logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Do czego służy rezonator zewnętrzny do Atmegi8L

Marcin_Pogorzelski 06 Gru 2016 19:17 1551 19
REKLAMA
  • #1 16109261
    Marcin_Pogorzelski
    Poziom 7  
    Cześć, możecie powiedzieć jaką funkcję spełnia rezonator kwarcowy 8Mhz podłączony do portów xtal 1 i xtal2? Stabilizuje on drgania oscylatora lokalnego wbudowanego w ten mikrokontroler, czy może służy jako oscylator zewnętrzny (odrębne źródło taktowania)?
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16109290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16109343
    Marcin_Pogorzelski
    Poziom 7  
    Czyli rezonator może spełniać funkcję oscylatora, a nie tylko stabilizować drgania oscylatora?
  • #4 16109349
    tikka.masala
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Marcin_Pogorzelski napisał:
    Czyli rezonator może spełniać funkcję oscylatora, a nie tylko stabilizować drgania oscylatora?

Rezonator plus kondensatory plus trochę elektroniki w środku tworzą elektroniczny układ oscylatora. W takim sensie rezonator stabilizuje drgania. Można użyć wewnętrzny układ oscylatora RC ale on jest dużo mniej stabilny od tego na bazie rezonatora kwarcowego.
  • Pomocny post
    #5 16109355
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809

Nie. Rezonator jest podłączony do wewnętrznego oscylatora: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/A...AVR-Oscylatory-kwarcowe-kwarc-ceramiczne.html
  • REKLAMA
  • #6 16109366
    Marcin_Pogorzelski
    Poziom 7  
    W pierwszym przypadku, kiedy rezonator + kondensatory + trochę elektroniki tworzą układ oscylatora, co tutaj jest źródłem drgań? Rezonator tylko stabilizuje drgania, czy też nie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16109428
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 16109431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16109444
    Marcin_Pogorzelski
    Poziom 7  
    Ok , wszystko zrozumiałem, dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #11 16109445
    dondu
    niveasoft napisał:
    Podsumowując zewnętrzny rezonator jest wyborem źródła taktowania do którego procesor jest wstępnie przystosowany, ale nie ma związku z wewnętrznym układem oscylatora ani w żaden sposób na niego nie wpływa ani nie poprawia.

Wręcz przeciwnie. To właśnie rezonator kwarcowy wpływa na oscylator dla niego zaprojektowany i znajdujący się w wewnętrznej strukturze mikrokontrolera. Wpływa więc na niego jak najbardziej, bo taka jest rola rezonatora.
  • #12 16109460
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16109466
    dondu
    Piotrus_999 napisał:
    @dondu Kolego - wszystko to prawda ale z punku widzenia użytkownika jest wewn RC lub zewn kwarc. Co robią w środku te wzmacniacze to można nie wiedzieć przez całe życie programisty :)

Autor tematu zadaje bardzo konkretne pytania:
    Stabilizuje on drgania oscylatora lokalnego wbudowanego w ten mikrokontroler, czy może służy jako oscylator zewnętrzny (odrębne źródło taktowania)?
    ...
    W pierwszym przypadku, kiedy rezonator + kondensatory + trochę elektroniki tworzą układ oscylatora, co tutaj jest źródłem drgań? Rezonator tylko stabilizuje drgania, czy też nie?

i dostaje ode mnie konkretną odpowiedź.
  • #14 16109482
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 16109530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 16109555
    dondu
    niveasoft napisał:
    Nie wydaje mi się by to był ten sam układ na który może wpływać podłączenie zewnętrznego rezonatora chociaż CKOPT rzuca tu cień :P

Myślę że są to układy wybierane poprzez Fuse Bits

I to właśnie opisałem we wskazanym artykule.
  • #17 16114491
    Marcin_Pogorzelski
    Poziom 7  
    Jakby kogoś to interesowało to nie do końca poprawne jest stwierdzenie, że rezonator kwarcowy stabilizuje częstotliwość drgań oscylatora wewnętrznego, ponieważ bez rezonatora układ Pierce'a nie zadziałałby. Bardziej poprawne jest stwierdzenie, że dwa kondensatory i rezonator są częścią generatora Pierce'a. Ale fakt, rezonator pełni taką tutaj właśnie funkcję stabilizacji :) . Najbliżej był kolega tikka.masala, ale myślę, że Dondu wiedział o co chodzi, tylko troszkę źle to ujął :). Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
  • #18 16114648
    wawxx
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jest jeszcze np. w ATmega8 port PD4, z którego można wyprowadzić taktowanie na zewnętrzne urządzenia tzw. XCK (Usart External Clock Input/Output)
  • #19 16114669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 16116414
    Marcin_Pogorzelski
    Poziom 7  
    Ależ skądże , nie egzaminowałem. Po prostu dzielę się informacją do której doszedłem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rezonator kwarcowy 8MHz podłączony do portów XTAL1 i XTAL2 w mikrokontrolerze ATmega8L pełni funkcję źródła zegara, stabilizując drgania wewnętrznego oscylatora. Użytkownicy podkreślają, że rezonator, w połączeniu z kondensatorami, tworzy układ oscylatora, a jego dokładność jest znacznie wyższa niż wewnętrznego oscylatora RC. Istnieje możliwość konfiguracji mikrokontrolera do pracy z zewnętrznym sygnałem zegarowym, co również wpływa na stabilność sygnału. Warto zaznaczyć, że bez rezonatora układ Pierce'a nie zadziałałby, co czyni go kluczowym elementem w generowaniu sygnału taktującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA