logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpuścić zaschnięty tusz w kartridżu Lexmark X5250?

Effect_X 26 Maj 2006 13:44 5544 8
REKLAMA
  • #1 2665396
    Effect_X
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Mam urządzenie wilofunkcyjne Lexmark X5250. Po dolaniu tuszu drukarka nie drukuje(tusz się zesechł). Kartridż "kąpał się" w specjalnym płynie przez tydzień ale i to nie pomogło. Jakie są jeszcze sposoby na rozpuszczenie tuszu w kartridżu???
  • REKLAMA
  • #3 2665602
    Effect_X
    Poziom 14  
    No dobrze ale jakie są inne sposoby (w warunkach domowych) oprucz takich wanienek. U mnie akurat nie poskutkowało.
  • REKLAMA
  • #4 2665944
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    ekstremalnie:
    zanurz dysze kartridża w gorącej wodzie do jej wystygnięcia, najlepiej kilkakrotnie. możesz go uszkodzić (!) ale co masz do stracenia? zaschnięty kartridż? :D

w zestawach do samodzielnego napelniania sa strzykawki i odsysacz - gumka z dziurką do wetknięcia strzykawki i czymś w rodzaju lejka (można to tak nazwać ?). wkładasz strzykawkę do dziurki, lejek (cżęść całej gumki) przytykasz do dysz i ssiesz :)
    możesz bez kupowania zestawu jakoś zrobić sobie coś takiego :) w kawałku gumy wydrążasz lejek.
    joł men, ale się namęczyłem przy pisaniu tej łopatologii :D ale odsysanie jest najlepsze :D
    ewentualnie wlej do kartidża ten specjalny płyn, jeśli to udrażniacz i odessij

ale najlepiej - gorąca woda :)

pozdrawiam serdecznie

n-d-render
  • #5 2666494
    Effect_X
    Poziom 14  
    troche się opisałeś ale już to próbowałem i nic.
    P.S Cały zanurzałeś kartridż w gorącej wodzie czy tylko dysze?
  • #6 2668022
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    spróbuj na gorącej parze.
    wstaw w czajnik wody (taki z gwizdkiem) gdy woda bedzie się gotować z gwizdka wydobywać się będzie gorąca para, przytrzymaj dysze w tej parze, czynnośc powtórz kilka razy, tylko nie przesadzaj , aby nie uszkodzić .
  • REKLAMA
  • #7 2668125
    Effect_X
    Poziom 14  
    No też próbowałem ale długo trzymałeś nad tą parą?
  • REKLAMA
  • #8 2668169
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    to zależy od stopnia zaschnięcia kartridg'a. Czasami minutkę a czasami kilkakrotne powtórki nie pomagaja i tylko do kosza sie kwalifikował.
    Obecnie używam wanienki - ponieważ lepsze efekty i robie to w celach zarobkowych więc inwestycja w wanienkę miała sens.
  • #9 2668490
    Effect_X
    Poziom 14  
    NO to musze zakupić nowy kartridż. Szkoda!:(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zaschniętego tuszu w kartridżu urządzenia wielofunkcyjnego Lexmark X5250, który nie drukuje po dolaniu tuszu. Standardowa metoda moczenia kartridża w specjalnym płynie przez tydzień nie przyniosła efektu. Zaproponowano kilka alternatywnych domowych sposobów udrażniania dysz: kilkukrotne zanurzanie dysz w gorącej wodzie do wystygnięcia, stosowanie strzykawek i odsysacza do mechanicznego usuwania zaschniętego tuszu, a także poddawanie dysz działaniu gorącej pary z czajnika. Czas ekspozycji na parę zależy od stopnia zaschnięcia tuszu i może wymagać powtórzeń. Metody te niosą ryzyko uszkodzenia kartridża, a w przypadku braku skuteczności pozostaje wymiana na nowy. Użytkownik, który stosuje te metody zawodowo, preferuje użycie wanienki do czyszczenia, co daje lepsze efekty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA