logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czym przeniesc kilka GB z jednej partycji na druga ?

shivo 10 Lut 2009 09:16 4550 29
REKLAMA
  • #1 6128218
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam;

spotyka mnie taki problem:

posiadam HDD 200GB podzielony na dysk C i F
    C ma 15GB(na system) a F cala reszte

rzecz w tym, ze chcialbym zmniejszyc pojemnosc dysku F powiekszajac dysk C.

czy jest taka mozliwosc, nie ruszajac danych z obu dyskow?
    i czy po takim zabiegu system wstanie i wszystko bedzie OK?

dla znawcow tematu bedzie to pewnie chwila... bardzo prosze o pomoc;

pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #2 6128252
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 297
    "Partition Magic" chyba umiał coś takiego.
  • REKLAMA
  • #3 6128258
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Vista - narzędzie wbudowane ( w zarządzaniu dyskami).
    w2k/xp - programy firm trzecich: Acronis, Paragon, Symantec ( to te popularne płatne - choćby za cenę gazety z płytą), ew. Presizer, Partition Logic, Parted Magic LiveCD, GParted i pewnie cała masa innych.
    Oczywiście większości z tych dla w2k/xp można używać i przy Viscie.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 6128459
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4888
    chudybyk napisał:
    "Partition Magic" chyba umiał coś takiego.

Wiesz ile ten program kosztuje ?

Polecam darmowy GParted o którym już wspomniano wyżej .
  • #5 6128540
    shivo
    Poziom 20  
    nie dodalem, ze posiadam winXP

o GParted slyszalem, ale jest pod linuxa...

dorwalem Paragon, ale nie udalo mi sie tego zrobic... potestuje inne podanne ;

pozdrawiam
  • #6 6128542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 6128558
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    shivo napisał:
    o GParted slyszalem, ale jest pod linuxa...

Nie tylko

To cytat z www.dobreprogramy.pl:
    GParted (Gnome Partition Editor) jest darmowym narzędziem przeznaczonym do zarządzania i partycjonowania dyskami twardymi. Program potrafi rozpoznawać wiele systemów plików w tym FAT16, FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 oraz przeprowadzać na nich szereg operacji takich jak tworzenie, odczytywanie, kopiowanie, usuwanie, przesuwanie, zmiana rozmiaru. Aplikacja dostępna jest z poziomu LiveCD, dlatego też należy nagrać obraz ISO na nośniku CD/DVD a następnie podczas włączania systemu umieszczamy napęd w czytniku CD/DVD. GParted jest doskonałą alternatywą dla innych komercyjnych programów tego typu.
  • #8 6128573
    shivo
    Poziom 20  
    a czy uzywajac GParted mam pewnosc, ze dane z dyskow mi nie znikna?
  • #9 6128578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6128588
    shivo
    Poziom 20  
    Roch Brada napisał:
    shivo napisał:
    a czy uzywajac GParted mam pewnosc, ze dane z dyskow mi nie znikna?

Taką samą jak używając innych programów - zawsze coś się może wydarzyć, na przykład elektrowania wyłączy prąd.

czyli gwarancji nie ma, ale teoretycznie dane powinny zostac.

btw elektrowni: mam UPS :)

sciagam tego GParted, stoi napisane , ze to dla zaawansowanych uzytkownikow ale moze sie uda cos zdzialac;
  • #11 6128650
    Matuzalem

Poziom 43  
    Przy fiksowaniu mbr czy boota XP też podaje informacje, żeby się zastanowić i jakoś większości Użytkowników to nie przeszkadza.

BTW - co było nie tak z Paragonem? - Toż to jest program przyjazny, a pewnie i opisy do niego bez trudu można znaleźć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #12 6128777
    shivo
    Poziom 20  
    tak samo Paragon jak i GParted nie chca zrobic tego co ja chce..

owszem, moge zmienic pojemnosc dysku, ale w moim przypadku albo dysku F albo dysku C, nie idzie powiekszyc dysku C kosztem dysku F ;
  • #13 6128817
    Matuzalem

Poziom 43  
    Bo ... cudów nie ma - trzeba to robić na raty przesuwając wolne miejsce w bezpośrednie sąsiedztwo partycji do rozszerzenia czyli - niech będzie wg alfabetu:
    zmniejszam F, dołączam wolne miejsce do E, zmniejszam E - dołączam miejsce do D, zmniejszam D i ... powiększam C.
    Nie kojarzę jak jest z taką piętrówką w gparted, ale w Paragonie powinno się to udać jednym ciągiem (dokładając kolejne kroki do zrobienia po zatwierdzeniu chęci dokonania zmian)
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #14 6128875
    shivo
    Poziom 20  
    czyli istotne sa litery poszczegolnych dyskow, a nie to, ze u mnie literka C i F sa na jednym fizycznym dysku ?
  • REKLAMA
  • #15 6128892
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Jeżeli nie masz dysku D i E (na tym dysku)to:
    Najpierw zmniejsz F, zatwierdź,
    a potem powiększ dysk C o niewykorzystany (stworzony w poprzednim kroku) obszar

Dodano po 3 [minuty]:

Z tym że sprawdź (np po wielkości) czy oznaczenia dysków w programie są zgodne z oznaczeniami dysków widzianymi pod XP (bo "nazewnictwo" może być inne [ co innego pod "F" widzi program partycjujący a co innego XP]).
  • #16 6128916
    Matuzalem

Poziom 43  
    Jeżeli to jeden dysk to kroki z d i e - zgodnie z sugestią którą marek003 podał - pomijasz.
    Natomiast zawsze musi być zachowana kolejność działań: zmniejszenie, w konsekwencji uzyskanie obszaru nieprzydzielonego i dopiero zwiększenie docelowej.
    To nie jest nic skomplikowanego, o ile nie mamy do czynienia z partycją podstawową oraz rozszerzoną umieszczonej na niej dyskiem logicznym - wtedy dochodzą jeszcze pewne działania pośrednie. Są one co do zasady identyczne, ale mnożą ilość kroków do wykonania.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #17 6129014
    shivo
    Poziom 20  
    powrocilem do Paragona;

zabralem 200MB z dysku F , zeby pozniej dodac do dysku C

to z lewej to dysk C, a to za F to te 200MB ktore zabralem, i nijak nie da ich sie dodac do C

oba dyski sa logiczne

w moj komputer dysk F jest pusty, i windows nawet nie pokazuje jaka ma pojemnosc;

Cytat:
    To nie jest nic skomplikowanego, o ile nie mamy do czynienia z partycją podstawową oraz rozszerzoną umieszczonej na niej dyskiem logicznym - wtedy dochodzą jeszcze pewne działania pośrednie. Są one co do zasady identyczne, ale mnożą ilość kroków do wykonania.

jak tak patrze na moja sytuacje, to chyba mam partycje podstawowa oraz rozszerzona i na niej jest dysk logiczny (F) .. jakie te kroki?
  • #18 6129052
    Matuzalem

Poziom 43  
    Na pewno musisz zmniejszyć teraz partycję - tę na której jest dysk F: i dopiero w ten sposób uzyskasz wolne miejsce, z którym coś można zrobić.
    Tak to jest jak się oszczędza na informacjach.

A może tak wrzuciłbyś obrazek z zarządzania dyskami i z ekranu Paragona (w obu wypadkach o całe zrzuty, a nie ich kawałki chodzi)?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #19 6129067
    shivo
    Poziom 20  
    chyba juz kumam o co chodzi..

mam nie ruszac dysku logicznego F tylko partycje rozszerzona na ktorej ten dysk sie znajduje ? i jesli ja zmniejsze to automatycznie zmniejszy mi sie pojemnosc na F i bede ja mogl dodac do C ?

teraz pytanie, czy te 200MB ktore zabralem z F, jak je dodam spowrotem, to windows znow zobaczy F z cala zawartoscia?

dysk C jest systemowy.. i .. nie chcialbym zeby znikl :)
  • #20 6129104
    Matuzalem

Poziom 43  
    Z tego zrzutu, w Twoim poprzednim poscie, widać, że dysk logiczny jest mniejszy niż partycja rozszerzona więc już masz wygospodarowane miejsce do zmniejszenia tej partycji i teraz tylko tę operację musisz przeprowadzić, a potem powiększyć partycję - będę jednak optował za tym, że podstawową - C:\.
    Nie wiem co i dlaczego Ci "zginęło w moim komputerze i w zw. z tym nie mam pojęcia czy i co się pojawi.
    Mogę tylko przypuszczać, że nie restartowałeś komputera i w zw. z tym jakieś zmiany mogły być niezapisane ( to jednak tylko zgadywanie - dosłownie - na ślepo).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #21 6129180
    shivo
    Poziom 20  
    zgadza sie, po restarcie wrocilo do normy, dysk jest, dane sa :)

udalo mi sie zrobic cos takiego.. ale dysk C nijak nie chce tego pochlonac :( moge go jedynie zmniejszyc
  • #22 6129224
    Matuzalem

Poziom 43  
    Chyba jednak logiczna - jeżeli tak to teraz na abarot (w stosunku do tego co z partycją na której jest F: robiłeś) - powiększasz partycję na której jest C i dopiero po "wchłonięciu tego nieprzydzielonego (unallocated) powiększasz C:.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #23 6129272
    shivo
    Poziom 20  
    wlasnie rzecz w tym, ze partycji na ktorej jest C nie idzie powiekszyc, bo widnieje jako primary .. i nie mam opcji takiej jak na extended zeby powiekszyc/zmniejszyc

moge jedynie operowac dyskiem C ;\

jesli dobrze kombinuje, to moge zmienic partycje primary na logical, i wtedy moze sie udac ?

czy to w czyms zaszkodzi jak zmienie? czy lepiej jak system zostanie na primary ?
  • #24 6129307
    Matuzalem

Poziom 43  
    Zaznacz C: - wybierz move/resize itd. - z ekranu widać, że masz opcję kopiowania wybraną.
    Nie będę instalował Paragona, by sprawdzić jak jest z jego pomocą i obrazkami, ale z tych kawałków widać, że jest przestrzeń wolna na dysku, a tym samym jest o co partycję powiększyć.
    Pewnie nawet można tę operację wykonać rozciągając myszką partycję C: tyle, że trzeba ją mieć zaznaczoną do operacji.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #25 6129349
    shivo
    Poziom 20  

tyle widze, jak zaznacze C i wybiore move/resize

nie moge powiekszyc, moge jedynie zmniejszyc.. chyba, ze w dalszym ciagu cos zle robie :|
  • #26 6129376
    Matuzalem

Poziom 43  
    Nie C:, a partycję, na której jest C: masz powiększyć najpierw.
    toż pisałem, że wszystko odwrotnie w stosunku do tego co robiłeś z F:\
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #27 6129411
    shivo
    Poziom 20  
    nie da sie zaznaczyc partycji na ktorej jest C

widnieje C i juz .. nie jest tak jak w przypadku F , gdzie ewidentnie jest extended i z tym da sie cos zrobic..
  • #28 6129439
    Matuzalem

Poziom 43  
    Strzelam - "piętro" niżej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #29 6129763
    shivo
    Poziom 20  
    Pierdoła z Gądek napisał:
    Strzelam - "piętro" niżej.

?!

chyba nie jestem w stanie tego zrozumiec;
  • #30 6132971
    shivo
    Poziom 20  
    ok, reasumujac, po nocy walki z programem wkoncu sie udalo, w paragonie jest jakby wbudowany program do resize/remove i nim udalo sie powiekszyc partycje na ktorej jest C.
    samo powiekszanie trwalo ~3h, ale sie udalo:)

bardzo dziekuje wszystkim za pomoc;

pozdrawiam;

temat do zamkniecia;

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dysk HDD 200GB podzielony na partycje C (15GB, systemowa) i F (reszta przestrzeni) i chce zmniejszyć partycję F, aby powiększyć partycję C bez utraty danych. Dyskusja dotyczyła możliwości zmiany rozmiarów partycji na Windows XP, gdzie wbudowane narzędzia systemowe są ograniczone, a do tego celu polecano programy firm trzecich, takie jak Paragon, Acronis, Symantec oraz darmowe narzędzia GParted i Partition Magic. GParted, choć jest narzędziem Linuxowym uruchamianym z LiveCD, jest skuteczną alternatywą do zarządzania partycjami. Użytkownik napotkał problem z powiększeniem partycji C, ponieważ jest ona partycją podstawową (primary), a F jest partycją logiczną w obrębie partycji rozszerzonej. Aby powiększyć C, konieczne było najpierw zmniejszenie partycji rozszerzonej zawierającej F, a następnie powiększenie partycji C. Dyskusja wyjaśniła, że zmiana rozmiaru partycji logicznej F nie wystarczy, trzeba operować na partycji rozszerzonej. Po restarcie systemu dane na F wróciły do normy. Ostatecznie użytkownik z powodzeniem powiększył partycję C za pomocą wbudowanego w Paragon program do resize/remove, choć operacja trwała około 3 godzin. Podkreślono, że zawsze istnieje ryzyko utraty danych podczas takich operacji, dlatego zalecane jest posiadanie UPS i tworzenie kopii zapasowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA