Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brama garażowa Hormann LPU40 - wymiana sprężyn

tomek201 16 Nov 2016 22:07 9651 5
    tomek201
    Level 15  
    Pacjent Hormann LPU40 któremu pękła lewa sprężyna L702, po wymianie i naciągnięciu ok 9,5x, blokuje się na zatrzaskach zabezpieczających przed opadnięciem bramy. Sprężyny naciągałem przy bramie zamkniętej, wszystko niby zgodnie z instrukcją. Proszę o podpowiedz co robię nie tak? Czy takie zabezpieczenie jest jednorazowe i po zadziałaniu trzeba je wymienić?
  • Helpful post
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Zabezpieczenie nie jest jednorazowe. Trzeba po prostu wiedzieć jak je odblokować...
    Popatrz trochę na konstrukcję to dojdziesz bez problemu. Podpowiem, że łatwiej będzie Ci to zrobić przy "odpuszczonych" sprężynach (naciąg 1-2 obroty), a póńiej dokręcić resztę...
    tomek201
    Level 15  
    Z odblokowaniem nie mam problemu, problem mam z tym, że po odblokowaniu i naciągnięciu sprężyn, blokada się zatrzaskuje i blokuje bramę.
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    To coś źle wykonujesz...Naciągnięcie sprężyn powoduje, że zębatka jest oddalona od zapadki. Chyba, że ruch luźnego wałka podczas naciągania powoduje zatrzaśnięcie. Naciągnij wałek i zablokuj go podczas naciągania np za pomocą klucza typu "mors".
    lz11980
    Level 18  
    Skoro blokada ci zaskakuje to czy aby w dobrą stronę nakręciłeś sprężyny lub czy dobrze zamontowałeś blokadę ?
    tomek201
    Level 15  
    Kierunek skrętu spręźyny jest prawidłowy, nakręcenie w dobrym kierunku, blokady sprawne.
    Sprężyna na wale przy otwartej bramie musi mieć co najmniej jeden obrót, w przeciwnym razie zabezpieczenie zadziała.
    Temat zamknięty.