logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka do domowego warsztatu używka czy nowa chińska?

mietekg 06 Sie 2018 00:04 31800 24
REKLAMA
  • #1 17368718
    mietekg
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam, jeśli tu zły dział proszę o przeniesienie do odpowiedniego, proszę o nie usuwanie, dziękuje.
    A więc przechodząc do sedna po woli rozglądam się za tokarką która ma mi służyć przydomowo może i nie mam jakiś konkretnych rzeczy do toczenia ale w roku kilka razy bywam u tokarza czas, dojazdy itp powoli mnie to męczy a do głupiej 3cm tulejki chyba nie potrzeba sprzętu za 20tysi.
    Ogólnie sprawa 1 jestem totalnym laikiem w tym temacie także jeśli piszę coś źle proszę o poprawkę.
    Potrzebuję tokarki do jakiś dupereli typu tulejka 2-3cm, przetoczenie jakiegoś małego wałka itp. na masowo na pewno nie będę szedł.
    I tu pojawia się problem gdyż szperając trochę większość poleca używkę polską ale co za 3-4 tys można kupić pewnie trupa z lat 80-tych a do tego bez pojęcia na co patrzyć można kupić pewnie coś co mało będzie się opłacać reanimować.
    A więc zostaje nowa zapewne Chińska w tym przedziale cenowym i tu pytanko czy ktoś posiada jakieś konkretne modele ostatnio tego pełno na znanym portalu.
    Przykłady chyba coś z niby lepszych chinoli:
    Tokarka FD 150/E Proxxon
    Tokarka uniwersalna CORMAK TYTAN 500
    Tokarka Proma SM300E

Oraz cała masa o róznych nazwach podałem przykłady co o tym sądzicie warto czy szkoda kasy?
  • REKLAMA
  • #3 17368935
    mietekg
    Poziom 9  
    Dziękuje zapoznam się mam nadziej że czegoś się dowiem to pomoże w wyborze.
  • REKLAMA
  • #5 17369207
    mietekg
    Poziom 9  
    Przeczytałem już masę tematów aż mi się pokręciło. Tak czy tak stawiam na zakup nowej chciałem sprawdzoną ale widzę że wszystkie stare chińczyki już są nie dostępne np. Einhell i techmig właśnieo tym 550 myślałem.
    Aktualnie dostępne producenci
    CORMAK min.TYTAN 500
    PROMA
    TYTAN 520
    BASS POLSKA
    GREMMINGER
    JAGER GERMAN
    HOLZMANN
    ERBA

Ogólnie do 4000zł
    https://allegro.pl/listing?where=%2Flisting&s...=tokarka&order=m&bmatch=baseline-com-1-1-0725

Czy ktoś miał doczynienia z którąkolwiek firmą która ma nadal dostępne nowe tokarki do kupienia?
    Z tego co widzę to chyba wszystko china na jedno kopyto tylko nazwy zmieniane, choć uwagę przykuły
    CORMAK i PROXXON ale to coś lepsze czy tylko dobry marketing?
    Proxxon kosztem odległości od kłów do 150mm to koszt 2400zł a 250mm to koszt 5300zł ale myślę że to chyba najlepszy wybór?
  • REKLAMA
  • #6 17369299
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Określiłeś sobie jasno parametry jakie Cię interesują?
    Właśnie takie jak odległości od kłów, średnica przelotu, odległość osi wrzeciona od łoża, itp.
    Od tego wypadałoby zacząć, te 150 mm do kła, to jak dla mnie maluśko.
    Proxxon jest teoretycznie lepszy ale za tą cenę, z takimi parametrami, do amatorskiego toczenia to bym nie kupował.

Określ jak najbardziej solidnie jakie detale planujesz obrabiać, uruchom wyobraźnie, wymyśl co Ci się może przytrafić, wtedy będziesz wiedział jaką tokareczkę potrzebujesz :)
  • #7 17369490
    mietekg
    Poziom 9  
    Myślę że nic dłuższego 30-50cm nie będzie, a średnica raczej do fi 8cm. Jak pisałem potrzebna do jakichś małych tulejka długa 3cm o średnicy 2-3cm po prostu takie duperelki a jak trafi się coś większego to z małym zapasem może być. Na grube sprawy będę dalej jeździł do tokarza.
    Właśnie ten proxoon ma strasznie mało ale na małe drobnostki pewnie by wystarczyło, lecz za tę kwotę można mieć 350mm lub 500mm na kłach co było by z zapasem w razie jakichś dłuższych spraw.
    Wypatrzyłem coś takiego :
    https://www.basspolska.com/mala-tokarka-stolowa-do-metalu.html coś jak kopia einhella
    https://www.cormak.pl/tokarka-uniwersalna-cormak-tytan-500/produkt-1408 niby coś lepszego i rozstaw 500mm
    Oraz:
    GREMINGER niby AUSTRIA? ale pewnie made in china a designed in AUSTRIA :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3329208.html mam do nich 50km mogę obejrzeć na miejscu choć i tak pewnie nic wielkiego nie sprawdzę ale mogę pomacać, pokręcić, poruszać czy są luzy już jako nowa...
    // Edytuję nie będzie to dobre gdyż doczytałem "Precyzyjna mini tokarka Gremminger GT 350 HD produkcji Austriackiej do toczenia w metalach miękkich (aluminium, srebro, złoto, platyna, mosiądz, miedź, etc.), drewnie (MDF, HDF, płyty laminowane, sklejka, lite drewno, etc), akrylu, plex, PCV, PCB, laminaty, tworzywa sztuczne. "

Już sam nie wiem rozstaw kłów powiedzmy że wystarczy 350mm ale jak będzie 500 czy 550mm też ok, kwota do 4tys., średnica do fi80mm powinno wystarczyć.
  • #8 17369591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17369653
    mietekg
    Poziom 9  
    Fakt za te polskie ceny sadzą jak z kosmosu, kiedyś były po 2-3tys TSA16 i 20 o nich myślałem.
    Ja nie mam możliwości szukania używki bo nie znam się na tym kompletnie i zapewne kupię złoma nie wartego remontu, dlatego wolę na początek dać te 3k za nową podszkolić się o co w tym chodzi i za jakiś czas jak mi nie będzie wystarczało poszukam używki wiedząc jak się na tym pracuje i co sprawdzać.
  • #10 17369775
    Parowy
    Poziom 22  
    Na forum z linku którego wcześniej podsyłałem jest też dział "giełda", tam jeżeli ktoś sprzedaje tokarkę to najpewniej jest w lepszym stanie niż nowa chinka.

Jeszcze jedna kwestia - ile masz miejsca w warsztacie?

Ten Proxxon 150mm jest zapewne malutki, zmieści się na pralce ale dla tokarki im większa i cięższa tym lepiej.
    Odrzuciłeś tego Gremmingera ze względu na to że jest nieodpowiednia do stali?
    Większość tych maleństw taka będzie, do stali potrzeba większej sztywności i wagi.
    Ld 550, Nutool i tym podobne podołają. Ceny mają zbliżone, wybierz może taką która będzie miała lepsze wyposażenie, silnik, moc, wielkość. Może coś będzie blisko Ciebie żebyś mógł osobiście obejrzeć.
  • #11 17370609
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Holzmana nie poleciłbym, mam ich frezarkę - wykonanie bardz kiepskie.
    Tokarkę kupiłem Bernardo - też chińczyk ale wykonanie o niebo lepsze, działa u mnie już od 3 lat i nie ma z nią żadnych kłopotów.
  • #12 17371033
    mietekg
    Poziom 9  
    Popatrzę jeszcze w tych używkach z cnc, mimo to raczej będę stawiał na nową bo nie mam żadnego doświadczenia jak co ma wyglądać żeby nie było trupem.
    Miejsca mam nawet na kolosa do pracy masowej ale aż taki mi nie potrzebny, z używek musiał by oglądać ze mną ktoś kto się na tym zna, a nie chcę kłaśc 8-10tys na złom warty 2tys.
    Tak chcę by w razie 'W" mogła przetoczyć kawałek pręta z stali, dlatego Gremminger odpada.
    Barnardo mnie zainteresowało :
    https://www.hafen.pl/produkty/tokarka-hobby-v,53,2,124 do wybory 400v lub 230V moce chyba te same. Cena 4300 chyba ok.

Dodano po 55 [minuty]:

To co jest blisko mnie do 100KM z olx:
    https://www.olx.pl/oferta/tokarka-CID619-IDv5vAa.html#11a4e73e9c
    https://www.olx.pl/oferta/tokarka-do-metalu-lub-drewna-CID628-IDv50ln.html#11a4e73e9c
    https://www.olx.pl/oferta/tokarka-uniwersalna...a-solidna-duza-CID619-IDwAHPW.html#11a4e73e9c
    https://www.olx.pl/oferta/tokarka-obrabiarka-...soriow-sprawna-CID619-IDv6sdM.html#11a4e73e9c
    https://www.olx.pl/oferta/tokarka-CID619-IDpQZSz.html#11a4e73e9c
    Coś wartego jechać oglądać czy złomy nadające się na przetop?
  • #13 17371145
    Parowy
    Poziom 22  
    Pewności nie mam ale bodajże przy trzech fazach łatwiej wstawić falownik.

Ta Bernardo poza ceną (~1300 zł więcej), różni się od mojej wanną na wióry i teoretycznie hartowanym łożem, cała reszta identyczna chinka :D

Zakres dostawy - między innymi, suport z saniami ale nie napisali czy silnik i okablowanie jest :D
  • #14 17371225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 17371303
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Ja mam PROFI 550 LZ - 230V ale falownik ma już wbudowany i płynną regulację obrotów. Niestety od czasu jak ją kupiłem to sporo podrożała. Ceny można co nieco negocjować mnie udało się tylko 5%.
  • REKLAMA
  • #16 17371566
    mietekg
    Poziom 9  
    Ta Profi fajna ale mój limit na taką zabawkę to 4tys+parę stówek max.
    Jeśli mam dać 8-10k to wolałbym prosić mojego tokarza żeby ze mną pojechał i kupić jakąś dużą używkę.
    Na razie kupię nową małą i zapewne chińską bo nic innego się nie znajdzie, popatrzę jeszcze na portalach jakie są dostępne ale pewnie większość na jedno kopyto zrobiona.
  • #17 17371685
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 17372124
    mietekg
    Poziom 9  
    To lepiej poczekać i szukać na spokojnie czegoś na portalach ogłoszeniowych ?
    A co polecasz jakieś konkretne maszyny czy wszystko jak idzie byle by było solidnie wykonane i w dobrym stanie jak na 30-40letnią maszynę.
  • #19 17372492
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 150
    mietekg napisał:
    To lepiej poczekać i szukać na spokojnie czegoś na portalach ogłoszeniowych ?

Mniej więcej rok temu kupiłem za 4.000 PLN polską TSB-20. Stan samej tokarki, po ocenie przez kolege tokarza, okazał się bardzo dobry (łoże, luzy itd.). Zużyty był uchwyt tokarski - dostała nowy polski. Teraz przymierzam się jeszcze do zmiany napędu na falownikowy i myslę, że posłuży mi wiele lat.
  • #20 17372506
    mietekg
    Poziom 9  
    Z używkami to już wiele zależy od szczęścia na co się trafi, dam sobie ten miesiąc będę zerkał za tsb16 i tsb 20 do 100km ode mnie zobaczę może coś ciekawego się trafi.
  • #21 17372661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 17390492
    mietekg
    Poziom 9  
    Panowie a co powiecie na OUS-1 trafił mi się w cenie 1500 jest to tokarko frezarka używana przez starszego Pana do przetaczania wirników, rozstaw kłów z tego co wygooglowałem to 260mm mało ale na tulejki wystarczy na początek, ma zebrać wszystko co do niej jest do kupy, myślę że cena adekwatna umówiłem się na oględziny.
    Jeśli ktoś ma proszę o jakieś instrukcje do owej tokarki oraz co powinno znajdować się w zestawie.

Poszukiwania TSB 16 i TSB 20 okazują się trudne cena najtańszej TSB 20 to 4300 a wygląda jak kupa złomu 16-stki tańsze o 1000zł też szału nie robią ale nie przestaje szukam z nastawieniem n a TSB20 ale 16-stką w ładnym stanie nie pogardzę.
    TSB20 są w ładnym stanie ale ponad 5500zł co już chyba dużo jak za małą tokarkę bo za kwotę 6000 to już można rozglądać się za czymś o rozstawie kłów 1 metra czy źle myślę?
    Jak pisałem miejsce mnie nie ogranicza ale budżet tak maksymalnie na tą chwilę 5000, myślałem też na TUM 25 ceny jak za TSB 20 ale stany dużo gorsze. Ciężko znaleźć 50 letnią tokarkę w dobrym stanie.

Cały czas zastanawiam się jak na początek sprawował by się CORMAK TYTAN 500
  • #24 17416742
    mietekg
    Poziom 9  
    Kojarzy ktoś co to za tokarka? Warto to kupić, brak jest trybu do napędu śruby i bez niego nie toczy gwintów do się go gdzieś dostać?
    Tokarka do domowego warsztatu używka czy nowa chińska?
  • #25 17416785
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    Mam taką mam też kilka zapasowych trybów do posuwu, wystawiłem je kiedyś nawet ale nie było odzewu.
    Fajna maszynka do drobnicy, mam ją na falowniku puszczoną to obroty się fajnie reguluje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tokarki do domowego warsztatu, zastanawiając się nad zakupem nowej chińskiej maszyny lub używanej polskiej. W dyskusji podkreślono, że używane tokarki często są w złym stanie, a nowe chińskie modele mogą nie spełniać oczekiwań jakościowych. Użytkownik rozważa różne marki i modele, takie jak CORMAK, PROMA, TYTAN, BASS POLSKA, GREMMINGER, JAGER GERMAN, HOLZMANN, ERBA oraz PROXXON. Wskazano na znaczenie określenia parametrów tokarki, takich jak odległość od kłów i średnica przelotu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, sugerując, że lepiej poszukać używanych maszyn w dobrym stanie, a także zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia stanu technicznego przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA