logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY RX88 - poważny problem czy naprawiać czy nie

Ash Ketchum 21 Wrz 2008 23:52 3077 8
REKLAMA
  • #1 5558703
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Mam taki problem z w/w sprzętem - w wieży padła końcówka STK4221II jakiś czas temu i od tamtej pory zmieniana była o czym pisałem na forum na nieoryginały. W tym przeze mnie tylko że ja uczciwy jestem i mówiłem gościowi że wymienić mogę ale gwarancji niedam bo to podróbka. Ale do gościa to nie dociera i nie rozumie że taki układ padnie szybko. To forum niejest dla niego żadnym autorytetem gada że tu partacze gadaja i że niema różnicy czy ta końcówka jest oryginalna czy nie że to to samo - ja mu pokazuje wewnątrz takie i takie i też nic. Wogóle nic nie rozumie. Wmawia mi że to ja coś źle naprawiam nawet itp. A całą winę zwala na syna który jest użytkownikiem sprzętu i że niby syn coś grzebie i majstruje przy sprzęcie co prowadzi do awarii. Ostatnio w tej wieży padły głośniki przez napięcie stałe które poszło z padającej końcówki mocy. To gość wmówił że syn podłączył pod jakiś inny wzmacniacz te głośniki który to spalił (podobno jakiś ADS ze szkoły czy coś). Co ciekawe ten syn troche zna sie na elektronice - może jest jednym z nas nawet ale nie może przetłumaczyć upartemu ojcu że tak jest nie inaczej i cierpi przez to bo ma awantury o ten sprzęt. Bo dla niego to sony to oryginał i wszystko gorsze a sami wiemy jakie wynalazki to taki sprzęt właśnie. Jak z jakością itp. Straszne awantury robi nawet w serwisie a syn sam przychodzi mi sie żalić i niewiem co robić (policja itp). Np wmawia że ten sprzęt nadal wart 1600zł tyle co przy zakupie i ze np głośnik kosztuje 1000zł do tego - tyle to porządna 18" estradówka ale nawet to nie dociera. Wracając do głośników - jak gadam o regeneracji przewinięciu itp to gość że to gorzej będzie nie to co oryginał - jakiś 17cm woofer i 2 gwizdki w tym piezak blaszka przyklejona do kopułki i stożkowy taki. Żadne cudo naprawdę. A sama wieża cóż nic ciekawego. Podobno ta seria jest awaryjna. I jak mówię jakie to bele co to nie dociera. Albo że np dam głośniki STXa. A ten syn mówił mi jak sie żalił że ta wieża pada od odkręcenia na full i gra tak czasami jak niema nikogo i wtedy to pada. Bo normalnie korzysta ze słuchawek wpinanych do komputera. Co do słuchawek - gość gada że od ich podłączania może robić się zwarcie i sprzęt może ulec uszkodzeniu przez to. Być może sygnał właśnie z kompa był przesterowany i spalił te stk. Proszę was o wypowiedzi na temat podróbek STK że to tak faktycznie jest oraz tego że ten sprzęt nie jest rewelacją, ile on warta bo problem jest poważny z tego co widzę. Oraz że teorie głoszone przez tego pana są fałszywe. Moim zdaniem sprzęt się nadaje do utylizacji lub na części. Radio gra kaset nikt nie używa z kompaktem problem bo czasem przerywa. To tyle.
  • REKLAMA
  • #2 5558780
    kolos59
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Kto tu jest fachowcem ten facet czy ty ? Jak ma potrzebę i ciągle psuje wieżę to traktuj go jako stałego klienta i kasuj forsę :) Na głupotę nie ma rady. A kości stk raczej nie padają same z siebie nawet podróbki które osobiście stosuję i nie jest źle. Podejrzewam ze jeśli wieża jest naprawiona "zgodnie ze sztuką" i i tak się ciągle psuje to musi dostawać ostro w D**Ę. Posprawdzaj dokładnie aplikację czy jakaś pierdoła nie padła. Jak przyjdzie raz jeszcze to wsadź oryginał STK skasuj należność i dowidzenia :) A kolumny też napraw wsadź jakieś stx i powiedz że to oryginały (nie namawiam do takich praktyk ale gdy klient się prosi.....(jest wyjątkowo upierdliwy, zarozumiały, bezczelny itd. itp. i nie ma innego sposobu to sami wiecie)
    POZDRAWIAM Z PRZYMRUŻENIEM OKA! :P
  • REKLAMA
  • #3 5558850
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Cześć! Tak jak wspomniał kol. kolos59; sprawdź profilaktycznie każdy najbliższy element współpracujący z tą hybrydą i ew. wstaw kolejną. Montowałem kilka razy ostatnio STK (z nowej serii) i względnie z nimi. Może facet faktycznie zbyt przesadnie eksploatuje "maszynę", tj. powoli, sukcesywnie "siadały" głośniki (malała rezystancja cewek od przegrzania lakieru na drucie cewki), a to pozwoliło na wykończenie ostateczne STK i głośników (składowa stała).

Cytat:
    A ten syn mówił mi jak sie żalił że ta wieża pada od odkręcenia na full i gra tak czasami jak niema nikogo

Co to ma być..? Czy oni włączają sprzęt aby ściany kruszyć..!?? :|

p.s. może wstaw na wejście sygnału (przed STK) jakiś delikatny tłumik... :wink:
  • REKLAMA
  • #4 5559625
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5559668
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    O nie tak to ja nie będę robił. Poza tym skąd ja wezmę oryginał STK jak tego nie produkują. Szczerze to mam tego klienta dość i chce mu przetłumaczyć że to te podróbki nie są ok. Raz założyłem to były straszne zniekształcenia na wyjściu i musiałem dać inną która o dziwo dobrze grała. I tak czytając posty o podróbkach STK dochodzę do wniosku że niema co w ten sprzęt inwestować. Co do dostawania ostro w d*** to to podobno około 7lat grało na oryginalnej kostce i potem zaczęły się problemy jak ta oryginalna się spaliła. I podobno okazjonalnie sprzęt był tak odkręcany. Ale jeśli producent to przewidział że to może oddać taką moc i się nic nie stanie. Moim zdaniem niema co kopii kruszyć bo ten sprzęt powinien to wytrzymać. I moje zdanie jest takie że te podróbki nie są dobre. I jako uczciwy chcę gościa przekonać że inwestowanie w ten sprzęt niema sensu. Bo przecie STK oryginału to mu nie stworzę. A tych STX czy nawet alphardów szkoda by padły od wysadzenia STK podróbki. Proszę więc by wypowiedziały się osoby, które też się przejechały na STK podrobionych oraz potwierdzą wartość tego sprzętu. Oraz ci z bardziej wyrafinowanym słuchem, którzy potwierdzą że sprzęt ten nie jest rewelacją i jak tak padł to nie warto w to inwestować. Bo końcówka nie pada jak sprzęt nie jest używany lub używany krótko czy na małej głośności z tego co wiem.
    PS: Piotrek pokaż mi tego oryginała ze 140zł bo niewiem gdzie są. Podobno już ich nie produkują. I same podróbki są.
    PPS: Kolega tutaj źle zrozumiał jak nie było innych w domu to syn sobie głośno słuchał muzyki a normalnie korzystał ze słuchawek jak wszyscy byli i to niby miało być przyczyną zwarcia i spalenia układu.
  • #8 5560704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5560710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awarii końcówki mocy STK4221II w wieży Sony RX88, która była wielokrotnie wymieniana na nieoryginalne zamienniki, co skutkowało szybkim uszkodzeniem i zniekształceniami dźwięku. Użytkownik podkreśla trudności w przekonaniu klienta do stosowania oryginalnych układów, które obecnie są trudno dostępne, oraz ryzyko uszkodzenia głośników przez stałe napięcie z uszkodzonej końcówki. Wskazano, że oryginalne układy STK4241II można nabyć przez internet, np. w serwisie Cybor-Tech, w cenie około 60-70 zł, co jest lepszym rozwiązaniem niż podróbki. Zalecane jest także sprawdzenie wszystkich elementów współpracujących z końcówką mocy oraz stosowanie tłumików sygnału na wejściu, aby zapobiec przeciążeniom. Wskazano, że intensywne użytkowanie sprzętu na maksymalnej mocy i podbiciu basu może prowadzić do uszkodzeń zarówno końcówki mocy, jak i głośników. Proponowano wymianę kolumn na modele STX lub GDN 16/50 z Tonsila, które lepiej znoszą obciążenia. Ogólnie zaleca się stosowanie oryginalnych komponentów i unikanie podróbek, aby zapewnić długotrwałą i bezawaryjną pracę wieży Sony RX88.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA