logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera IP/rejestrator - dobór wtyków i rodzaj podłączenia

Oestei 24 Gru 2016 11:24 1719 5
  • #1 16146892
    Oestei
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,

Chodzi o przenośną kamerę podwodną na 100m kabla. Zrobiłem w zeszłym roku taką w systemie CCTV zwykły analog, wszystko bez wtyczek bezpośrednio poskręcane ze sobą i działało choć służła tylko do podglądu na żywo. Teraz natomiast chce dodać rejestrator IP by móc nagrywać bezpośrednio oraz kamerę IP dla poprawy jakości.

Mam problem z podłączeniem kamery IP głównie bo cała reszta instalacji powinna działać. Mam problem z wymyśleniem jak wykonać podłączenie pomiędzy kamerą a rejestratorem wraz ze wszystkimi wtyczkami i gniazdami.

Jestem wciąż laikiem wiec proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam ;)

Kamera: easycam EC 230-T , wyjścia RJ45 i DC
    Rejestrator: easycam EC 7804T, wejście video in: BNC FEMALE wyjście video out BNC FEMALE
    Przewód: UTP5 żel

Chce przepuścić sygnał video przez rejestrator, oglądając na monitorze mógłbym wtedy w odpowiednim momencie włączyć nagrywanie na rejestratorze żeby nagrać ciekawe ujęcia. Jeżeli taka możliwość nie istnieje proszę wyprowadzić mnie z błędu. Z gniazda video out mam kabel BNC/minijack także od rejestratora do monitora "chyba" wiem jak przesłać video (monitor ma wejście video in-minijack) . Problem mam z przesłaniem sygnału video z kamery do rejestratora.
  • #2 16147271
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 134
    Oestei napisał:
    mam problem z wymyśleniem jak wykonać podłączenie pomiędzy kamerą a rejestratorem

zaprasować wtyki RJ na obu końcach przewodu?
    Oestei napisał:
    Aha, wtyk mini jack do TV musi taki być bo tylko takie wejście jest w przenośnym monitorku jaki posiadam.

Jak tą kamerę chcesz oglądać na monitorku?
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • #3 16147381
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Z racji tego że mamy święta temat warunkowo pozostawiam. Proszę jednak zastosować się do polecenie mod o treści:
    Proszę podać model kamery, rejestratora, oraz podać jakie wejścia/ wyjścia mamy do dyspozycji. Proszę również usunąć coś co kolega nazwał " schematem".
    pozdrawiam
  • #4 16147899
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    michualex napisał:
    zaprasować wtyki RJ na obu końcach przewodu

...i wpiąć kabel od kamery do rejestratora oraz trzeba odpowiednio skonfigurować oba urządzenia. To nie analog, samo nie ruszy.
    Oprócz podłączenia kamery do rejestratora trzeba jakoś zasilić kamerę, rejestrator i monitorek - zakładam, że z jakiegoś akumulatora 12V. Można spróbować zasilić ją partyzanckim sposobem poprzez skrętkę na wolnych parach (najwygodniej w tym zastosowaniu) lub dodatkowym kablem, ale może okazać się że na 100m będzie za duży spadek napięcia i kamera nie będzie chciała poprawnie pracować. Wtedy trzeba zastosować przetwornice podwyższającą i obniżającą napięcie.
    Monitorek - trzeba zrobić przejściówkę z BNC na mini jack taki, jakie jest gniazdo video-in w monitorku.
  • #5 16148169
    Oestei
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Z zasileniem całej reszty nie mam problemu wszystko działa,jest przetwornica DC/DC i nie ma spadku napięcia na 100m. Ale przy kablu od rejestratora do kamery mam do dyspozycji tylko 8 przewodów w utp (nic nie moge dokładać musi być tylko jedna skrętka z 8 przewodami do dyspozycji) rozumiem że nie da się podłączyć kamery ip w takim razie w ten sposób? bo rozumiem że wszystkie 8 przewodów musiałbym zaprasować w odpowiedniej kolejności i wpiąć do gniazda rj45 przy kamerze(video) i zabrakłoby mi dwóch przewodów do DC. Do tej pory w analogu puszczałem video na jednej parze a napięcie na drugiej z wtyczkami i działało, ale przy wejściach RJ45 nie wiem jak to podłączyć.

I druga sprawa, rozumiem że wtedy utp przy rejestratorze nie do wejścia bnc in(czerwone) a do wejścia RJ45(zielone)???

Myślałem już nawet żeby zabrać dwa przewody nie odpowiedzialne na video i wpiąć w RJ45 tylko 6 przewodów a dwa zabrane po prostu zakuć chamsko we wtyk DC. Ale to pewnie herezja ;)
    Załączniki:
    • Kamera IP/rejestrator - dobór wtyków i rodzaj podłączenia 1.jpg (66.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 16148461
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    W RJ45 (systemy IP) wykorzystujesz do transmisji tylko 4 przewody/2 pary (pomarańczowa i zielona [dla T-568B]), pozostałe 2 pary pozostają wolne i nimi może być przesyłane zasilanie np takim adapterem:
    Kamera IP/rejestrator - dobór wtyków i rodzaj podłączenia
    Jeśli nie masz możliwości kupna takiego adaptera (~20zł na aukcjach), wtedy możesz wyprowadzić te wolne 2 pary (niebieska i brązowa) poza wtyczkę i podłączyć zasilanie +12V (2 przewody na +, a pozostałe 2 na - zasilania).
    Partyzantka, ale w tym zastosowaniu chyba będzie wystarczająca ;)
    V1 to wejście analogowe, tego nie wykorzystujesz w ogóle.
    Monitor podpinasz poprzez przejściówkę do V-OUT.
REKLAMA