Witam!
Dzisiaj chciałem przedstawić przenośny wzmacniacz słuchawkowy zbudowany w oparciu o klasyczny schemat CMOY. Pomysł zrodził się w trakcie zakupu miętówek w supermarkecie. Pierwotnie wzmacniacz miał być zasilany pojedynczą baterią 9V. W praktyce napięcie baterii 9V okazało się niewystarczające i powstawały duże zniekształcenia dźwięku, wzmacniacz zaczął "poprawnie" działać powyżej napięcia 12V. Dołączyłem wiec szeregowo 3 „pastylki” AG13 (otrzymałem ok.13,5V). Wiem że mają dwukrotnie mniejszą pojemność ,więc częściej będziemy musieli je wymieniać ,jednak kosztują niewiele a nic innego w obecnej obudowie by się nie zmieściło. Gniazdo na baterie zrobiłem z przeciętego koszyka na baterię AA. Wzmacniacz operacyjny to OPA2134PA. Wzmocnienie układu można łatwo zmienić korzystając z wzoru K=R2/R3 +1 (zakres od 1k-100kΩ), w moim wynosi 11. Głośność regulujemy przez telefon. Pobór prądu z baterii wynosi niecałe 10mA. Waga wzmacniacza to ok. 300g. Koszt układu razem z obudową to ok. 40zł (bez baterii). Wszystkie mikro zwarcia zostały usunięte zaraz po wytrawieniu płytki.
W załączniku wzór płytki
Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY