logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 91' 1.8 benzyna+gaz - przerywa, wariuje obrotomierz, gaśnie

Fałek 16 Lip 2005 20:35 3684 10
REKLAMA
  • #1 1658786
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Mam problem,Seat Toledo benzyna 1,8 + gaz.Przerywa prace podczas jazdy i" warjuje" obrotomierz(wychyla sie czasami max. gdy jade na równym gazie np.2500 obr/min.)Był okres jednego dnia,gdy usterka zanikła,obrotomierz wtedy wskazywał poprawnie.Jeżdzic sie da,ale strasznie szarpie i czasami potrafi zgasnąc przy ruszaniu.świece są nowe,przewody były sprawdzane i podobno są ok.Czy moze to byc cewka,albo moduł zapłonowy?Samochód na gazie jak i na benzynie zachowuje sie tak samo.Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1659148
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Przewody najlepiej sprawdzić przez pomiar rezystancji, jak za wyskoka lub przerwa w obwodzie to do kosza. Trzeba jeszcze sprawdzić kopułkę i palec , jeżeli wewnątrz kopułki widoczne są węglowe nieregularne ścieżki to trzeba ją bezwzględnie wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 1659402
    Norbert Kruczek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Potwierdzam kopułka i palec sprawdz.
  • #4 1659773
    Fałek
    Poziom 16  
    Dziękuję za rade ,jeszcze dodam,ze dzieje się to po chwilowym nagrzaniu silnika,jak zimny to chodzi normalnie.Wolne obroty ,czy na zimnym ,czy na ciepłym są ok.Tylko podczas ruszania ,przyspieszania i nawet jak jade na równym gazie są chwilowe przerwy w pracy silnika,co objawia się nieprzyjemnym szarpaniem.
  • #5 1755873
    Fałek
    Poziom 16  
    Witam ponownie.Kopuła z palcem już jest nowa,przewody sprawdzone przez gazowników.Niestety problem pozostał ten sam.Raz jest dobrze ,a raz żle.Czasami kilka dni jezdzę i nawet nie szarpnie,a czasami jeżdzic w miescie sie nie da,poniewaz wariują obroty,szarpie i potrafi zgasnąć przy ruszaniu.Może ktos ma jeszcze jakis pomysł, to prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 1757618
    marek234
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Sprawdź połączenia przewodów nn. Może być jakiś niekontakt.
  • REKLAMA
  • #7 1767711
    Norbert Kruczek
    Poziom 13  
    Miałem niedawno coś podobnego śniedz i kontakty na cewce zapłonowej. Może to to?
  • #8 1778591
    Fałek
    Poziom 16  
    Wyczyściłem wszystko co jest możliwe i dalej to samo.Zauważyłem że dzieje to się w szczególnosci jak jest wysoka temperatura powietrza.Czy moze to byc zbyt duze nagrzewanie sie cewki zapłonowej?
  • #9 1779057
    Norbert Kruczek
    Poziom 13  
    Man jeszcze jedną propozycje downo temu miałem problem izsamochód szarpał i gasł. Winą był obrotomierz wypiąłem go i od tej pory było ok.:?: Spróbuj nic nie szkodzi. Pozdrawiam.:|
  • #10 1886412
    Fałek
    Poziom 16  
    Witam wszystkich ! Wracam do tematu ,poniewaz zlokalizowałem usterkę i byc moze komus ta informacja sie przyda.Przyczyną moich problemów był lużny przewód który idzie z kolektora ssącego do serwa wspomagania hamólców.Zacisnąłem opaskę przy kolektorze ssącym i jest wszystko ok:)
  • #11 2116236
    zajaczejs
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    ok5lat temu miałem ten problem z golfem III i 3 miesiące temu z toledo i to jest wina paliwa poprostu paprochy zasysa do ukóadu i nieprzepływa paliwo zatankuj paliwo to już bendzie normlnie a jak niepomoże to bendziesz musiał czyścić tam gdzie koło zapasowe jest to jaest taki czarny dekielak odkręć go i wóuż ręke i wyjmij to paprochy najlepiej jak jaet tak ok 2-3 litry palowa to wtedy niemusisz zbieraac z dna tylko siteczkiem z wieszku. ja miałem taki problem i mi pomugł .

Podsumowanie tematu

✨ Seat Toledo 1991 z silnikiem benzynowym 1.8 oraz instalacją gazową doświadcza problemów z przerywaniem pracy silnika, niestabilnym obrotomierzem oraz gaśnięciem podczas ruszania i jazdy na równym gazie. Objawy nasilają się po nagrzaniu silnika i przy wysokiej temperaturze powietrza. Wymieniono kopułkę i palec rozdzielacza oraz sprawdzono przewody zapłonowe, które okazały się sprawne. Zalecane było sprawdzenie rezystancji przewodów, stanu kopułki (obecność węglowych ścieżek) oraz połączeń przewodów niskonapięciowych. Podejrzewano również cewkę zapłonową, zwłaszcza jej przegrzewanie i korozję styków. Jeden z użytkowników zasugerował odłączenie obrotomierza jako test, co czasowo poprawiło pracę silnika. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się luźny przewód podłączony do kolektora ssącego i serwa wspomagania hamulców, który po dokręceniu opaski rozwiązał problem. Dodatkowo wskazano na możliwe zanieczyszczenia paliwa i konieczność oczyszczenia filtra paliwa lub zbiornika, co może powodować niedostateczny przepływ paliwa i szarpanie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA