logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z plikami .exe WinXP - Nie otwierają się niektóre pliki EXE WinXP

Ludek12 29 Paź 2016 20:03 1698 8
REKLAMA
  • #1 16026308
    Ludek12
    Poziom 2  
    Witam, od pewnego czasu zmagam się z problemem otwierania (a raczej uniemożliwienie) NIEKTÓRYCH plików wykonalnych w systemie Windows XP Home Edition 2002 Service Pack 2 wersja 32 bity. System świeżo zainstalowany (po reinstalce). Przed reinstalka ten błąd/problem również występował

Problem najczęściej pojawia się przy próbie otworzenia plików pobranych z Internetu(popularne rzeczy jak np. Chrome, League of legends lub DrivePack Solution). Najzwyczajniej w świecie nie mogę uruchomić tych plików w sposób najprostszy (tzn. 2x LPM lub PPM>Uruchom Jako), wszystkie pliki da się włączyć poprzez konsolę i zazwyczaj działają one poprawnie. Patrzyłem czy nie jest to wina rejestru, sprawdzając go oraz wykonałem tą czynność support. microsoft.com/pl-pl/kb/307545.

Niestety te czynności nie pomogły...

Sprzęt:
    - Intel Core 2 DUO E 4600 2,4 GHz
    - 2 GB RAM(DDR2 2×1)
    - Gigabyte Technology Co. Ltd. EP35-DS3
    - NVIDIA Geforce 8600 GT.
  • REKLAMA
  • #3 16026336
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Ocena: 136
    witam !!
    Kolego , a jakiś antywirus nie blokuje Ci uruchomienia plików "exe" , piszesz że winda Windows po reinstalce , więc w systemie nie powinno być takich problemów , napisz coś więcej.
  • REKLAMA
  • #4 16026355
    Ludek12
    Poziom 2  
    Żaden antivirus nie blokuje mi plików .exe gdyż... po świeżym systemie po prostu żadnego darmowego jeszcze nie zainstalowałem :) i tak naprawdę nie ma co blokować. Dodałem te pliki do wyjątków w firewallu, ale dalej nic ciekawego. Myślałem, że to właśnie wirus Satality, ale wtedy sparaliżowałoby mi wszystkie pliki wykonalne, a tak nie jest... Jednak niedługo wykonam skanowanie SatalityKiller, może jednak to przez to.
  • REKLAMA
  • #5 16026372
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Ocena: 136
    Witam !!
    Kolego właśnie stawiałem na Sality , ale z tego co piszesz to może nie to , szczerze to jeżeli nie jest to Sality to nie przychodzi mi w tej chwili nic innego , czekam na dalszy rozwój , bo sam jestem ciekaw, bardzo ciekawy przypadek !!
  • #6 16026484
    Ludek12
    Poziom 2  
    JaroPC napisał:

Wpadłem od razu na próbę z "odblokuj", ale przyniosła takie same skutki jak reszta moich działań :)

Dodano po 42 [minuty]:

Zauważyłem dodatkowo problem z IE... nie mogę się przez niego połączyć z żadną stroną Microsoftu, ani uruchomić programów takich jak Ninito (akurat tutaj exe włącza się normalnie, ale wyskakują błędy. Na początku z połączeniem, a następnie z certyfikatem). Przy Uruchomieniu DrivePack Solution przez cmcmd tez wywaliło błąd z IE... Dodam, że za nic nie mogę zaktualizować IE, a Internet w nim też nie działa.
  • #7 16026971
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Ludek12 napisał:
    Najzwyczajniej w świecie nie mogę uruchomić tych plików

Jakiś komunikat błędu czy co?
  • REKLAMA
  • #8 16027380
    Ludek12
    Poziom 2  
    iagre napisał:
    Ludek12 napisał:
    Najzwyczajniej w świecie nie mogę uruchomić tych plików

Jakiś komunikat błędu czy co?

Brak reakcji. Nic się nie dzieje.
  • #9 16027571
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Ludek12 napisał:
    Brak reakcji. Nic się nie dzieje.

Może być tak że programy uruchamiają się ale nie są widoczne. Przed uruchomieniem problematycznych programów uruchom procexp.exe i w nim obserwuj co się dzieje gdy próbujesz uruchomić problematyczne programy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z otwieraniem niektórych plików .exe w systemie Windows XP Home Edition 2002 SP2. Mimo świeżej instalacji systemu, pliki pobrane z Internetu, takie jak Chrome, League of Legends i DrivePack Solution, nie uruchamiają się standardowo, ale działają z poziomu konsoli. Użytkownik sprawdził rejestr oraz dodał pliki do wyjątków w firewallu, jednak problem nadal występuje. Pojawiły się również trudności z przeglądarką Internet Explorer, która nie łączy się z serwisami Microsoftu ani nie pozwala na aktualizację. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z wirusem Sality, ale użytkownik nie potwierdza tej hipotezy. Zasugerowano również sprawdzenie, czy programy uruchamiają się, ale nie są widoczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA