logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie oświetleniem - Sterowanie oświetlenia zegarem i włącznikiem

fad 08 Gru 2016 12:50 7095 21
  • #1 16112814
    fad
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam jak ugryźć taki temat:
    w lokalu pracuję od Pn-Pt od 10 do 17. W So od 10 do 14. Gdy lokal jest zamknięty chcę żeby się automatycznie zapalało światło, które także jest zapalane włącznikiem. Potrzebny jest zegar sterujący z wpięty stykiem równolegle na włącznik tylko teraz pytanie jaki zegar. Czy wystarczy kupić astronomiczny i zrobić korektę (nie wiem czy się da) od np. listopada do marca z zapalaniem tego oświetlenia, bo wiadomo że astronomiczny w grudniu zapali mi automatycznie światło o godz. 15:30 (a do 17 jestem jeszcze w lokalu i chcę mieć sterowanie włącznikiem a owe oświetlenie nie zawsze jest zapalane jak jestem w lokalu). Są też zegary roczne ale np. jedna firma w zegarze rocznym posiada 250 par zał-wył więc to za mało, ponieważ zegar ma załączać ośw. codziennie więc wychodzi 365 cykli zał-wył w roku. Ewentualnie wraz z zegarem astropnomicznym można by dodać przekaźnik i dodatkowy włącznik którym wybiera się sterowanie oświetlenia z włącznika lub z zegara jak na załączonym schemacie. Macie jakieś proste sugestie na proste rozwiązanie tematu?
  • #3 16113058
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Nie lepiej zastosować "zwykły" zegar i dwa razy do roku zmienić godzinę?
    Może jest centralka alarmowa, wtedy ona mogłaby tym sterować?
    Dodatkowo czujnik zmierzchu na lato nie byłby przydatny?
  • #4 16114983
    fad
    Poziom 16  
    Koledzy chyba nie tędy droga, na zwykłym zegarze to nie będzie dobrze działać. Ustawiam 7 cykli zał-wył na każdy dzień tygodnia i przykładowo w okresie zimowym zegar nastawiam następująco: Pn-Pt 18:00-8:00 So-N 16-8:00. Lecz w marcu już by trzeba było robić korektę ustawień bo dzień jest dłuższy i potrzeba by była przeprogramowywać zegar Pn-Pt 18:00-7:00 So-N 18:00-7:00. Bliżej 21 czerwca gdzie jest najdłuższy dzień ponowna korekta, następnie jak dzień się skraca znowu. CO parę tyg trzeba by było dostosowywać mniej więcej godziny załączenia i wyłączenia, bo bez sensu żeby oświetlenie w lato zapalało się o 19 a wyłączało o 7:00 jak widno już jest o 4:00.
    Opcja którą przedstawiłem na schemacie z dodatkowym przekaźnikiem odpada ponieważ aktualny włącznik do oświetlenia jest świecznikowy, jest to stara instalacja i do włącznika schodzą 3 żyły (zasilanie i odejście na dwa obw), i nie mam jak przerywać przewodu zasilającego ponieważ jest jeden do dwóch obwodów a sterowanie zegarem ma być tylko do jednego obwodu.

Nie mam pojęcia jak to ugryźć. Zmierzchówka mi tu nic nie pomoże ponieważ w grudniu włączała by mi obwód o godz 15:30. A stosować zmierzchówkę tylko na sezon wakacyjny (dłuższe dni) to raczej odpada trzeab byy oddzielne obwody sterujące na lato, na zimę.
  • #5 16115143
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Zrobiłbym to tak:
    Zegar astronomiczny niech podaje sygnał na automat na styk A1 przekaźnika, który załączy sygnał z automatu zmierzchowego (warunek logiczny), sygnał z automatu niech załącza przekaźnik ze stykami NO i NC, faza podana w NO załączy oświetlenie i wyłączy z działania łącznik pojedynczy. Brak sygnału z "automatyki" będzie powodował aktywność styku NC... może przekombinowane ale chronimy drogie elementy.

Wybaczcie jakość... rysowane ołówkiem na drzwiach kontenera budowlanego ;) I nie zapominać o PE do oprawy ;)
    Rysowane jak dla PCZ525 i AZ112 f&f ;)
    Zabezpieczeń też nie wrysowałem bo ginęła mi przejrzystość na fakturze "podkładki".
    P.S. Jest też błąd. Brak N do automatu.
  • #6 16115374
    fad
    Poziom 16  
    Wszystkiego nie zrozumiałem ze schematu, 525 to wiadomo, 112 też lecz nie wiem co to jest pod 112 "NO". Czy to jest schemat z dwoma przekaźnikami? Po drugie po co powielać dwa urządzenia przecież PCZ524 i AZ112 to praktycznie ta sama zasada działania, To działa po zachodzie i to, tak samo. W AZ112 jest korekta zadziałania jak i odpadu za pomocą potencjometru, oraz w PCZ524 jest korekta czasowa do 180 min.
    Chyba nie tędy droga, jak zmierzchówka zadziała to na stałe zapala mi oświetlenie, a do 17 jestem jeszcze w lokalu i chcę mieć sterowanie włącznikiem.
    Najlepszym rozwiązaniem był by zegar z 365 cyklami zał-wył i wtedy drabinkowo od 1 stycznia do 31 grudnia jechać z nastawami. Wpiąć równolegle w włącznik i temat załatwiony. Albo zegar PCZ524 i jak była by możliwość zrobić korektę od np listopada do marca aby załączał się od 17 a nie z zachodem słońca np 15:30.
    Kurcze mała rzecz a problem co nie miara, wiadomo można stworzyć tu całą automatykę ale miało być proste no i nie za drogo rzędu kilkanaście stówek ;-)
    Jakieś sugestie?
  • #8 16115456
    pol102
    Ocena: 369
    fad napisał:
    Chyba nie tędy droga, jak zmierzchówka zadziała to na stałe zapala mi oświetlenie, a do 17 jestem jeszcze w lokalu i chcę mieć sterowanie włącznikiem.

Zmierzchówka nie zadziała przed zachodem słońca, wszak przekaźnik potrzebuje sygnału z zegara. ;)

Tyle możliwości :)

Te wszystkie cuda mają jedną wadę. Zwarcie na 'odbiorniku' pozwala skutecznie posłać ustrojstwo do piachu.
  • #9 16115459
    fad
    Poziom 16  
    retrofood napisał:
    Zwyczajny zegar sterujący programowalny załatwia sprawę. Na przykład taki
    http://www.fif.com.pl/lista_produktow/38
    chociaż producentów jest mnóstwo.

W zwykłym zegarze tygodniowym bym musiał robić co parę tyg korektę zał-wył, np w lato bez sensu jak wychodzę o 17 z lokalu żeby ośw załączało mi sie o 17:00 i gasiło o 7:00, bo tak nastawiony był by zegar w porze zimowej.

pol102 napisał:

fad napisał:

Zmierzchówka nie zadziała przed zachodem słońca, wszak przekaźnik potrzebuje sygnału z zegara.

Ale o tej porze roku zmierzchówka zadziała juz o godz 16:00 i nie mogę wyłączyć ośw za pomocą włącznika, a sterownie oświetleniem muszę mieć do 17:00.

Wracając do twojego schematu logika działania jest bez sensu (nie wiem czy dobrze zrozumiałem schemat)
    Zmierzchówka załącza się o godz 16:00...nic się nie dzieje nadal mogę sterować ośw za pomocą włącznika S3. Po paru minutach załącza się zegar astrono. np o 16:15... załącza się oświetlenie, wtedy odcina mnie od ręcznego wyłączenia oświetlenie za pomocą S3.
    Drugi przypadek gdy nie ma mnie w lokalu pora letnia. Zegar astrono. załącza się o godz 19:00 (zachód słońca) lecz nadal nie zapala się światło ponieważ zmierzchówka się nie załączyła. Zmierzchówka załącza się o godzinie 19:20 wtedy włącza się światło. Więc po co powielać te urządzenia które działają na bardzo zbliżonej zasadzie?

• #10 16115607
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1551
    fad napisał:
    W zwykłym zegarze tygodniowym bym musiał robić co parę tyg korektę zał-wył, np w lato bez sensu jak wychodzę o 17 z lokalu żeby ośw załączało mi sie o 17:00 i gasiło o 7:00, bo tak nastawiony był by zegar w porze zimowej.

Kolega przewinie tą stronę do końca tam są naprawdę te zegary.

Cytat.
    Zegar astronomiczny służy do załączania i wyłączania oświetlenia lub innych odbiorników elektrycznych, zgodnie z porami zachodu i wschodu słońca.
    Działanie
    Zegar astronomiczny na podstawie informacji o bieżącej dacie, współrzędnych geograficznych miejsca jego zainstalowania, samoczynnie wyznacza dobowe, programowe punkty załączenia i wyłączenia oświetlenia. Dokładny czas załączenia i wyłączenia ustalany jest na podstawie obliczenia położenia słońca względem horyzontu i umożliwia wybranie jednej z trzech opcji sterowania (moment włączenia i wyłączenia światła ustawiany jest niezależnie):
  • #11 16115620
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    A wisienką na torcie był by przełącznik A0R czy I - 0 - II jak kto woli do przełączania sterowania łącznikiem bądź zegarem.
  • #12 16116416
    fad
    Poziom 16  
    Koledzy Krzysztof Reszka i polaklbn sumując wasze odp doszliśmy do pkt wyjścia, to samo pisałem w 1 poście. Więc brak innego rozwiązania, nie ma zegarów które mają co najmniej 365 cykli zał-wył lub zegar astro. w którym można zrobić korektę tylko załączenia?
  • #13 16116420
    retrofood
    Ocena: 4797
    fad napisał:
    Koledzy Krzysztof Reszka i polaklbn sumując wasze odp doszliśmy do pkt wyjścia, to samo pisałem w 1 poście. Więc brak innego rozwiązania, nie ma zegarów które mają co najmniej 365 cykli zał-wył lub zegar astro. w którym można zrobić korektę tylko załączenia?

Nie potrafię zrozumieć jak Ty chcesz te światła załączać, ale wydaje mi się (mogę się mylić), że gdybyś pożenił zegar programowalny z wyłącznikiem zmierzchowym, który będzie reagował na realne światło dzienne, to by mogło rozwiązać Twój problem
  • #14 16116506
    fad
    Poziom 16  
    retrofood napisał:
    Nie potrafię zrozumieć jak Ty chcesz te światła załączać, ale wydaje mi się (mogę się mylić), że gdybyś pożenił zegar programowalny z wyłącznikiem zmierzchowym, który będzie reagował na realne światło dzienne, to by mogło rozwiązać Twój problem

Nadal nie za bardzo rozumiem zastosowania zegara wraz z zmierzchem.

Jeszcze raz wytłumaczę jak to ma wyglądać:

dane stałe:
    - od Pn do Pt lokal otwarty 10:00 - 17:00,
    - So lokal otwarty 10:00 - 14:00,
    - N i Św.. zamknięte,
    - gdy lokal jest otwarty sterowanie oświetleniem ma pozostać na włączniku,
    - po wyjściu z lokalu, lub gdy lokal jest zamknięty owe oświetlenie ma włączać się na noc i wyłączać rano.
    dane zmienne:
    - praktycznie nie ma problemu w porze letniej gdy robi się ciemno po 17:00. W takim razie sprawdził by się w 100% zegar astronomiczny, Lecz problem jest w porze zimowej, ponieważ oświetlenie musi się włączać (od Pn do Pt) od razu po zamknięciu lokalu, a do 17:00 nie może blokować sterowania oświetlenia z włącznika,
    - z sobotami, niedzielami i świętami nie ma także problemu i także sprawdziłby się zegar astronomiczny.
  • #15 16116552
    retrofood
    fad napisał:

- praktycznie nie ma problemu w porze letniej gdy robi się ciemno po 17:00. W takim razie sprawdził by się w 100% zegar astronomiczny, Lecz problem jest w porze zimowej, ponieważ oświetlenie musi się włączać (od Pn do Pt) od razu po zamknięciu lokalu, a do 17:00 nie może blokować sterowania oświetlenia z włącznika,
    - z sobotami, niedzielami i świętami nie ma także problemu i także sprawdziłby się zegar astronomiczny.

I tak zegar nastawiasz. Szeregowo zaś wpięty czujnik zmierzchowy zadba, bo światło wyłączało się kiedy jest widno.
  • #16 16116857
    fad
    Poziom 16  
    retrofood napisał:
    I tak zegar nastawiasz. Szeregowo zaś wpięty czujnik zmierzchowy zadba, bo światło wyłączało się kiedy jest widno.

Chyba nie dojdziemy do konsensusu :crazyeyes: :D . Jak mam ustawić zegar? Jak ustawię go żeby załączał oświetlenie o godz. 17:00 to w marcu trzeba będzie zrobić korektę ponieważ ciemno zrobi się dopiero koło 19. Następnie w lipcu znowu korektę bo ciemno się robi o 21:00 i tak co parę tygodni trzeba robić korektę na zegarze dotyczące zapalania oświetlenia. Bez sensu żeby oświetlenie paliło się przez ten czas od wyjścia o 17:00 do zapadnięcia nocy powiedzmy w porze letniej.
    Jeżeli chodzi o wyłączenie oświetlenia to zgodzę się że wtedy razem ze zwykłym zegarem można by zastosować zmierzchówkę.
  • #17 16117126
    retrofood
    fad napisał:
    retrofood napisał:

Chyba nie dojdziemy do konsensusu :crazyeyes: :D .

Bo nie chcesz :D
    fad napisał:
    Jak mam ustawić zegar? Jak ustawię go żeby załączał oświetlenie o godz. 17:00 to w marcu trzeba będzie zrobić korektę ponieważ ciemno zrobi się dopiero koło 19.
    Zegar załączy o 17:00, ale światło się nie zapali, bo wyłącznik zmierzchowy nie poda dalej napięcia, puści dopiero około 19:00.
    fad napisał:
    Następnie w lipcu znowu korektę bo ciemno się robi o 21:00 i tak co parę tygodni trzeba robić korektę na zegarze dotyczące zapalania oświetlenia.
    Nic z tego, wyłącznik zmierzchowy sam będzie wiedział kiedy słońce zachodzi, niczego nie trzeba ustawiać.
    fad napisał:
    Bez sensu żeby oświetlenie paliło się przez ten czas od wyjścia o 17:00 do zapadnięcia nocy powiedzmy w porze letniej.

Dokładnie! Do zapadnięcia ciemności światło się nie zapali.
    fad napisał:

Jeżeli chodzi o wyłączenie oświetlenia to zgodzę się że wtedy razem ze zwykłym zegarem można by zastosować zmierzchówkę.
    Też. Wyłącznik zmierzchowy rano "się obudzi" a wieczorem "zaśnie". A jakby w dzień nastąpił zachód słońca, to Twój zegar nie pozwoli załączyć światła.
  • #18 16117213
    fad
    Poziom 16  
    OK...zapaliła się lampka :idea: cały czas myslałem o zastosowaniu zegara astronomicznego wraz ze zmierzchówką i dlatego nie mogłem tego poskładac.

Na schemacie zaznaczyłem diodę półprzewodnikową, jaką tam zastosować aby napięcie się nie cofało?
  • #19 16117257
    retrofood
    Dioda przy prądzie przemiennym niczego Ci nie daje. Jeśli masz obawy czy będziesz pamiętał o przełączeniu układu na sterowanie ręczne, to:
    1. Nie stosuj dwóch oddzielnych wyłączników, lecz przełącznik, np. schodowy albo krzyżowy,
    2. Weź zegar programowalny dwukanałowy. Jeden kanał taki jak jest, a drugi będzie umożliwiał Ci ręczne załączanie oświetlenia w godz np. 7:00 do 15:00. Wtedy nawet jak zapomnisz przełączyć, to zegar sam sobie poradzi.

3. Te zegary mają możliwości innego programowania m.in. na soboty i niedziele. Musisz poczytać instrukcję.
  • #20 16117428
    fad
    Poziom 16  
    retrofood napisał:
    Jeśli masz obawy czy będziesz pamiętał o przełączeniu układu na sterowanie ręczne, to
    Przyjmuję że nie ma dodatkowego łącznika który nastawia pracę ręczna i automatyczną układu
    retrofood napisał:
    Nie stosuj dwóch oddzielnych wyłączników, lecz przełącznik, np. schodowy albo krzyżowy

Wyłącznik jest świecznikowy, a automat ma działać na jeden obwód, więc trzeba było by zastosować wyłącznik jednobiegunowy ze schodowym z separowanym zasilaniem.
    Patrząc na schemat wydaje mi się że zbędny byłby zegar z dwoma kanałami?
  • #21 16117502
    retrofood
    W takim przypadku zbędny.
  • #22 16117626
    premiks
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam.
    Możesz to zrobić za pomocą małego sterownika np : ALPHA2 mitsu , zmierzchówki i włączanie oświetlenia przyciskiem dzwonkowym.
    Połączenie tych elementów pozwoli na spore kombinacje.
    Sterownik ma bloczek TIMESW tam ustawić można dane dla zegara.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat automatyzacji oświetlenia w lokalu, który jest czynny od poniedziałku do soboty. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na automatyczne włączanie światła po zamknięciu lokalu, z możliwością ręcznego sterowania włącznikiem. Proponowane są różne opcje, w tym zastosowanie zegara astronomicznego, który automatycznie dostosowuje czas włączania i wyłączania światła do pór dnia. Wskazano na problemy związane z koniecznością częstych korekt ustawień zegara w okresie letnim i zimowym. Uczestnicy dyskusji sugerują również użycie czujnika zmierzchowego oraz programowalnych zegarów, które mogą współpracować z istniejącymi włącznikami. Wskazano na potrzebę elastyczności w ustawieniach, aby dostosować działanie oświetlenia do zmieniających się warunków oświetleniowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA