logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] - Odzyskanie pliku mp4 nadpisanego przez Classic FTP File Transfer Software

k.radziszewski 23 Gru 2016 15:21 1440 9
REKLAMA
  • #1 16145264
    k.radziszewski
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień Dobry,

czy jest szansa na odzyskanie poprzedniej wersji nadpisanego pliku wideo? Wrzucałem wideo o rozmiarze 2,3 gb na serwer przez program Classic FTP File Transfer Software. Sytuacja wyglądała tak, że przy przesyłaniu pliku na serwer po około 85 % padł internet. Niestety potem jakoś prze pomyłkę zacząłem pobierać ten niepełny plik z serwera do tego samego folderu z oryginalnym plikiem, kliknąłem overwrite i po jakimś czasie przerwałem znów. Teraz ani na dysku ani na serwerze nie mam pełnego pliku. Czy jest opcja by odzyskać oryginalną wersję wideo?

Pozdrawiam,
    KR
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16145284
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jeśli ta wersja była tylko w tym jednym miejscu i została nadpisana, to nie ma szans. Trzeba by głębiej spojrzeć w strukturę pliku i jego położenie tzn. Czy oryginał i nadpisany plik są jednakowe - szczególnie chodzi o pozostałe nieskopiowane dane, czy pozostałe 15% sektorów jest nadpisane np. zerami, czy są tam właściwe dane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16146933
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Jest szansa, jeśli nie zapisało się w tym samym miejscu, ale to już dłubanie i składanie edytorem binarnym bez gwarancji powodzenia.
  • #4 16147094
    k.radziszewski
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedzi. Z tego co zostało napisane wyżej rozumiem, że nie jest to łatwy proces i może zająć sporo czasu, a także nie daje gwarancji powodzenia?

KR
  • REKLAMA
  • #5 16147164
    mati211p
    Czy dużo czasu to zależy od wielu czynników, ale na pewno nie jest to prosty proces dla przeciętnego użytkownika. Nie powiem Ci czy da się odzyskać, czy nie, bo nie widzę struktury danych na dysku. Nadpisany pewnie został w tym samym miejscu. Pytanie w jakim stopniu i czy binarnie te pliki różnią się od siebie zawartością.
  • #6 16147240
    k.radziszewski
    Poziom 7  
    mati211p napisał:
    Trzeba by głębiej spojrzeć w strukturę pliku i jego położenie tzn. Czy oryginał i nadpisany plik są jednakowe - szczególnie chodzi o pozostałe nieskopiowane dane, czy pozostałe 15% sektorów jest nadpisane np. zerami, czy są tam właściwe dane.

mati211p napisał:
    Nadpisany pewnie został w tym samym miejscu. Pytanie w jakim stopniu i czy binarnie te pliki różnią się od siebie zawartością.

Jak mogę to sprawdzić?

Jestem zdecydowanie przeciętnym użytkownikiem.
    KR
  • #7 16147300
    mati211p
    Jaki system plików jest na partycji, na której był oryginalny plik?
  • REKLAMA
  • #8 16147326
    k.radziszewski
    Poziom 7  
    System plików: NTFS
  • Pomocny post
    #9 16147388
    mati211p
    Pliku na serwerze nie podejrzysz raczej hex edytorem, więc trzeba by go pobrać na jakiś inny nośnik danych i tam zobaczyć jak wygląda w hex edytorze. Jeśli chodzi o plik "źródłowy", w cudzysłowie, bo po nadpisaniu nie jest już źródłowym, to najlepiej tego dysku na czas sprawdzenia nie używać (w znaczeniu nie uruchamiać systemu z tej partycji, jeśli na niej jest). Pobierz DMDE na inny nośnik danych niż dysk z którego dane utracono - nie korzystaj z systemu jeśli znajduje się na tej partycji, ani tym bardziej z przeglądarki IE - bo zapisuje pliki pobierając w folderze tymczasowym z tego co pamiętam. Następnie uruchom DMDE, wybierz dysk z którego dane utracono z urządzeń fizycznych, w oknie partycje wybierz odpowiednią partycję. Przejdź w tym programie rozwijając $Root do swojego pliku, kliknij na niego dwa razy i w oknie pokaże się zawartość tego pliku w hex - nie trzeba go szukać, bo jest o nim informacja w $MFT - jako, że został nadpisany (opcja overwrite) powinien być w tym samym miejscu. Następnie trzeba porównać jego zawartość z pobranym wcześniej plikiem, czy są różne, czy takie same. Jeśli rozmiarowo jednak w DMDE będzie mniejszy niż sugeruje jego rozmiar to trzeba by zapisać początkowy i końcowy numer sektora, następnie sprawdzić, jakie dane znajdują się za sektorem końcowym pliku. Można też zobaczyć opcję wszystkie znalezione+rekonstrukcja i wyszukać, czy nie ma gdzieś też innej wersji tego pliku, ale tak było by w przypadku usunięcia pliku źródłowego i pobrania drugi raz uszkodzonego. To tak na wstępie.
  • #10 18835946
    k.radziszewski
    Poziom 7  
    Niestety nie widziałem tej odpowiedzi. Przepraszam za brak reakcji. Plik udalo się po kilku latach na szczęście zdobyć od innej osoby. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość odzyskania nadpisanego pliku wideo mp4, który został przesłany na serwer za pomocą programu Classic FTP File Transfer Software. Po przerwaniu transferu i przypadkowym nadpisaniu pliku, użytkownik nie ma dostępu do pełnej wersji. Odpowiedzi wskazują, że odzyskanie pliku jest trudne, a sukces zależy od tego, czy oryginalne dane nie zostały całkowicie nadpisane. Sugerowane są narzędzia do analizy struktury pliku, takie jak DMDE, oraz użycie hex edytora do sprawdzenia zawartości. Użytkownik potwierdza, że plik był na partycji NTFS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA