986
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    WITAM
    Mam problem ponieważ po napełnieniu zaschnał mi kardridż.Co mam zrobic
    Z góry dziekuje za odp.
    Pozdarwiam
    Poprawiono tytuł. Nie pisz duzymi literami< zdzich42>
  • REKLAMA
  • #2 1647004
    ziorock
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam
    Kardridż trzeba na chwile włożyć do gorącej wody(dolną część). Często to pomaga :)
  • REKLAMA
  • #3 1647040
    K_o_n_r_a_d
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    A nawet na dłuższą chwilę (na kilka minut).
    Jak nie pomoże to zostaje tylko wymienić na nowy.
    NIE wkładaj do alkoholu!
  • REKLAMA
  • #4 1647182
    gzeho.p
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam

Ja teraz uzywam kolorowego katridza, który trzy lata leżał po tym jak się skonczył jeden kolor, Kadridź był calkiem zaschnięty, nawet nie zostawiał żadnych plamek więc:

Nalałem Strzykawką z długa igłą wody do środka w okolice skąd atrament idzie do dysz i włożyłem go chyba na całą noc albo dłuźej nawet do wody nie pamietam czy była ciepła ale na początku chyba tak, po całej nocy takiego leżenia sam puścił któryś kolor a potem jeszcze kilka razy przeczysciłem dysze i zaczął drukować, a potem jeszcze rok tak poleżał i go napełniłem i teraz działa na 100 %, więc mam nadzieję ze tobie też pomoże

Pozdrawiam.
  • #5 1647537
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    po raz 100etny ten sam temat... przenoszą do odpowiedniego działu z "Drukarki, kserokopiarki i plotery"
  • REKLAMA
  • #6 1648340
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam. Panowie !! jaka gorąca woda?A taśma interfejsowa , głowica ?
    Człowiek gotów pomyśleć że ma ją wygotować :sm23:
    Sprawa jest prosta:
    Jeżeli głowica jest sprawna , a tylko zaschnięta:
    Bieżemy spodeczek , na dno którego kładziemy złożony papierowy ręczniczek.
    Następnie:Nalewamy wody do w/w spodeczka , do momentu , kiedy ręczniczek będzie aż ociekał wodą , kładziemy wkład czołem głowicy na ręczniczek i czekamy. Zazwyczaj trwa to ok . 1 do 2 dni.
    Wkład musi być z atramentem(koniecznie).
    Jak kolega wyżej napisał : zero spirytualiów.Tylko woda.
    Pojemnik wyciągamy w momencie kiedy ręczniczek nasiąknie atramętem, a później drukarnia i clean print head.jest topod :konserwacja , albo tools w driverku drukarki. 8-) Ten sam sposób jest dobry nawet do drukarni epsonowskich , ale to już inny temat. Może moderatorzy taki stworzą :Regeneracja prin head :wink:
  • #7 1649105
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Firma Informatyk z Poznania produkuje napełniacze i dodaje gratis płyn do udrażniania głowic.
    Adresy:www.drekker.pl
    Infolinia 0801 8000 77

Podsumowanie tematu

✨ Problem zaschniętego kartridża po napełnieniu można rozwiązać poprzez namoczenie dolnej części kartridża w ciepłej wodzie na kilka minut do nawet całej nocy. Ważne jest, aby nie używać alkoholu ani innych rozpuszczalników. Metoda polega na umieszczeniu kartridża na wilgotnym papierowym ręczniku nasączonym wodą, co pozwala na rozpuszczenie zaschniętego atramentu i przywrócenie przepływu do dysz. Po namoczeniu zaleca się wykonanie czyszczenia głowicy drukującej za pomocą funkcji drukarki (clean print head). W przypadku trwałego zasychania konieczna może być wymiana kartridża. Dodatkowo, istnieją specjalistyczne płyny do udrażniania głowic oferowane przez producentów napełniaczy. Metody te sprawdzają się również w kartridżach kolorowych i drukarkach różnych marek, w tym Epson.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA