logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolkswagen LT35 2.8TDI 98r. - słabe wspomaganie, co sprawdzić?

farfik 16 Lis 2016 02:11 7284 5
REKLAMA
  • #1 16064821
    farfik
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam wszystkich. Mój problem dotyczy słabego wspomagania. Od jakiegoś czasu ciężej kręci się kierownicą. Wspomaganie jest bo w momencie odpalania silnika czuć że kierownica chodzi lżej niż na zgaszonym silniku ale nie jest tak jak być powinno. Płyn wymieniłem już dwa razy, za drugim razem przedmuchałem układ powietrzem żeby pozbyć się starego płynu, z godzinę było lepiej, później dalej to samo. Nasuwa się pytanie co padło, czy pompa, maglownica czy może coś innego. Zwiększanie obrotów silnika nic nie daje. Układ odpowietrzony. Dodam że podczas jazdy czasem zdarza się, że problem na moment ustępuje. Ostatnio nawet z godzinę było ok. Na odpalonym silniku jak zaciskam przewód łączący zbiornik na płyn z pompą słychać jak pompa zaczyna wyć. Wycieków nigdzie nie widać. Ogólnie da się prowadzić, najgorzej jest przy wychodzeniu z zakrętów bo auto samo nie prostuje kierownicy. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Proszę o radę. LT35 , 2.8TDI, 98r.
  • REKLAMA
  • #2 16065338
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1079
    Być może umiera pompa wspomagania.
  • REKLAMA
  • #3 16065359
    farfik
    Poziom 11  
    Ale może być tak że przy padającej pompie czasem załapie wspomaganie?
  • REKLAMA
  • #4 16069336
    farfik
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Odkręciłem pompę, rozebrałem, porysowane części (bieżnie) przeszlifowałem na papierze 2500 na szkle, wyczyściłem wszystko, złożyłem i było jakiś czas ok. Ostatnio odpalam auto i znowu to samo. 120 km ciężko chodziła kierownica, jadąc z powrotem jakby się naprawiła znowu jest ok. Może coś zapycha układ, bo raz jest ok a raz nie? Może ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #5 16162300
    urda
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zmień może jeszcze płyn na oryginalny do twojego modelu nie każdy pasuje do zaleceń VW , oczywiście o nieszczelnościach nie zapomniałeś ,pasek także nie może się ślizgać .
  • #6 16162697
    farfik
    Poziom 11  
    U mnie nie ma paska, pompa chodzi na kole zębatym. Dzisiaj byłem u mechanika. Stwierdził, że pompa za małe ciśnienie daje i wspomaganie chodzi na połowie mocy. Podpowie ktoś, do czego służy metalowe zwężenie na przewodzie łączącym pompę z maglownicą?
REKLAMA