logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować sterowanie oświetleniem zewnętrznym z regulacją czasu?

jac_m86 03 Paź 2012 21:30 2265 15
REKLAMA
  • #1 11374651
    jac_m86
    Poziom 2  
    Witam

Jestem początkującym na forum aczkolwiek często czytałem różne posty wcześniej.

Jestem elektrykiem i mam problem ze sterowaniem oświetlenia a mianowicie.

Jak zrealizować takie sterowanie oświetlenia

Oświetlenie zewnętrzne które powinno zapalać się o zmroku i powiedzmy świecić około 2 do 4 godzin (powiedzmy regulowane). Dodatkowo żeby istniała możliwość załączenia ręcznego.

Instalacja jest już wykonana brakuje jedynie modułów wykonawczych tzn jest jeden wyłącznik zmierzchowy. Oświetlenie jednak jest zapalone całą noc. Chciałbym założyć coś na szynę th 35 tylko nie wiem co :).

Jedyna prośba proszę nie krzyczeć jak coś niezrozumiale napisałem :).
  • REKLAMA
  • #3 11374700
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Dodaj przekaźnik czasowy na 2, czy ile trzeba godzin.
  • #4 11374708
    namex
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    pomyśl o czymś takim, ja jestem zadowolony
    PCZ-525
  • REKLAMA
  • #5 11374715
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Przekaźnik programowalny dowolnej firmy.
    I nie pisz, że nietypowe. To jest jak najbardziej typowe. Da się ustawić na soboty i niedziele inaczej niż w tygodniu. Koszt - ok 100 PLN.
  • REKLAMA
  • #6 11374727
    jac_m86
    Poziom 2  
    Jedno pytanie jak to będzie działać tzn.
    wył. zmierzchowy załącza przekaźnik i on działa powiedzmy 2 godz. rozłącza ale zmierzchowy znów załącza tak ?? Bo zmierzchówka nie daje impulsu tylko ciągły sygnał
  • #7 11374751
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Kolego pomijasz wyłącznik zmierzchowy. Wstawiasz zegar/programator i ustawiasz wybrane czasy załączenia i wyłączenia. W większości tego typu urządzeń masz możliwość tzw. pracy ręcznej. Jeśli nie, to obok montujesz FR-a jako załączenie obwodu z pominięciem sterowania.
  • #8 11374781
    jac_m86
    Poziom 2  
    To co napisał kolega namex o zegarze sterującym PCZ-525 będzie najlepszym rozwiązaniem dla mnie z tym co chcę zrealizować także temat zakończony chyba :).
  • #9 11374822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 11376099
    ankowalik
    Poziom 24  
    jac_m86 napisał:
    Jedno pytanie jak to będzie działać tzn.
    wył. zmierzchowy załącza przekaźnik i on działa powiedzmy 2 godz. rozłącza ale zmierzchowy znów załącza tak ?? Bo zmierzchówka nie daje impulsu tylko ciągły sygnał

To działa tak: 1.zmierzchowy załącza czasowy, 2. czasowy podaje napięcie przez
    zaprogramowany czas np. 2,2 godz. na oświetlenie, 3. pomimo tego, że zmierzchowy nadal podaje napięcie na czasowy, ten "z uporem maniaka" czeka na następny cykl 1,2,3.
    Uklad jest w istocie bardzo prosty, ale ma tę przewagę nad systemem "zegarowym",
    Ze startuje kiedy jest zmierzch, tzn 15, 16, ... 20 godz., w zależności od pory roku.
    Zegar wymagał by korekty czasu włączania, co jakiś czas.
    salut
    andre
  • #11 11377501
    namex
    Poziom 10  
    ankowalik napisał:

Uklad jest w istocie bardzo prosty, ale ma tę przewagę nad systemem "zegarowym"
    andre

Kolego ankowalik system zegarowy o którym pisałem wie kiedy są wschody i zachody tak więc latem świeci znacznie krócej niż zimą, a jeszcze inaczej wiosna i jesienią, nic nie trzeba przestawiać, dodatkowo sam uwzględnia zmiany czasu letniego na zimowy i z zimowego na letni
    reasumując latem załącza się o 21:30 a zimą o 16:00 dodatkowo można załączyć opóźnienie że dopiero godzinę albo dwie itd., po zachodzie i godzinę, dwie itd. przed wschodem
  • #12 11379533
    ankowalik
    Poziom 24  
    Przyznam, że to wielki postęp w porównaniu do prostackiego, poniekąd, układu zmierzchowy + czasowy. Ale zadam proste? pytanie: ile to cudo kosztuje?
    Bo ja tak mam, że stosuję rozwiązania możliwie najprostsze (z reguły najtańsze).
    Pozdrawiam z pięknych, słonecznych Mazur
    andre
  • #13 11379648
    namex
    Poziom 10  
    ankowalik napisał:
    pytanie: ile to cudo kosztuje?
    Bo ja tak mam, że stosuję rozwiązania możliwie najprostsze (z reguły najtańsze).
    andre

Za model PCZ-524.2, dałem 159 + przesyłka 18 na popularnym serwisie aukcyjnym,
    według Ciebie to dużo czy mało?
  • #14 11379721
    ankowalik
    Poziom 24  
    Moim zdaniem to nie tak drogo. Ale kogo obchodzi moje zdanie.
    Najważniejsze, żeby autor wątku rozwiązał swój problem, nieprawdasz?
    pozdrawiam ze słonecznych Mazur
    andre
  • #15 11379955
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Wyłącznik zmierzchowy 20 - 25 PLN, + przekaźnik programowalny ok. 85 PLN.
    Takie są koszty.
  • #16 11529134
    jac_m86
    Poziom 2  
    PCZ-524.2 rozwiązanie wszystkich problemów :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący elektrykiem, poszukiwał rozwiązania do sterowania oświetleniem zewnętrznym, które miałoby automatycznie włączać się o zmroku i działać przez 2-4 godziny, z możliwością ręcznego włączenia. W odpowiedziach zasugerowano zastosowanie zegara programowalnego, takiego jak model PCZ-525, który umożliwia ustawienie czasów załączenia i wyłączenia oraz uwzględnia zmiany pór roku. Użytkownicy podkreślili, że wyłącznik zmierzchowy powinien współpracować z przekaźnikiem czasowym, aby uniknąć problemów z ciągłym włączaniem oświetlenia. Koszty związane z zakupem wyłącznika zmierzchowego i przekaźnika programowalnego zostały oszacowane na około 100 PLN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA