logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Professional SP2 - nie otwierają się pliki .exe

kielecki 18 Sty 2016 20:36 4386 21
REKLAMA
  • #1 15347502
    kielecki
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z moim drugim kompem. Nie otwierają się na nim pliki .exe

Pomoże ktoś? chodzi na Winie Xp Professional SP2
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15347729
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Możesz trochę jasniej to znaczy jak się nie otwierają? Nic sie niedzieje? Czy kiedy chcesz otworzyc jakis plik exe to próbuje to otworzyc przez jakis inny program.
  • REKLAMA
  • #3 15347786
    kielecki
    Poziom 8  
    Po kliknięciu na plik przez sekundkę pojawia się klepsydra, a potem nic się nie dzieje. Mam skan OTL, moge tu podrzucić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15347812
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Ściagnij ten załacznik rozpakuj i uruchom kiedy wyskoczy monit "potwierdź". I sprawdź czy pliki exe będą działać.
    Załączniki:
    • exe_file_association_fix_xp.zip (778 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 15349500
    kielecki
    Poziom 8  
    Ok, zrobione
    Załączniki:
    • Addition.txt (15.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (11.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15349511
    kielecki
    Poziom 8  
    A po uruchomieniu tego exe_file_association nadal nie działa
  • #8 15349614
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    W logach nie widac niczego ciekawego.

Skoro pliki exe sie nie otwieraja to jak uruchomiles frst? Moze chodzi Ci o pliki skrotow lnk?
    Sciagnij, rozpakuj i uruchom: http://www.dougknox.com/xp/fileassoc/linkfile_fix.zip

Obok frst.exe utworz plik fixlist.txt z zawartoscia:
    HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\AboutURLs,Tabs: "" <======= UWAGA
    SearchScopes: HKLM -> DefaultScope - brak wartości
    S3 iAimTV2; System32\DRIVERS\wATV03nt.sys [X]
    S3 rtl8139; System32\DRIVERS\RTL8139.SYS [X]
    S2 SSPORT; \??\C:\WINDOWS\System32\Drivers\SSPORT.sys [X]
    U1 WS2IFSL; Brak ImagePath
    EmptyTemp:

W FRST wybierz Napraw.

Po wykonaniu usun katalog C:\FRST i to wszystko.
  • #9 15351423
    kielecki
    Poziom 8  
    Okej, ogarnąłem o co chodzi. Win z jakiegoś powodu blokował aplikacja ściągnięte z internetu. Tyle. Ale tu mam pytanie: jest jakaś opcja do odblokowania wszystkich naraz? Część plików nadal nie działa, hamachii się nie instaluje (wyskakuje błąd) a w przypadku instalatora steam i javy nic się nie zmieniło, podejrzewam że coś tam w środku wina nadal jest zablokowane i przez to nic nie działa :/
    Albo się mylę i to coś innego.

frst jakimś cudem się otwiera, nie mam pojęcia jak to działa.
  • Pomocny post
    #11 15351999
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Najprawdopodobniejsze przyczyny problemu to "alternatywne" strumienie NTFS tych plików w których windows zapisuje informacje o zewnętrznym pochodzeniu plików, lub uszkodzenia pobranych plików. Sprawdź czy te pliki uruchomią się po przeniesieniu na inny komputer (najlepiej na partycje FAT32). Jeśli zadziałają prawidłowo to znaczy ze zostały pobrane z internetu i zapisane bez defektów i wtedy należy usunąć ich alternatywne strumienie NTFS. Niestety eksplorator windowsa nie pokaże ci tych strumieni, dlatego musisz posłużyć się innym "zewnętrznymi" (nie będącymi składnikiem windowsa) programami. Teraz niestety nie pamiętam jakimi programami pod windowsa możesz wyszukać te strumienie, ale możesz użyć do tego jakiegoś Linuksa Cd-Live. Pamiętam że Konqerror w Knoppixie 5.3.1 DVD-Live wyświetlał strumienie NTFS jako odrębne pliki i dzięki temu ułatwiał ich masowe kasowanie.
  • #13 15353293
    kielecki
    Poziom 8  
    Dobra, alternatywne strumienie usunięte, ale nadal nie mogę nawet javy zainstalować, objawy ciągle takie same

Dodano po 1 [minuty]:

Ogólnie usunąłem instalatory, pobrałem ponownie, strumienie znowu są, po usunięciu ciągle nic nie działa
  • Pomocny post
    #14 15353306
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jakiej przegladarki uzywasz?

Zainstalowales najnowsza wersje IE pod XP oraz wspomniany wczesniej SP3?

Zresetuj ustawienia IE do domyslnych. Pliki pobierasz przy pomocy FF?

Jave zainstaluj stad: http://ninite.com/java/
  • #15 15353492
    kielecki
    Poziom 8  
    Używam Firefoxa, na kompie jest SP2.
  • Pomocny post
    #16 15354257
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Miales zainstalowac SP3 oraz pozostale aktualizacje z WU.
  • #17 15361289
    kielecki
    Poziom 8  
    Okej, sorry, musiałem przeoczyć. SP3 zainstalowany, ale nie chce się połączyć ze stroną WU. Jest IE 8, więc powinno działać.
  • Pomocny post
    #18 15361451
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Aktualizacje automatyczne z poziomu panelu sterowania tez nie dzialaja?
  • #19 15363989
    kielecki
    Poziom 8  
    Nie, nie działa, a po próbie instalacji Javy programem z tego linku wyskakuj
    Error

An error occurred in the secure channel support [0x800072f7d]; ; 371
  • #20 15372781
    kielecki
    Poziom 8  
    Dobra, zrobię innaczej: Na kompie nei mam żadnych plików, po prostu przeformatuję go, zainstaluję windowsa na nowo i tyle.
  • Pomocny post
    #21 15372802
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Ja mam identyczny problem. Odpalałem instalator flash playera przez skopiowanie exe na C: i wpisanie w CMD nazwy pliku. Może podałbyś SMART dysku i czym zasilasz?
    Wygląda na to, że pomogła wymiana zasilacza Feel 400W (spalone kondensatory w środku) na Take Me 450W. ;)
    Ogólnie z tego, co pamiętam - odpalanie exe blokował wirus Brontok. ;)
    ps. Wymiana zasilacza nie pomogła - exe z folderu Pobrane nie uruchamiają się. Z innych folderów nie sprawdzałem. Co ciekawe robiłem dezynfekcję FRST i też nic...
  • #22 15599546
    kielecki
    Poziom 8  
    Ok, Mi nie pomogło, ale ktoś tam do mnie pisał że mu pomogło. Ja sobie odpuściłem, ale wielkie dzięki za pomoc wszystkim. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z otwieraniem plików .exe na komputerze z systemem Windows XP Professional SP2. Po kliknięciu na plik, pojawia się kursor ładowania, ale nic się nie dzieje. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym pobranie i uruchomienie narzędzi do naprawy skojarzeń plików .exe oraz skanowanie systemu w poszukiwaniu wirusów. Użytkownik odkrył, że system blokuje aplikacje pobrane z internetu, co może być przyczyną problemu. Zasugerowano również usunięcie alternatywnych strumieni NTFS oraz zainstalowanie Service Pack 3. Po zainstalowaniu SP3, użytkownik nadal miał problemy z aktualizacjami i instalacją Javy, co skłoniło go do rozważenia ponownej instalacji systemu. W końcu, po wymianie zasilacza, problem z plikami .exe nie został rozwiązany, a użytkownik zdecydował się na formatowanie komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA