logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można rozszerzyć woluminu C:

tomiqu 21 Gru 2016 13:37 27189 9
REKLAMA
  • #1 16140980
    tomiqu
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Tak wygląda sytuacja, chcę dodać te wolne 500MB do dysku C: i niestety opcja rozszerz wolumin jest nieaktywna, używam wbudowanego narzędzia z Windows 7

Proszę o wskazówki co zrobić aby rozszerzyć wolumin C.
  • REKLAMA
  • #2 16141000
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4488
    W taki sposób nic nie zrobisz. Wolumin C jest chroniony przez system.
    Musisz użyć jakiegoś choćby darmowego programu do partycjonowania dysku np:
    - EASEUS Partition Master 11.9 Free Edition
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16141019
    Skylakee
    Poziom 18  
    Ocena: 122
    Możesz również skorzystać z darmowego narzędzia GParted uruchamianego z live cd.
  • #4 16141030
    tomiqu
    Poziom 13  
    A czy jest też możliwość zrobienia z aktualnego dysku logicznego C partycję podstawową , która aktualnie należy do dysku D? Oczywiście bez utraty danych.
    Program EASEUS Partition Master 11.9 Free Edition nie poradził sobie , spróbuje tym Geparted.
  • REKLAMA
  • #5 16141055
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    tomiqu napisał:
    A czy jest też możliwość zrobienia z aktualnego dysku logicznego C partycję podstawową

Nie.
  • #6 16141186
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Kasek21 napisał:
    tomiqu napisał:
    A czy jest też możliwość zrobienia z aktualnego dysku logicznego C partycję podstawową

Nie.

Jesteś pewien? Zrobię to w 5 minut. Nie do końca rozumiem natomiast sformuowanie:
    tomiqu napisał:
    która aktualnie należy do dysku D?

Partycji podstawowych może być 4 w stylu MBR.

P.S. Ciekawe to partycjonowanie muszę powiedzieć. Na system przynajmniej 50GB wolnego miejsca trzeba. Ponadto w przypadku Windows 7 jest to około 70GB.
    Jeśli da się zwolnić miejsce to zwolnić je należy. Nie ma sensu przydzielać tylko 500MB, więcej pewnie uzyskasz kasując pliki tymczasowe. Poza tym 500MB wolnego miejsca bardzo szybko zostanie zapełnione. Co najmniej o 5-10GB trzeba by zwiększyć partycję Windows 7. Problem w tym, że dysk jest zupełnie zapełniony. Może należałoby rozważyć dołożenie nowego dysku, lub zakup pojemniejszego i wykonanie kopii posektorowej tego dysku na nowy - Wtedy też można dowolnie powiększyć partycję z Windows 7.
  • #7 16141245
    tomiqu
    Poziom 13  
    Wszystkim chciałem podziękować za porady bo udało się przy pomocy programu GParted :) Sama operacja tym programem trwała ok. 25 minut. Nie obyło się bez chwili grozy bo po operacji Windows 7 nie chciał wystartować , pomogła płyta instalacyjna i opcja NAPRAW. Teraz wygląda to tak:

mati211p zgadzam się z Tobą , że te 500MB dodanego miejsca to kropla ale chodziło mi bardziej o próbę, teraz już sobie przeniosę tak jak piszesz ok. 5 GB do dysku na którym jest Windows 7 bo jego w 99.9% używam. Windows XP został bo mam do niego sentyment, tyle lat go używałem :) Windows 7 mam zainstalowany już ok. 6 lat i przez ten czas urósł mi do prawie 36GB! Oczywiście przed dodaniem wolnego miejsca zrobiłem wszelkie kroki aby zwolnić max ilość wolnego miejsca na C ( CCleaner, przeniesienie wszystkich zbędnych plików na inny dysk ) ale oczywiście zakładam opcję dokupienia drugiego dysku. I od razu pytanie do tego: czy po kupnie nowego dysku będę musiał instalować nowy system czy będzie można przenieść "stary" ze wszystkimi ustawieniami na ten nowy dysk?
  • #8 16141248
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Wszystko da się przenieść bez utraty danych poprzez wykonanie kopii posektorowej. Oczywiście może być ponownie potrzebne naprawienie bootowania z użyciem płyty instalacyjnej. Widziałem między innymi, że już plik wymiany masz na E.
  • REKLAMA
  • #9 16143770
    azor911
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    musisz użyć jakiegoś narzędzia pracującego poza środowiskiem windows np Linux Live cd
    i zrobisz to bez problemu jednak muszę cię uprzedzić że istnieje ryzyko że linux może uszkodzić tablicę partycji oraz MBR dlatego przed zabawą zrób sobie kopię ważnych danych :)
  • #10 16143894
    tomiqu
    Poziom 13  
    Gparted już załatwił sprawę, dziękuję. Temat rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z rozszerzeniem woluminu C: w systemie Windows 7, gdzie opcja ta była nieaktywna. W odpowiedzi na pytanie, użytkownicy zasugerowali użycie zewnętrznych narzędzi do partycjonowania, takich jak EASEUS Partition Master oraz GParted, które można uruchomić z live CD. Po próbie z EASEUS, użytkownik zdecydował się na GParted, co ostatecznie pozwoliło na pomyślne rozszerzenie partycji, mimo początkowych trudności z uruchomieniem systemu po operacji. Użytkownik podkreślił, że planuje również przenieść dodatkowe dane z innych dysków oraz rozważa zakup nowego dysku twardego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA