Wszystkim chciałem podziękować za porady bo udało się przy pomocy programu GParted

Sama operacja tym programem trwała ok. 25 minut. Nie obyło się bez chwili grozy bo po operacji Windows 7 nie chciał wystartować , pomogła płyta instalacyjna i opcja NAPRAW. Teraz wygląda to tak:
mati211p zgadzam się z Tobą , że te 500MB dodanego miejsca to kropla ale chodziło mi bardziej o próbę, teraz już sobie przeniosę tak jak piszesz ok. 5 GB do dysku na którym jest Windows 7 bo jego w 99.9% używam. Windows XP został bo mam do niego sentyment, tyle lat go używałem

Windows 7 mam zainstalowany już ok. 6 lat i przez ten czas urósł mi do prawie 36GB! Oczywiście przed dodaniem wolnego miejsca zrobiłem wszelkie kroki aby zwolnić max ilość wolnego miejsca na C ( CCleaner, przeniesienie wszystkich zbędnych plików na inny dysk ) ale oczywiście zakładam opcję dokupienia drugiego dysku. I od razu pytanie do tego: czy po kupnie nowego dysku będę musiał instalować nowy system czy będzie można przenieść "stary" ze wszystkimi ustawieniami na ten nowy dysk?