logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3650 drukuje tylko na czerwono i czarno - co może być przyczyną?

elektronik8 16 Lip 2005 09:26 3469 8
REKLAMA
  • #1 1657477
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Mam taki problem , wczoraj chcę sobie wydrukować coś w kolorze , a tu rozczarowanie , bo drukuje tylko na czerwono i czarno. Przeinstalowałem oprogramowanie , napełnilem pojemniki z tuszem , wyczyścilem styki w glowicy i drukarce , lekko podgilem tasiemke w drukarce ta co sie łączy z glowicą . Mozna by powiedzieć że sie zapchala glowica , no ale jak przejade po niej palcem to zostajeą niebieskie plamy. Co jest nietak z tą drukarką ? Czy mozliwe jest ze sie glowica spaliła?:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1657517
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Możliwe że się spaliła. Dużo razy była napełniana? Mi kiedyś w 5150 głowca kolorowa najpierw drukowała normalnie, po paru stronach brakowało koloru niebieskiego (różowo-czerwony druk), jak trochę odpoczęła drukowała,potem to tylko czyszczenie pomagało. Potem przy włączeniu drukarki trzeba było od razu czyścić głowicę żeby drukowała (objaw ten sam, potem po kilku stronach znowu nie działa). W końcu padła na dobre (ślad niby zostawała ale nawet czyszczenie jej nic nie dawało - drukowała tylko czerwonym).
  • #3 1657706
    elektronik8
    Poziom 19  
    Czy dużo hmm chyba 2 razy , heh wypadki chodzą po ludziach , dziwne jest to ze jednego dnia dzialala a na drugi dzień już tylko czerwień:)
    Aha dobrze że jest na gwarancji , ciekawe czy głowice też sie tyczą do gwarancji:)
    Załączniki:
    • HP 3650 drukuje tylko na czerwono i czarno - co może być przyczyną? Image0716-1114(CVBS)[1].jpg (20.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1657752
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Po tym motylku na zdjęciu wydruku widać że twoja głowica się zachowuje zupełnie jak moja stara. Z tego wynika że najczęściej padają niebieskie dysze. Głowica nie podlega gwarancji (szczególnie napełniona), jak zaniesiesz drukarkę do serwisu HP z napełnianym wkładem to stracisz gwarancję. Jedyne wyjście to kupić nowy wkład (koło 80zł kosztuje). A czarny ile razy napełniany był? Poza tym jaki atrament stosujesz?
    To napełniłes tylko 2x (ten pewnie był trzeci) to nie pech tylko to normalne zjawisko. Ja tam napełniłem 8x i po połowie ósmego napełnienia padło. I było dokładnie tak jak pisałem: najpierw zanikał niebieski po kilku stronach, na drugi dzień było ok, potem trzeba było czyścić aż w koncu odłączył się całkiem. Czarny padł mi nieco szybciej: zaczął drukowac taki lekko rozmyty ale nadal czarny tekst potem mocno rozmyty szary który stawał się coraz bledszy aż któregoś dnia zanikł.
  • REKLAMA
  • #5 1657844
    elektronik8
    Poziom 19  
    Hmm 80zł to za nowy , a jak kupię podrubkę głowice to bedzie taniej , kiedyś pytałem to cos kolo 30zł , czarny był napełniany 4X i dobrze drukuje tyle że zostawia takie włoski male. A kolor to 2x dopiero:) ale cóż jak pech to pech. Jeszcze spróbuję zdobyć od kogoś głowice i sprawdzić :) Heh i to jeszcze niebieski i zółty:)
    A kolorowy napełniacz to MARCO COLOR (najtańszy fajans)
    A czarny to ECOINK
  • #6 1658246
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Te włoski małe to właśnie pierwsze objawy rozmycia. One są w poziomie? No to już pomału i czarny się pali. Potem bedzie ich coraz więcej aż wydruk bedzie mocno rozmyty i nieostry. A potem zacznie się robić szary i coraz bardziej blady. Aż przy któryms włączeniu przestanie drukować.
    Podróbki nie napełnisz. Bo się może spalić przy pierwszym góra drugim napełnieniu (to wkład który ktoś zużył i oddał do regeneracji). Te najtańsze regenerowane przez mało znana "firmy" (czyt. przez kogoś w garażu) to mogą być wkłady które ktoś oddał w takim stanie jak twoje (nie testowane, moga od razu nie drukować) lub mogą paść przed wydrukowaniem całej ilości tuszu. Jakość jest fatalna. Te lepsze (Pelikan, Blackpoint itp) są nieco droższe ale i lepsze (50zł) tylko że także ich nie napełnisz. Te już lepiej drukują (są to zasobniki selekcjonowane, tylko oddane raz do regeneracji, wcześniej nie napełniane, testowane).
    Jak kupisz oryginał (czarny za 70zł) to przy odrobinie szczęścia (i lepszym tuszu) nabijesz nawet ponad 20x.
    Tu nie ma co sprawdzać tylko wymienić głowicę.
  • REKLAMA
  • #7 1658467
    elektronik8
    Poziom 19  
    Hhehe i jest , mam szczęscie , okazało się że sie zapchała głowica.Wstawiłem do wody 80C na 15 minut i dalej chula:)
    Pozdro
  • #9 1982794
    elektronik8
    Poziom 19  
    Chulało ale niedługo , ateraz musze kupić nowe głowice :D Proszę o zamkniecie tematu

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 3650 drukuje tylko w kolorach czerwonym i czarnym, co wskazuje na problem z głowicą drukującą, najprawdopodobniej jej części kolorowe (zwłaszcza niebieskie dysze) uległy uszkodzeniu lub zapchaniu. Próby rozwiązania problemu obejmowały przeinstalowanie oprogramowania, napełnianie pojemników z tuszem (kolorowy 2 razy, czarny 4 razy), czyszczenie styków i głowicy oraz delikatne manipulacje tasiemką łączącą głowicę z drukarką. Użytkownik zastosował również moczenie głowicy w ciepłej wodzie (80°C przez 15 minut), co tymczasowo przywróciło funkcjonalność. W dyskusji podkreślono, że głowica nie podlega gwarancji, zwłaszcza jeśli używano napełnianych lub regenerowanych wkładów, co może prowadzić do szybszego zużycia i uszkodzeń. Zalecane jest stosowanie oryginalnych lub wysokiej jakości regenerowanych wkładów, gdyż tanie podróbki często powodują awarie. Ostatecznie, po krótkotrwałej poprawie, konieczna okazała się wymiana głowicy. Wskazano, że objawy takie jak zanik koloru niebieskiego, pojawianie się rozmytych linii i blaknięcie wydruku są typowe dla zużycia głowicy.
REKLAMA