logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Woda w instalacji gazowej, prawdopodobnie z junkersa

Luckey13 26 Lut 2014 23:02 9183 21
REKLAMA
  • #1 13349821
    Luckey13
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    Sytuacja conajmniej dziwna - zaczęło się od kuchenki, nie chciała palić, z dysz leciała woda - kuchenka była zalana, bo coś wykipiało i myślałem, że to dlatego, ale po zdemontowaniu okazało się, że woda jest wszędzie, tzn w głównej rurze, ewidentnie od junkersa - od dłuższego czasu z niego kapie, ale byłem pewny, że to drobna nieszczelność w obiegu wody - okazało się jednak, że kapie nawet z dyszy, tej odpalającej, z płomykiem, a z pieca po odkręceniu gazu słychać bulgotanie, tzn o ile w ogóle odpala, bo już nie za bardzo chce.
    Piec ma dobre 15 lat.

P.s - z rur gazowych spuściłem minimum litr wody, a podejżewam, że nawet więcej, zważywszy, że obiegi gazu i wody to oddzielne struktury, nie mam pomysłu, skąd takie ilości się w rurach znalazły - chyba, że ta woda się skropliła z powodu np. półspalania?

Będę wdzięczny za pomoc, sytuacja jest wyjątkowo kłopotliwa.
  • REKLAMA
  • #2 13350007
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    A podałeś model pieca?
  • REKLAMA
  • #3 13350086
    Luckey13
    Poziom 15  
    Nie mogę znaleźć, a nie chcę teraz grzebać - wiem tylko, że marki vaillant.
    Na zewnątrz tabliczki nie ma, ale mam gdzieś jakieś papiery do niego, ale jak mówiłem piec ma dobre 15 lat, więc wymaga dłuższych poszukiwań, wiem, że powinienem od tego zacząć, ale to jest dość pilne, jutro uzupełnię model.
    Poza tym, próbowałem znaleźć podobny przypadek, bezskutecznieh więc to musi być coś nietypowego, ale miałem nadzieję, że komuś wpadnie coś do głowy, chwilowo nie mogę pozwolić sobie na zakup nowego, a serwisowany był już kilka razy.
  • REKLAMA
  • #4 13350255
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    To poszukaj używanego troche młodszego. Naprawa będzie kosztowna.
  • #5 13359922
    serwisszulborski.pl
    Ocena: 1448
    Jeżeli zaniedba się urządzenie, z lekceważy się przeciek wody z armatury wodnej w skrajnych przypadkach może dojść do zakamienienia również iglicy gazowej i przedostania się wody do instalacji gazowej, następnie do urządzeń np. kuchni a nawet do gazomierza...Wylewałem już wodę z kuchni gazowej i widziałem gazowników, którzy odkopują przyłącze w poszukiwaniu wody (nie domyślili się, że źródłem wody w instalacji było niesprawne urządzenie tj. zawapnienie armatury wodnej i gazowej).
  • #6 13360171
    -west
    Ocena: 523
    Jak gazownia znajdzie wodę w instalacji to popłyniesz na grubą kasę. Woda z niekonserwowanej termy.
  • #7 13361406
    Luckey13
    Poziom 15  
    Wiem już, był serwisant, junkers jest odłączony i czeka na naprawę - ok 400 przy dobrych wiatrach, tzn jeśli nie będzie konieczna wymiana całego zespołu gazowego.
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #8 13361420
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Chyba lepszym rozwiązaniem będzie wymiana na nowy. Poszukaj TERMET G 19-00 elektronik; na allegro.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #9 13362623
    serwisszulborski.pl
    Ocena: 1448
    Albo używanego 2-3 letniego junkersa WRDP11-2B w podobnej cenie, bez remontu starego za podobne pieniądze. Coraz więcej bloków przechodzi na ciepłą wodę z sieci ciepłowniczej, dlatego dużo urządzeń pojawia się w sieci z demontażu, w dobrym stanie nawet z gwarancją...W Twoim przypadku istnieje ryzyko nieszczelności armatury gazowej. Jeżeli już raz tam dostała się woda to z reguły jest ona do wyrzucenia. Wymieniając armaturę wodną i gazową naprawa jest nieopłacalna.
  • #10 13362895
    Luckey13
    Poziom 15  
    Zapomniałem o jednej. bardzo ważnej rzeczy napisać, ten junkers jest 2-funkcyjny, to jedyne ogrzewanie jakim dysponuję.
    Zwykła terma mnie nie urządzi niestety.
  • #11 13363049
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    Sorki, ale czy w międzyczasie kontaktowałeś się z serwisem?
    Tym bardziej, że chłodnawo jest nadal i ogrzewanko by się przydało mieć sprawne
  • #12 13363106
    mirrzo

Luckey13 napisał:
    Zapomniałem o jednej. bardzo ważnej rzeczy napisać, ten junkers jest 2-funkcyjny, to jedyne ogrzewanie jakim dysponuję.

Nie mam więcej pytań. Dziękuję za precyzyjne opisanie problemu.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 13363227
    jas67
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Luckey13 napisał:
    Nie mogę znaleźć, a nie chcę teraz grzebać - wiem tylko, że marki vaillant.

Luckey13 napisał:
    Wiem już, był serwisant, junkers jest odłączony i czeka na naprawę

To w końcu Junkers czy Vaillant?
  • #14 13363320
    Luckey13
    Poziom 15  
    Junkers, vaillant wyprodukował pompę i się tym błędnie zasugerowałem.
    Z serwisem się
    kontaktowałem, mają podjechać na dniach i zabrać do naprawy.
    Co do nie podania informacji, że chodzi o 2-funkcyjny, to jako usprawiedliwienie wymienię fakt, że poza junkersem kuchenka też poszła, nie była najnowsza, i się od wilgoci sypać zaczęła, co mnie podenerwowało, a poza tym nie znam się na tym zbytnio, przyznam, że myślałem, że junkers to właśnie typ urządzenia taki jak mój, a terma to zwykły podgrzewacz wody, tym bardziej, że wiele osób słowa junkers używa jako ogólnego terminu określającego ogrzewacze gazowe, a nie nazwy firmy, stąd brak precyzji.

Temat założyłem w celu zorientowania się w przyczynie problemu, sam naprawiać nie mam zamiaru, bo się nie znam, a początkowo, pomimo litrów wody w kuchence, sam junkers działał. stosunkowo normalnie, i nie bardzo wiedziałem, co zrobić, za zamieszanie przepraszam.
  • #15 13363387
    mirrzo

Tak czy inaczej, odpuść sobie naprawę. Jest ekonomicznie nieopłacalna.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #16 13363614
    -west
    Prawdopodobnie masz kocioł ZW20KE. Jeżeli tak jest to słuchaj kolegi mirrzo.
  • #17 13363875
    Luckey13
    Poziom 15  
    Mam nieco inny, ale podobny, nie mogę papierów się doszukać, ale to chyba zw20kd (chwilowo nie mam komputera, korzystam z komórki i trochę ciężko coś znaleźć po zdjęciach, ale na pewno coś z tego rodzaju)

Myślałem nad kupnem używanego, ale nie wiadomo co trafię, a kupno czegoś, co za 2 miesiące padnie też nie ma sensu, sam nie ocenię stanu technicznego.
  • #18 13363904
    -west
    Czyli świeczkowy. Jeszcze gorzej
  • #19 13364086
    mirrzo

Luckey13 napisał:
    ...okazało się jednak, że kapie nawet z dyszy, tej odpalającej, z płomykiem..

Tak właśnie napisał.
    Chłopaku, zbieraj kasę i kup coś nowego, nie używkę. Wymiana kotła, to kilka godzin.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #20 13364103
    Luckey13
    Poziom 15  
    Zdaję sobie z tego sprawę, ale koszt nowego to 1500-1800 zł najmniej, przynajmniej z tego co patrzyłem po allegro etc, na razie nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek.
  • #21 13364119
    -west
    A znajdziesz 15 tysięcy za odwodnianie instalacji przez PGNIGe?
  • #22 13365007
    Luckey13
    Poziom 15  
    Nie, po prostu tymczasowo nie będę w ogóle miał junkersa, a tymczasem będę szukał jakiegoś stosunkowo taniego rozwiązania - tak przy okazji, to może ktoś doradzi mi jakiś niedrogi i w miarę dobry model junkersa?
    Mieszkanie mam nieduże, ok 40m2.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją gazową, w której pojawiła się woda, prawdopodobnie z powodu nieszczelności w piecu marki Junkers, który ma około 15 lat. Woda wyciekła z dyszy kuchenki, a także z głównej rury gazowej, co może wskazywać na poważniejsze problemy z armaturą. Użytkownik rozważa naprawę, ale obawia się wysokich kosztów, które mogą wynieść około 400 zł, a także ryzyka nieszczelności w instalacji gazowej. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym zakup używanego pieca lub nowego modelu, takiego jak TERMET G 19-00. Użytkownik podkreśla, że jego Junkers jest piecem 2-funkcyjnym, co czyni go kluczowym dla ogrzewania mieszkania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA