logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers W10KB - Ogrzewacz przepływowy, identyfikacja części

Sheol80 28 Lis 2016 20:30 1446 10
  • #1 16092054
    Sheol80
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Bardzo proszę o identyfikację części na zdjęciu. Chodzi o całą mosiężną część z pokrywą korpusu.

Spod mikro przełącznika kapie woda, chciałbym oszacować cenę części i podjąć decyzję.
    A może ktoś już z tym robił i wie co dokładnie poszło, oring etc.

Junkers W10KB - Ogrzewacz przepływowy, identyfikacja części

Dziękuję
  • #2 16104378
    Sheol80
    Poziom 12  
    Nikt, nic nie wie? :D
  • #4 16104488
    Sheol80
    Poziom 12  
    Cały piec kosztuje 750zł, więc głupotą byłaby wymiana części za takie pieniądze. (o ile dobrze pamiętasz)

Myślę, że wystarczy wymienić w środku membranę lub coś w tym stylu, ale szukałem trochę i nie znalazłem w sumie żadnych części do tego pieca, więc nawet gdybym chciał to nie ma co kupić. Może jakiś zamiennik z innego modelu?

Ostrzegałem przed Junkersem i Valiantem, uważam, że one już z fabryki wychodzą z mianem "szrot", ale nie posłuchali. Piec ledwo po gwarancji.
  • Pomocny post
    #5 16104529
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    Nie ma części zamiennych do zespołu wodno-gazowego. Zamiennik też nie występuje.
    Ogólnie ten model Junkersa jest nieszczęśliwy i nie polecany. Za to model Junkers WRDP 11-2B to najlepsza terama na rynku razem z Polskim Termetem g19-02.
  • #6 16104581
    Sheol80
    Poziom 12  
    Nie znam tamtych piecyków, miałem do czynienia z Valiantami i starszymi Junkersami, strasznie się psuły, gazownik, który je naprawiał zawsze twierdził, żeby się nigdy w nie nie pchać, kupować Termety.

Załóżmy, że teściu zechce wymienić cały zespół wodno-gazowy (choć postaram się aby jednak kupił nowy piec) to gdzie w ogóle można nabyć części do tego pieca? Tylko serwisy?
  • Pomocny post
    #7 16104661
    Magister_123
    Poziom 36  
    Tylko serwis. Ale musisz pamiętać o tym że jeżeli cześć zostanie wymieniona przez osobę prywatną to nie ma na nią gwarancji. Tylko montaż przez autoryzowany serwis.
    Skoro nie lubisz Junkersów to kup Termeta.
  • #8 16104676
    Sheol80
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź.

Ja osobiście jestem zrażony do wyżej wymienionych firm bo miałem z nimi spore przejścia.

Pozdrawiam
  • #9 16104691
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Sheol80 napisał:
    Nie znam tamtych piecyków, miałem do czynienia z Valiantami i starszymi Junkersami, strasznie się psuły, gazownik, który je naprawiał zawsze twierdził, żeby się nigdy w nie nie pchać, kupować Termety

Tylko uważaj, żeby dokładnie tego samego g. nie kupić w Termecie, oni też w to weszli.
  • #10 16104699
    Magister_123
    Poziom 36  
    Sheol80 napisał:
    Ja osobiście jestem zrażony do wyżej wymienionych firm bo miałem z nimi spore przejścia.

Wychodzi na to że masz kiepskich serwisantów. Gdybym miał wybrać podgrzewacz dla siebie ze wszytskich firm na rynku to wziął bym dokładnie te modele i w takiej kolejności: 1. Termet g19-02; 2. Junkers WRDP 11-2B.
  • #11 16176359
    Sheol80
    Poziom 12  
    Ale co mają serwisanci do kiepskiej jakości piecyków Junkers czy Valiant, które po gwarancji siadają i trzeba wymienić części, które kosztują 90% ceny nowego piecyka?

Miałeś rację Magister_123, wymieniony został cały zespół wodno-gazowy bo części poszczególnych nie ma w obiegu i trzeba kupić całość, koszt 550zł, nowy piecyk wyżej wymieniony kosztuje 700zł.
    Wg mnie to była tęga głupota, ale niech robi sobie co chce, zaraz poleci nagrzewnica i już w częściach będą dwa nowe piecyki.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o identyfikację mosiężnej części z pieca Junkers W10KB, z problemem wyciekającej wody spod mikro przełącznika. Odpowiedzi wskazują, że należy wymienić cały zespół wodno-gazowy, co kosztuje około 600-750 zł, co jest nieopłacalne w porównaniu do ceny nowego pieca. Użytkownicy podkreślają, że części zamienne do tego modelu są trudne do zdobycia, a sam piec jest uważany za awaryjny. Rekomendowane są inne modele, takie jak Junkers WRDP 11-2B oraz Termet g19-02, które cieszą się lepszą opinią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA