Witam, kolega z pracy dał mi do naprawy uszkodzony tv jak w temacie, jest tam zasilacz Delta Electronics DPS-119AP. Uszkodzeniu uległ tranzystor Q601, R609, D602. Płytka zasilacza była dosyć mocno zakurzona i nastąpił przeskok iskry z Q601 na R611 i na R634, w konsekwencji upalając nogę tranzystora Q601. Pozostałe elementy są sprawne. Dioda st-by miga 3 razy. Sprawdziłem przetwornicę st-by na DDA010 - działa, na wyjściu jest 3,3V. Wymieniłem uszkodzone elementy i na wszelki wypadek układ kluczujący IC601 (ICE2QS02G), ale nadal przetwornica nie rusza. Przetwornicę odpalałem na stole zwierając st-by do masy, wtedy Q903 daje zasilanie na IC601 i IC801 około 14V. Rezystancja uzwojeń trafa jest w okolicach 1Ω, więc trudno powiedzieć, czy nie ma zwarcia. Zrobiłem jeszcze jedną próbę, podałem z zewnętrznego zasilacza 12,3V na zaciski wyjściowe zasilacza tv i włączyłem tv. Dioda st-by nie miga, pobór prądu z zasilacza 12,3V około 70mA, po włączeniu z pilota 1,63A, ale matryca się nie włącza. Sterownik zasilacza matrycy jest na DDA009 i jest zasilany z 12,3V, dostaje on jakiś sygnał z drugiej płytki tv.
Dodaję schemat zasilacza znaleziony na jakiejś chińskiej stronie.
Mam jeszcze jedno pytanie - jakie zadanie ma w tym zasilaczu IC801 i Q800?
Powoli brakuje mi pomysłów, co tu jeszcze mogę zrobić (proszę nie pisać "zanieś go do serwisu").
Pozdrawiam Marcin.
Dodaję schemat zasilacza znaleziony na jakiejś chińskiej stronie.
Mam jeszcze jedno pytanie - jakie zadanie ma w tym zasilaczu IC801 i Q800?
Powoli brakuje mi pomysłów, co tu jeszcze mogę zrobić (proszę nie pisać "zanieś go do serwisu").
Pozdrawiam Marcin.