logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diody LED do układu Devastator AVT? Gdzie plus, gdzie minus?

poczatkujacy111 08 Gru 2016 23:14 909 6
  • #1 16114288
    poczatkujacy111
    Poziom 7  
    Jestem początkujący jeśli chodzi o elektronikę.Zakupiłem sobie taki kit avt o nazwie devastator .Mam takie pytanie w związku z tym ze nie umiem jeszcze dobrze czytać schematów,a właściwie to wcale. Jak tu wlutować diody led między tymi wyświetlaczami.Gdzie będzie plus a gdzie minus diody.Poniżej zdjęcie.

• Pomocny post
    #2 16114428
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844

Dioda LED - dłuższa nóżka - Anoda (plus)
  • #3 16114640
    poczatkujacy111
    Poziom 7  
    Dziękuje bardzo za odpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie.Podczas lutowania do płytki kondensatorów smd,przydarzył mi się mały wypadek.Na płytce sa dwa kondensatory smd 100 nF pod układami scalonymi.Pierwszy przylutowałem dobrze,a z drugim miałem taki problem że z jednej strony przylutował mi sie nieco krzywo i jak chciałem go docisnąć do płytki to się po prostu urwał ze strony lutowanej.Pole lutownicze jak najbardziej jest.Potrzebuje tylko kondensatora.Jednak nie mogę się doczekać żeby uruchomić ten układ.Według opisu jest to kondensator odsprzęgający.Jaką on rolę pełni w układzie i czy mogę spróbować uruchomić układ bez niego czy też lepiej jednak poczekać i go wlutować ?.I jeszcze jedno pytanie.W układzie występuje stabilizator lm 7805 do niego jest radiator,czy pomiędzy stabilizatorem a radiatorem należy dać pastę np. taką jak do chłodzenia procesorów(taką posiadam) czy tez to nie jest konieczne. I jeszcze jedno pytanie za co z góry przepraszam, Chciałbym to podłaczyć pod zasilanie bateryjne,przygotowałem 4 baterie r20 czyli w sumie 6 volt.Po spięciu ich w szereg mam dokładnie 6,92v. W tym temacie: Link autor pyta o ten sam stabilizator-czy będzie on działać w określonych warunkach napięciowych.Ktoś mu odpowiada że według noty katalogowej różnica według wejścia a wyjścia stabilizatora musi wynosić minimum 2V. Czy wobec tego to napięcie nie będzie za niskie ?. Może po prostu dołożyć jeszcze dwie baterie r20 czyli w sumie trzy Volt.I przy uzyskanym w ten sposób napięciu 9V dopiero zasilić układ.Proszę o sugestie.
  • Pomocny post
    #4 16114919
    Armin6
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Kondensator odsprzegajacy ma za zadanie zwieranie zakłóceń pochodzacych z zasilania(napięć wielkiej częstotliwości) do masy. Układ powinien działać bez tego, ale dla pewności moze wlutowac poziomo zwyczajny przewlekany (THT) kondensator ceramiczny o pojemnosci 100nF zamiast tego urwanego SMD. Co do zasilania z bateri to dołóż jeszcze jedną baterię a najlepiej skorzystaj z jakiegos sieciowego zasilacza na 9V lub wywal stabilizator skorzystaj z ladowarki z telefonu 5V bo po tygodniu baterie ci padną (uklad bedzie pobierał kilkanaście mA).
  • #5 16114959
    poczatkujacy111
    Poziom 7  
    Rozumiem że przy ceramicznym + i - nie będzie miał znaczenia ?. Zdaję sobie sprawę że baterie się szybko wyczerpią,ale chciałem na początek żeby to było jak najbardziej realistyczne.A jeśli chodzi o zasilacz,to szykuje sobie taki który ma na wyjściu 22V (taki mam transformator). Czy można to bezpośrednio podłączyć pod tego LM7805,bo zgodnie ze specyfikacją tego stabilizatora napięcie wejściowe może zawierać się w przedziale do 35V. I czy wtedy ten LM nie będzie się za bardzo grzał ?.I no i co z tą pastą pod stabilizator ?
  • Pomocny post
    #6 16115189
    Armin6
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Kondensatory ceramiczne nie mają polaryzacji wiec obojętne. Rozumiem że transformator ma na wyjściu 22V, zatem potrzebujesz jeszcze mostka Graetza oraz kondensatora elektrolitycznego minimum 2200uF/35V zauważ po wyprostowaniu napięcie jeszcze się podniesie o kilka V. Zatem stabilizator będzie musiał rozproszyć ok. 20V x pobór prądu załóżmy 0,05A (50mA)=1W wiec samo przykręcenie do płytki może nie wystarczyć. Dodatkowo widzę że kondensator C1(obok stabilizatora) na płytce jest na 25V wiec bardzo prawdopodobne że nie wytrzyma. Na twoim miejscu zakupił bym gotowy zasilacz DC 9-12V maksymalny prąd nie musi być wielki 100-200mA powinno wystarczyć. Wyjdzie taniej ,a tamten transformator zostaw sobie na budowę jakiegoś wzmacniacza czy innego układu :D.
  • #7 16115291
    poczatkujacy111
    Poziom 7  
    Dziękuje bardzo,tak zrobię,faktycznie może szkoda tego transformatora,bo to kawał transformatora.Wydaje mi się że może posłużyć do zmontowania jakiego zasilacza warsztatowego z płynną regulacją.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia diod LED do układu Devastator AVT, nie znając schematów. Odpowiedzi wskazują, że dłuższa nóżka diody LED to anoda (plus). Użytkownik miał również problem z lutowaniem kondensatora SMD, który się urwał, oraz pytał o rolę kondensatora odsprzęgającego i możliwość uruchomienia układu bez niego. Odpowiedzi sugerują, że układ powinien działać bez kondensatora, ale lepiej go wlutować. Użytkownik rozważał zasilanie z transformatora 22V, co wymagało dodatkowych komponentów, takich jak mostek Graetza i kondensator elektrolityczny. Zasugerowano, aby zamiast transformatora użyć gotowego zasilacza DC 9-12V, co byłoby tańsze i bardziej praktyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA