logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik w łazience słabo grzeje, rura przed zaworem ciepła, za zaworem chłodna

jarek_misiu 28 Lis 2016 22:10 9651 14
REKLAMA
  • #1 16092418
    jarek_misiu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    temat stary jak świat... problem z grzejnikiem. Opis 4 piętro, wszystkie grzejniki grzeją jak szalone w łazience nie bardzo lub wcale. Odpowietrzałem ustrojstwo ale grzejnik zrobił się lekko ciepły a rurka w zaworze dolotowym jest naprawdę ciepła. Jest sens dalej odpowietrzać tzn. spuścić dużo wody czy może kombinować z wymianą zaworu...
    Grzejnik w łazience słabo grzeje, rura przed zaworem ciepła, za zaworem chłodna Grzejnik w łazience słabo grzeje, rura przed zaworem ciepła, za zaworem chłodna Grzejnik w łazience słabo grzeje, rura przed zaworem ciepła, za zaworem chłodna

Mi się wydaje, że to problem z zaworem ponieważ rura przed nim jest ciepła a za nim już letnia lub chłodna.

A ten odpowietrznik automatyczny musi być cały czas mocno dokręcony łepek?
    Edit
    Taki zawór na wylocie można regulować?
    Grzejnik w łazience słabo grzeje, rura przed zaworem ciepła, za zaworem chłodna
  • REKLAMA
  • #2 16092522
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    jarek_misiu napisał:
    Jest sens dalej odpowietrzać tzn. spuścić dużo wody

Odpowietrzanie nie polega na spuszczaniu wody , lecz spuszczaniu
    jarek_misiu napisał:
    A ten odpowietrznik automatyczny musi być cały czas mocno dokręcony łepek?

nie ma to znaczenia , on ma odpowietrzać i nie jest do regulacji .
    jarek_misiu napisał:
    Taki zawór na wylocie można regulować?

Jeżeli w środku jest śruba regulacyjna , to tak .
    Jeszcze kryzowanie sprawdź .
  • #3 16092576
    jarek_misiu
    Poziom 10  
    Mam wrażenie, że gdy przez chwile otworzę odpowietrznik uleje sie troche wody to grzejnik robi sie przez chwile cieply ale po chwili wraca do swojej temperatury...

Jak można sprawdzić to kryzowanie?
  • REKLAMA
  • #4 16092697
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    jarek_misiu napisał:
    Jak można sprawdzić to kryzowanie?
    W zaworze z ostatniego zdjęcia masz śrubę na klucz ampułowy, wykręć trochę. Ten czerwony kapturek na zaworze zasilającym ma być tylko lekko zakręcony, mocniejsze dokręcenie ogranicza przepływ wody. Kapturek na odpowietrzniku ma być tylko załapany.
  • REKLAMA
  • #5 16092801
    jarek_misiu
    Poziom 10  
    marek49ae napisał:
    W zaworze z ostatniego zdjęcia masz śrubę na klucz ampułowy, wykręć trochę. Ten czerwony kapturek na zaworze zasilającym ma być tylko lekko zakręcony, mocniejsze dokręcenie ogranicza przepływ wody. Kapturek na odpowietrzniku ma być tylko załapany.

Właśnie tak zrobiłem ale efekt dalej mizerny. Nie rozumiem tego. Dopływ ciepły a grzejnik zimny.... próbowałem dalej odpowietrzyć ale powietrza już nie ma w grzejniku.
    Edit: Ten zawór jest dobre ustawiony?
    Załączniki:
    • Grzejnik w łazience słabo grzeje, rura przed zaworem ciepła, za zaworem chłodna WP_20161128_22_27_33_Pro.jpg (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16092886
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 638
    Jeżeli symbol "N" na pierścieniu jest na wysokości kropki na zaworze to jest pełny przepływ.
  • #7 16092913
    jarek_misiu
    Poziom 10  
    Mam go delikatnie przestawionego w lewo można to jakos poprawić ?
  • #8 16092969
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 638
    Podciąg delikatnie pierścień do przodu i przekręć.
  • #9 16093727
    jarek_misiu
    Poziom 10  
    No to mam problem... ponieważ tego zaworu nie da się przestawić na pośrednie poziomy. Twardo stoi w miejscu.
  • REKLAMA
  • #10 16097183
    Piotr4P
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Skoro 4 piętro, to znaczy, że mieszkasz w bloku gdzie mogą być zamontowane w piwnicy zawory podpionowe ograniczające przepływ na łazienki. Tak spółdzielnie rozwiązują problem grzania łazienkami, zwłaszcza tam , gdzie montowane są podzielniki ciepła. Obieg taki ma bardzo mały przepływ.
    W takim układzie najlepiej zdają egzamin zawory pełnoprzelotowe (zwykłe zawory kulowe ze śrubunkiem) montowane z miejsce termostatu i zaworu powrotnego.
  • #11 16097502
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    jarek_misiu napisał:
    Nie rozumiem tego. Dopływ ciepły a grzejnik zimny
    Grzejnik zimny, bo nie ma drożnego powrotu. Albo ten zawór kryzujący na powrocie wkręć do końca i z powrotem wykręć, albo faktycznie gdzieś jest zamontowany ogranicznik przepływu.
    Piotr4P napisał:
    Skoro 4 piętro, to znaczy, że mieszkasz w bloku gdzie mogą być zamontowane w piwnicy zawory podpionowe ograniczające przepływ na łazienki
  • #12 16097700
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Pytanie zasadnicze, czy zawór termostatyczny jest na zasilaniu. Jeśli nie, to też może być powód słabego grzania.
  • #13 16107143
    jarek_misiu
    Poziom 10  
    Okazało się, że zawór itd. ładnie działają a w grzejniku było bardzo dużo powietrza... z całego grzejnika spadło może 3-4 litry wody do wiaderka i nic więcej. Postanowiłem wymienić na mniejszy kaloryfer o 1/3 tzn. na 60cm. Potem zobaczę co się stanie dalej....
  • #14 16108397
    pawel_kd
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Nie napisałeś jakiej wysokości był grzejnik, 3-4 litry wody z takiego grzejnika, przy jego wysokości 1200, to prawidłowa ilość. Skąd pewność, że było w nim bardzo dużo powietrza? A jeśli faktycznie było, to przy wskazuje na zepsuty odpowietrznik. Wymiana grzejnika niewiele pomoże.
  • #15 16125224
    jarek_misiu
    Poziom 10  
    Może i nie pomoże ale wymieniłem, a co... jakby powiedział klasyk "ch&(( stać mnie".
    a tak poważnie, okazało się, że zawory były na odwrót zamontowane tzn. na zasilaniu był zawór powrotny i w drugą stronę (chyba tak się kończy przerabianie przez "brata" fachowca instalacji, spokojnie nie mój brat a byłej właścicielki mieszkania).
    Bardzo dziękuje za pomoc :) rozwiązanie było wręcz nieprawdopodobne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzejnikiem w łazience, który słabo grzeje, mimo że rura przed zaworem jest ciepła, a za zaworem chłodna. Po odpowietrzeniu grzejnika, jego temperatura wzrosła, ale szybko wróciła do niskiej. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w zaworze. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, takie jak sprawdzenie kryzowania, regulacja zaworu oraz upewnienie się, że zawór termostatyczny jest na zasilaniu. Ostatecznie, po wymianie grzejnika na mniejszy, użytkownik odkrył, że zawory były zamontowane odwrotnie, co było przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA