Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie wiem co się stało? Komp padł

dj witek 15 Lip 2005 20:04 2382 30
  • #1 15 Lip 2005 20:04
    dj witek
    Poziom 14  

    Mam powazny problem od pewnego czasu zaczeła mi sie grzac karta graficzna no i w niedługim czasie komp siadł jak go odpalałem to tylko piszczał i monitor wogóle nie chciał sie załaczyć.Stwierdziłem że padła karta graficzna no i kupiłem nową lecz po włożeniu nowej działo sie dokładnie to samo.Nie mam pojęcia co sie stało. Pamietam tylko że raz bawiłem sie w biosie czy to mogło miec jakis wpływ na to że kompa nie działa aaa no i jak wyjmuje RAM to komp przestaje piszczeć ale monitor sie nie załacza no i kontrolka z napisem POWER tez sie nie świeci.Czy mogła sie spalic płyta główna albo zasilanie ???Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

    0 29
  • #2 15 Lip 2005 20:09
    bursta
    Poziom 27  

    Opisz dokładnie jak piszczy, ile ich jest (pisków) i w jakiej kolejności. To piszczenie wiele nam powie.
    Pozdro

    0
  • #3 15 Lip 2005 20:17
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dj witek napisał:
    od pewnego czasu zaczeła mi się grzac karta graficzna no i w niedługim czasie komp siadł jak go odpalałem to tylko piszczał i monitor wogóle nie chciał się załaczyć.Stwierdziłem że padła karta graficzna no i kupiłem nową lecz po włożeniu nowej działo się dokładnie to samo.

    Nie interesowało Cię, dlaczego karta graficzna uległa uszkodzeniu? Poza tym: czy jesteś pewien, że to karta była uszkodzona? Czy sprawdziłeś ją w innym komputerze? Skąd wiesz, że pozostałe podzespoły komputera są sprawne? Oby Twój brak docielkiwości nie pociągnął za sobą uszkodzenia drugiej karty. Opisz to "piszczenie" komputera. On nie piszczy, tylko sygnalizuje rodzaj uszkodzenia. jeżeli wiesz, jaki był BIOS, to napisz. Jeżeli nie wiesz, podaj oznaczenie płyty głównej.
    dj witek napisał:
    raz bawiłem się w biosie

    Co to znaczy? BIOS to nie klocki LEGO. Konkretnie co w BIOS-ie zmieniałeś i dlaczego?
    dj witek napisał:
    Czy mogła się spalic płyta główna albo zasilanie

    Mogło się spalić i jedno, i drugie, a nawet jeszcze coś więcej. Postaraj się sprawdzić podzespoły komputera u kolegów, abys wiedział z całą pewnością, co jest uszkodzone, a co nie. Podaj oznaczenie swojego zasilacza, a najlepiej podaj całą konfigurację swojego komputera.

    0
  • #4 15 Lip 2005 20:18
    sq8ju
    Poziom 24  

    Zepsuło mi się autko. Wymieniłem w nim filterek, a ono dalej mi nie chodzi. I co ja mam zrobić ?:(

    dj witek - daj więcej szczegółów, bo nikt tutaj z obecnych nie wie jakie masz podzespoly w komputerze.

    0
  • #5 15 Lip 2005 20:34
    artur00
    Poziom 25  

    dj witek napisał:
    jak wyjmuje RAM to komp przestaje piszczeć ale monitor się nie załacza

    było by to dość dziwne gdyby bez ramu monitor zaczął cokolwiek wyświetlać
    poza tym przychylam się do wypowiedzi kolegów, za mało szczegółów

    sq8ju napisał:
    Zepsuło mi się autko. Wymieniłem w nim filterek, a ono dalej mi nie chodzi. I co ja mam zrobić ?Sad

    a próbowałeś zresetować ? tzn wysiąść i wsiąść jeszcze raz ? :)

    0
  • #6 15 Lip 2005 22:02
    dj witek
    Poziom 14  

    Parametry mojego kompa to :
    Procek pentium 4 1,6 GHz
    256 RAM 266 MHz
    Obecnie karta graficzna Radeon 9550 ( 256 MB , 128-bit)
    Dysk Twardy 30 GB WDC CAVIAR
    Płyta główna Shuttle AV40S
    Zasilanie ATX 300 W

    Wydaje mi sie że sygnalizowanie oznacza brak ramu tak mi sie teraz wydaje.Po właczeniu zaczyna piszczeć ok pół minuty przestaje i po chwili znów zaczyna tak piszczeć

    0
  • #7 15 Lip 2005 22:13
    jannaszek
    Poziom 39  

    jeślii nie wiesz co namieszałeś w biosie ,to wróć do nastaw fabrycznych [pierwsze co, to każdy stara się wydoić 5 giga z procesora ]
    po sprawdzeniu napięć zasilacza ,podmieniaj z kolegą sprawne elementy w miejsce twoich ,oczywiście odłącz wszelkie urzadzenia cdki itp -tylko karta grafiki[hd też wyłącz]
    nie znam się na piskach ,i co znaczą ale może to być pamięć ,lub procesor

    0
  • #8 15 Lip 2005 22:26
    tronic1
    Spec od komputerów

    Na swojej płycie masz bios AWARD.Pojedyńczy ciągły dżwięk oznacza Overheated CPU.Najlepiej ustaw domyślne ustawienia biosa.Sprawdź cooler na CPU.

    0
  • #9 15 Lip 2005 22:39
    jannaszek
    Poziom 39  

    w takim razie sprawdż też pastę czy teflon na jądrze i przywruć nominalne fsb jeśli kreciłeś [radiator może być zabity kocórami z kużu]
    a jaką temperaturę krytyczną ustawiłeś w biosie?

    0
  • #10 15 Lip 2005 23:51
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dj witek, a gdzie odpowiedzi na pozostałe pytania? jak nie chcesz odpowiadać na pytania, to nie rozpoczynaj wątku.

    0
  • #12 16 Lip 2005 02:24
    k4be
    Poziom 31  

    Mad Max napisał:
    Spróbuj wymienić pamięć.
    Lepiej komputer wymienić.

    dj witek podaj producenta zasilacza, sprawdź stan elektrolitów na płycie głównej (spore walce) - nie mogą wyglądać na spuchnięte ani mieć pęknięć.

    0
  • #13 16 Lip 2005 13:21
    dj witek
    Poziom 14  

    To powiedzcie mi jak ustawic domyslne ustawienia w Biosie bo ja nie mam o tym pojęcia

    0
  • #14 16 Lip 2005 13:29
    Gniew_Amo
    Poziom 17  

    Mam pytanie bo niemoge z tego co piszesz nic kompletnie wywnioskowac
    Czy po wyjeciu pamieci z plyty tez piszcz czy nie
    i moze od tego zacznijmy jezeli nie to na 80 % plyta do wywalenia

    0
  • #15 16 Lip 2005 13:35
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dj witek, koledzy zadali Ci szereg pytań, próbując Ci pomóc. Czemu nie chcesz na nie odpowiedzieć?

    0
  • #16 16 Lip 2005 14:20
    sq8ju
    Poziom 24  

    Sadząc po postach dj witka , on wie swoje i tyle. Można tłumaczyć i tłumaczyć...

    A typu zasilacza, to się zapewne nie dowiemy nigdy....

    0
  • #17 16 Lip 2005 14:41
    karol3
    Poziom 25  

    Wyjmij na chwilę bateryjkę i zamontuj ponownie . Ustawienia biosu powinny wrócić do normy . Można zworką , ale sądze że ze znalezieniem jej mogą być kłopoty .
    Pozdrawiam .

    0
  • #18 16 Lip 2005 14:42
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    karol3 napisał:
    Wyjmij na chwilę bateryjkę i zamontuj ponownie . Ustawienia biosu powinny wrócić do normy.

    Nie masz racji, kolego. Bardzo często na ścieżce łączącej baterię z pamięcią CMOS znajduje się kondensator, dzięki któremu można wymienić baterię nie tracąc zawartości pamięci CMOS.
    karol3 napisał:
    Można zworką , ale sądze że ze znalezieniem jej mogą być kłopoty.

    Jeżeli znane jest oznaczenie płyty i jej producent, to jakich kłopotów kolega upatruje? Chyba z czytaniem i rozumieniem obrazków.

    0
  • #19 16 Lip 2005 14:56
    karol3
    Poziom 25  

    Kłopoty ze znalezieniem zworki przewiduje właśnie po przeczytaniu poprzednich postów . Z kondensatorem się zgadzam , ale przy odrobinie cierpliwości i on się rozładuje .

    0
  • #20 16 Lip 2005 15:14
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    karol3 napisał:
    Kłopoty ze znalezieniem zworki przewiduje właśnie po przeczytaniu poprzednich postów

    Zwora JP1 (na lewo od złącz taśm dysków twardych)

    0
  • #21 16 Lip 2005 18:52
    marexx
    Poziom 17  

    jankolo napisał:
    karol3 napisał:
    Kłopoty ze znalezieniem zworki przewiduje właśnie po przeczytaniu poprzednich postów

    Zwora JP1 (na lewo od złącz taśm dysków twardych)

    To może ktoś mu podpowie, żeby przestawił zworki/wyjął baterię przy odłączonym zasilaniu?
    Bo może o tym nie wiedzieć....

    0
  • #22 16 Lip 2005 19:24
    jannaszek
    Poziom 39  

    baterię trzeba wyjąć na nieco dłużej przy wułaczonym zasilaniu,a w biosie można ustawić DEFAULT SETTING

    0
  • #23 16 Lip 2005 23:11
    bursta
    Poziom 27  

    Myślę, że na temat defaultowych ustawień BIOS-u powiedzieliśmy już dużo, natomiast na temat ilości i rodzaju piknięć głośniczka kolega dj witek powiedział nieściśle:

    Cytat:
    Wydaje mi się że sygnalizowanie oznacza brak ramu tak mi się teraz wydaje.Po właczeniu zaczyna piszczeć ok pół minuty przestaje i po chwili znów zaczyna tak piszczeć

    Nie może Ci się wydawać! Określ piszczenie dokładnie: czy jest jednostajne, czy krótki czy też długi sygnał, czy też naprzemiennie. To bardzo istotne. Stwierdzenie że:
    Cytat:
    Po właczeniu zaczyna piszczeć ok pół minuty
    jest nieprecyzyjne, ponieważ można to interpretować jako sygnał ciągły lub grupę sygnałów.
    Pozdro

    0
  • #24 17 Lip 2005 00:01
    dj witek
    Poziom 14  

    Sorka że nie odpisuje na zadane przez was pytania ponieważ nie mam zbytnio kontaktu z kompem.Korzystam z kompa braciaka , ale nadal nie wiem jak to jest z tym biosem (nie moge ustawic w biosie load default bo jak właczam kompa to wogóle monitor sie nie załącza) to w koncu jak wyjme tą część chodzi mi o bios na płycie głównej i włoże ponownie to bios będzie miał oryginalne ustawienia ?? a co do tego pisku kompa to on piszczy systematycznie co pół minuty piszczy i pół minuty jest cicho i tak cały czas.Co do zasilacza to zdaje mi sie że jest z nim wszystko wporządku bo jak odpalam kompa to wszystkie wiatraki pracują normalnie tylko martwi mnie w tym jedna rzecz że jak właczam kompa to nieświeci się zielona kontrolka czyli POWER.Dzisiaj zdjełem wiatrak i wyczyściłem procka ale to nic nie pomogło.Ja stawiałbym że RAM sie zwalił ale mam w związku z tym taki problem chciałbym ten RAM sprawdzić u kogos ale słyszałem że jak komuś włoże do kompa ten zepsuty RAM to i jemu moze sie zwalic komp (podpowiedzcie czy to jest prawda).Jestem już tak wkurzony że szok nie wiem co jest grane.No i to chyba juz wszystko co chciałem napisać.Dzięki za jakie kolwiek zainteresowanie.

    0
  • #25 17 Lip 2005 00:07
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dj witek, nie uszkodzisz RAM-em komputera.
    Obawiam się, że uparłeś się na ten RAM i nic innego do Ciebie już nie dociera, albo nie umiesz czytać. Co do kasowania pamięci CMOS to podaliśmy Ci i oznaczenie zwory, i metodę na wyjęcie baterii. A odpowiedzi na nasze pytania nadal nie mamy. To jak mamy Ci pomagać?

    0
  • #26 17 Lip 2005 00:45
    tzok
    Moderator Samochody

    Skoro nie świeci Ci się Power to albo jest źle podpięty albo brakuje któregoś z napięć zasilających (padł zasialcz).

    0
  • #27 17 Lip 2005 00:52
    jaxes
    Poziom 12  

    dj witek ja to proponuję ci zanieść kompa to kogoś kto się na tym zna bo sam nie masz zielonego pojęcia o sprzęcie i tylko narobisz jeszcze większych szkód zamiast go naprawić

    0
  • #28 17 Lip 2005 01:30
    k4be
    Poziom 31  

    power nie świeci również przy złym biosie, niedokładnie założonym procesorze, problemach z przetwornicą vcore (przynajmniej na mojej mb)

    0
  • #29 17 Lip 2005 21:31
    jannaszek
    Poziom 39  

    potrzebny jest miernik do zmierzenia napięć zasilacza -a jest ich tam trochę i jakaś minimalna znajomość rzeczy ,tu jest kilka możliwości które opisaliśmy i nic więcej nie da się zrobić na odległośc
    zanieś go komuś puki jeszcze chociaż piszczy...

    0
  • #30 05 Sie 2005 14:38
    dj witek
    Poziom 14  

    a wiecie co tak naprawde sie stało cos poprzestawiałem w biosie <hahahahahaha> i za naprawe zapłaciłem 10 zł

    Moderowany przez TONI_2003:

    Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

    0