logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór tokarki do 5 tys. zł do warsztatu motocyklowego - jakie modele polecacie?

RafalGT2 18 Lis 2016 01:55 3336 5
REKLAMA
  • #1 16069327
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Witam Panowie potrzebuje małej porady bardziej obeznanych w temacie. Potrzebował bym tokarki do warsztatu. Planuje kupić jakąś nowa tokarke do 5 tys zł. Wiem że większość powie kupuj stara polską itp ale jest kila przeciwskazan. Po pierwsze brak miejsca, po drugie wiedzy na weryfikacje po trzecie brak funduszy na coś lepszego. A teraz wymagania stawiane od tokarki. Głownie zajmuje sie motocyklami oraz quadami tokarka potrzebna do wytaczania tulejek z brązu. toczenia tulejek do zawieszenia, tulejki z plastiku i tym podobnych czasami dotoczyć jakąś śrubę ogólnie powiem tak tokarka potrzebna do toczenia małych elementów( do większych mam znajomego tokarza)wiec myślę ze nawet chińska da radę. Jakieś drobne ewentualne przeróbki tokarki itp ogarnę we własnym zakresie, jakieś podstawy przy toczeniu mam. I wiadomo ze nawet chińska tokarka innej chińskiej nie równa Panowie podrzucicie jakieś modele opinie może ktos ma . Ogólnie myślałem o makteku mam 2 kompresory tej firmy i sa nie do zajechania ale najtanszy maktek to ok 8 tys niby wziął bym na raty ale czy warto do małych elementów podpowiecie coś lub czy ktoś ma tanie tokareczki. Szukałem podobnych tematów ale wiekszośc tarych a jak wiadomo pojawiaja się ciągle nowe modele
  • REKLAMA
  • #2 16069375
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Czyli mała tokarka do 5 tyś kolega się spokojnie zmieści. Ja bym dołożył jeszcze 2-3 tyś i zakupił taka tokarkę z wbudowaną frezerką górnowrzecionową co bardziej się przyda. Na necie jest kilka firm oferujących sprzęt do obróbki skrawaniem, może kolega by pooglądał. Ewentualnie All....o nawet używki trafiają się bardzo mało używane. Niektóre firmy oferują także sprzęt używany. Chińskie proszę omijać z daleka. Polskie, Niemieckie czy Austriackie są w takiej cenie.
  • REKLAMA
  • #3 16069653
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Dzieki kolego ale tak jak myślałem że znów bedzie taka żeby chińczyka omijać z daleka. Kolego jak mówiłem nie mam wiedzy na ocene używanej tokarki poza tym za 7-8 tys bedzie pewnie ona do romontu i trzeba się znać zeby nie wpaśc na minę. Wiem że frezarka też potrzebna ale czy do moich potrzeb nie wystarczy mały chińczyk to są małe elementy z czasem bede zbierał i dokupował. Prosze o konkretne linki do polecanych firm nawet z używanymi i konkretnymi modelami i najlepiej w systemie ratalnym. I daj lin do tej tokarki z frezarka i masz jakieś opinie na jej temat ?Poza tym czy te niby polskie niemiecki austryjackie za 5 tys to nie są to chińczyki bo nie wierze zeby za 5 kupić jakąś super markowa tokarkę. Przykład mam kompresory makteka to tez chinczyki ale daja radę, tak samo migomat ideal też china a mam i jestem zadowolony wiec z tokarek też są lepsze i gorsze chińczyki tylko pytalem które są te lepsze.
  • REKLAMA
  • #4 16071138
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Proszę na przykład taka mini tokarko frezerka Austriackiej firmy Bernardo model Proficenter 250. Jak coś lepszego to Polska WAFO model TFR 800. Albo MP 800 ale nie pamiętam producenta chyba Niemiecka, nie jestem pewny. Proxxon nimi tokarka bez frezu model FD 150/e.
  • REKLAMA
  • #5 16071379
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    A "austriacka" firma Bernardo to nie chińczyk?
    Tak to też chińczyk, od roku jestem właśnie posiadaczem "austriackiej" tokarki Profi 550 LZ i jak na razie sprawuje się całkiem dobrze. Moja kosztowała troszkę więcej, ale są też tańsze modele nawet tej wielkości. Jedyne co mi troszkę przeszkadza, to podziałka na posuwie podłużnym wywodząca się od cala i trzeba się do niej przyzwyczaić.
    Jest nawet dosyć porządnie wykończona i całkiem cicho pracuje w przeciwieństwie do zakupionej prawie w tym samym czasie "austriackiej" frezarki Holzmann. W frezarce wszystkie posuwy są w mm ale wyraźnie widać, że oparte są na gwintach calowych. Obrót każdej korby to 2,5mm.
    Nie polecałbym kombajnu - frezarka zabudowana na tokarce to naprawdę tylko zabawka, a jak miałem przezbrajać tokarkę na frezarkę, to mi się frezować odechciewało - a może to tylko ja jestem taki leniwy? . Miałem wcześniej coś takiego i właśnie w ubiegłym roku zmieniłem to na zestaw dwóch odrębnych maszyn.
    Pamiętaj też, że od wystawionych cen można co nieco utargować.
  • #6 16071430
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Witaj.

Jestem od niedawna posiadaczem tokarki TechMig LD550 z leroja. Trafiłem nówkę sztukę w drewnianym pudle, przecenioną o 1100 zł, oczywiście chińszczyzna jak każda inna w tym przedziale cenowym. Jak sobie ją dopieścisz to będzie śmigać, miękkie metale powinna brać bez problemu.
    Poczytaj na forum CNC.

Pozdrawiam
REKLAMA