logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpuścić zaschnięty tusz w kartridżu Lexmark X5250?

Effect_X 26 Maj 2006 13:44 5526 8
REKLAMA
  • #1 2665396
    Effect_X
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Mam urządzenie wilofunkcyjne Lexmark X5250. Po dolaniu tuszu drukarka nie drukuje(tusz się zesechł). Kartridż "kąpał się" w specjalnym płynie przez tydzień ale i to nie pomogło. Jakie są jeszcze sposoby na rozpuszczenie tuszu w kartridżu???
  • REKLAMA
  • #3 2665602
    Effect_X
    Poziom 14  
    No dobrze ale jakie są inne sposoby (w warunkach domowych) oprucz takich wanienek. U mnie akurat nie poskutkowało.
  • REKLAMA
  • #4 2665944
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    ekstremalnie:
    zanurz dysze kartridża w gorącej wodzie do jej wystygnięcia, najlepiej kilkakrotnie. możesz go uszkodzić (!) ale co masz do stracenia? zaschnięty kartridż? :D

w zestawach do samodzielnego napelniania sa strzykawki i odsysacz - gumka z dziurką do wetknięcia strzykawki i czymś w rodzaju lejka (można to tak nazwać ?). wkładasz strzykawkę do dziurki, lejek (cżęść całej gumki) przytykasz do dysz i ssiesz :)
    możesz bez kupowania zestawu jakoś zrobić sobie coś takiego :) w kawałku gumy wydrążasz lejek.
    joł men, ale się namęczyłem przy pisaniu tej łopatologii :D ale odsysanie jest najlepsze :D
    ewentualnie wlej do kartidża ten specjalny płyn, jeśli to udrażniacz i odessij

ale najlepiej - gorąca woda :)

pozdrawiam serdecznie

n-d-render
  • REKLAMA
  • #5 2666494
    Effect_X
    Poziom 14  
    troche się opisałeś ale już to próbowałem i nic.
    P.S Cały zanurzałeś kartridż w gorącej wodzie czy tylko dysze?
  • #6 2668022
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    spróbuj na gorącej parze.
    wstaw w czajnik wody (taki z gwizdkiem) gdy woda bedzie się gotować z gwizdka wydobywać się będzie gorąca para, przytrzymaj dysze w tej parze, czynnośc powtórz kilka razy, tylko nie przesadzaj , aby nie uszkodzić .
  • #7 2668125
    Effect_X
    Poziom 14  
    No też próbowałem ale długo trzymałeś nad tą parą?
  • #8 2668169
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    to zależy od stopnia zaschnięcia kartridg'a. Czasami minutkę a czasami kilkakrotne powtórki nie pomagaja i tylko do kosza sie kwalifikował.
    Obecnie używam wanienki - ponieważ lepsze efekty i robie to w celach zarobkowych więc inwestycja w wanienkę miała sens.
  • REKLAMA
  • #9 2668490
    Effect_X
    Poziom 14  
    NO to musze zakupić nowy kartridż. Szkoda!:(

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zaschniętego tuszu w kartridżu urządzenia wielofunkcyjnego Lexmark X5250, który nie drukuje po dolaniu tuszu. Standardowa metoda moczenia kartridża w specjalnym płynie przez tydzień nie przyniosła efektu. Zaproponowano kilka alternatywnych domowych sposobów udrażniania dysz: kilkukrotne zanurzanie dysz w gorącej wodzie do wystygnięcia, stosowanie strzykawek i odsysacza do mechanicznego usuwania zaschniętego tuszu, a także poddawanie dysz działaniu gorącej pary z czajnika. Czas ekspozycji na parę zależy od stopnia zaschnięcia tuszu i może wymagać powtórzeń. Metody te niosą ryzyko uszkodzenia kartridża, a w przypadku braku skuteczności pozostaje wymiana na nowy. Użytkownik, który stosuje te metody zawodowo, preferuje użycie wanienki do czyszczenia, co daje lepsze efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA