logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY RX88 - jak zrobić wyjście na zewn. wzmacniacz?

Ash Ketchum 14 Lip 2005 09:49 4162 5
REKLAMA
  • #1 1652542
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Jak w wieży SONY RX88 zrobić wyjście na zewnętrzną końcówkę mocy? Wieża działa z odłączoną (lub spaloną ale wtedy buczy w słuchawkach) własną koncówką mocy. Z tyłu są 2 wejścia (4chinche jedna para do VIDEO druga do MD IN) oraz jedno wejście MD OUT które niestety nie jest regulowane. Czy dałoby się wyprowadzić sygnał wchodzący do starej końcówki na zewnątrz? Najlepiej poprzez wyprowadzenie go za pomocą 2xchinch (mogę zrezygnować z wyjścia niereg. MD OUT i podłączyć kabelki od sygnału końcówki, tylko które?) Które to są konkretnie kable na serwisówce? I czy to jest trudne w realizacji? Może lepiej zostawić to gniazdo i założyć inne w innym miejscu? Tylko jest problem z wyprowadzeniem przewodów.
  • REKLAMA
  • #2 1652853
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2329
    Wylutuj spaloną starą koncówkę mocy i podłącz się kabelkami ekranowanymi na we tej koncówki i dalej odłącz te gniazda MD i tam je podłącz,będziesz miał wtedy sygnał z przedwzmacnicza na wyjsciu wieży na gniazdach MD.Napisz jak tam jest koncówka pewnie słynna STK....
  • REKLAMA
  • #3 1652893
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    battery
    Zadziwiasz mnie.Nie potrafisz tak prostej rzeczy a czasem zabierasz głos w tematach które wymagają conajmniej dziesięciokrotnie większej wiedzy niż podprowadzenie sygnału z wierzy ;).

Sygnał da sie wyprowadzić bez problemowo.Weś amplikacje STK4231 i zobacz na których nogach masz wejścia (nieodwracające) i poprostu z tych nóg podprowadź sygnał na wejście końcówy zewnętrznej czy jak to nazwiesz.
  • REKLAMA
  • #4 1653027
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Pytam dlatego bo spaliłem już 3 STK które były "oryginalne" tylko w opisie na stronie sklepu w którym kupowałem. Nie lepiej się wpiąć kabelkami przed płytkę "power board" bo mogę tą płytkę ominąć. A sygnał przecież zanim dojdzie do stk musi przejść przez kilka elementów biernych. Jak sprawdzić które kabelko w kostce wchodzącej do płytki z końcówką to sygnał?
    Załączniki:
    • Wieża SONY RX88 - jak zrobić wyjście na zewn. wzmacniacz? aplikacja.gif (16.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1653277
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    WIęc tak żeby dostać sygnał wyjściowy musisz:

Wylutuj ten kondensator 470p w każdej szynie wejściowej i zewrzyj ten 1K tak żeby go nie było.Po tych czynnościach sygnał pociągnij z 3 i 20nogi miejsca gdzie miał być STK.Masa sygnału jest wszędzie,masę sygnału dołącz 5 nogi stk !
  • #6 1653529
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Próbowałem podłączać to odłączając płytkę z końcówką ale wtedy nie działa gniazdo do mikrofonu (które poprzez MIC BOARD-wzmacniacz mikrofonowy) oraz słuchawek (sygnał do słuchawek wychodzi z płytki koncówki mocy, stąd problemy z przydźwiękiem w słuchawkach przy uszkodzonym STK). Nie działa też funkcja DBFB wzmacniająca basy (jest to rodzaj sprzężenia zwrotnego realizowanego za pomocą grupy tranzystorów na płytce mocy, może działać jedynie z oryginalną końcówką mocy wlutowaną na swoim miejscu)Obecność płytki z koncówką (nawet przy braku STK) jest niezbędna, w razie odłączenia zasilania wieża się wyłącza po 3 sekundach. Natomiast STK może nie być, wszystko działa bez STK. Wylutowałem spalony STK i podłączyłem kabelki PRZED elementy z aplikacji STK które trzeba pominąć przez co wszystko działa (mikrofon i słuchawki także). Podłączyłem to bezpośrednio do złączki na płytce z końcówką co widać na schemacie poniżej.
    Załączniki:
    • Wieża SONY RX88 - jak zrobić wyjście na zewn. wzmacniacz? koncowka-podlaczenia.gif (17.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA