logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie oświetlenia z programatora czasowego + łącznik

roletaPV 13 Mar 2021 15:56 660 4
  • #1 19315607
    roletaPV
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Witam,
    Szukam rozwiązania na załączanie oświetlenia w ogrodzie zimowym. Planuję automat zmierzchowy z programatorem czasowym, który wyłączy oświetlenie ok. 24:00. Jednak chciałbym również mieć możliwość sterowania ręcznego np. z bistabilnego łącznikiem, jednak załączenie ręczne spowoduje że układ do następnego naciśnięcia przycisku będzie się świecił lub zwykłym pojedynczym. Jak wepnę go w szereg styków AZ i programatora to będę mógł zaświecić go tylko jak AZ dam mi fazę. Czy jest jakieś rozwiązanie które pozwoli mi na zał/ wył oświetlenia, a pomimo tego układ AZ i programatora będzie działał niezależnie oraz zgasi światło gdy o tym zapomnę po włączeniu łącznikiem.
  • #2 19315955
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1160
    Zastosuj przekaźnik bistabilny ZAMEL'a PBM-02 z funkcją RESET i SET.
    Podłącz do niego oświetlenie jak na schemacie.
    Impulsując przyciskiem wejście IN będziesz włączać i wyłączać oświetlenie.
    Do wejścia R podłączasz zegar ustawiony w taki sposób, aby o godzinie 24 podał impuls L. Sterowanie oświetlenia z programatora czasowego + łącznik
  • #3 19316025
    roletaPV
    Poziom 3  
    Dzięki za zainteresowanie postem. Przejrzałem ten przekaźnik, jednak moze to nie działać jak oczekuję. Wejścia IN pozwolą mi na ręczne sterowanie, super. Jednak AZ i programator czasowy podaję sygnał stały, a nie impuls. Zakładając że oświetlenie jest wlaczone programatorem podadzą fazę L na wejście i możliwe że zadziała, oświetlenie zgasi się, choć też nie wiem, bo to sygnał może trwać minutę. A co go włączy o zmierzchu , jak automat zmierzchowy podaję stała ciągle trwająca fazę.
  • #5 19317000
    roletaPV
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam
REKLAMA