logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG Lavamat 70840 - Nie grzeje wody, pobiera proszek przy praniu wstępnym

stantry 30 Gru 2016 08:24 1509 13
REKLAMA
  • #1 16159710
    stantry
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    Pralka ma 5 lat. Od dłuższego czasu (3mce) pralka nie pierze zadowalająco pranie po prostu było nieświeże. W tym tygodniu po prostu śmierdziało pranie a z pralki jeszcze gorzej. Rozkręciłem pralkę na części pierwsze poczyściłem wszystko co się dało chlorem, było nieciekawie, stęchłe resztki. Ciesząc się ładnym zapachem pralki zapuściłem program 95 stopni aby ją przepłukać. Moje spostrzeżenia:

1. Przy praniu wstępnym pralka zaczęła pobierać proszek z pojemnika na pranie zasadnicze.
    2. W momencie startu prania zasadniczego przelewała wodę przez pojemnik na pranie wstępne.
    3. W pewnym momencie nastąpiło skrócenie czasu prania, w okolicach prania zasadniczego
    4. Pranie zasadnicze odbyło się w zimnej wodzie
    5. Płukanie przebiegło prawidłowo,
    6. Przy wypompowywaniu ostatnia minuta trwała z 5 minut

Rozumiem, że pralka zaśmierdła bo nie prała od dłuższego czasu w gorącej wodzie ... ?
    Programator ? Grzałka? Jakieś czujniki?
    Pralka jest całkiem nowa i taka czysta :) że aż mi jej szkoda? Pomocy ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16160416
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1418
    Na początek grzałka do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 16161535
    stantry
    Poziom 10  
    Czy grzałka może powodować takie dziwne zachowanie? Bo jak to programator to grzałki już nie będę wymieniał ...
  • Pomocny post
    #4 16162289
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3373
    stantry napisał:
    Przy praniu wstępnym pralka zaczęła pobierać proszek z pojemnika na pranie zasadnicze.
    2. W momencie startu prania zasadniczego przelewała wodę przez pojemnik na pranie wstępne.
    Coś jest nieprawidłowo zmontowane po czyszczeniu.
  • #5 16162387
    stantry
    Poziom 10  
    Kabli nie ruszałem akurat w tej przy zaworach i programatorze, sprawdzałem chyba jest ok, może fabrycznie jest jakiś bubel od początku
  • Pomocny post
    #6 16162427
    tod.1977
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Witam.
    Sprawdź tą grzałkę jak Ci wszyscy radzą lub wymień, a zasobnik czyściłeś i szufladę zasobnika? Tam też się osady tworzą i zakamienienia.
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #7 16171792
    stantry
    Poziom 10  
    Dzięki,
    Grzałka nowiutka, oryginalna z czujnikiem 90 zł w serwisie i grzeje.
    Z tym praniem zasadniczym i wstępnym to mi się pomieszało, tak to jest jak się nie rozumie działania pralki.
    Miałem jeszcze dziwne zachowanie przy wirowaniu. Zamiast wirować to nie mogło się skończyć odpompowywanie, choć wody już nie było, i nie zawsze wirowanie się wykonywało (punkt 6). Przedmuchałem hydrostat, zobaczymy czy będzie się to powtarzać.
  • REKLAMA
  • #8 16172133
    tod.1977
    Poziom 23  
    Witam. Precyzyjnie wypoziomuj pralkę przy użyciu poziomicy. Raczej będzie konieczna regulacja nóżkami i WD40 może być potrzebne. :) Electrolux i AEG są czułe na dobre ustawienie na podłożu. A druga sprawa mają program układania i wyważania wsadu tak, że zanim rozpocznie się wirowanie trochę bęben pomieli. Pozdrawiam. :)
  • #9 16172226
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1222
    stantry napisał:
    Miałem jeszcze dziwne zachowanie przy wirowaniu. Zamiast wirować to nie mogło się skończyć odpompowywanie, choć wody już nie było, i nie zawsze wirowanie się wykonywało (punkt 6).

Po wymianie grzałki masz też takie objawy?
  • #10 16173774
    stantry
    Poziom 10  
    Na razie czekam, już 5 prań przeszło poprawnie. Albo przedmuchanie hydrstatu pomogło, albo wymiana grzałki.
  • #11 16174047
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1418
    Na grzanie pomogła wymiana grzałki.
  • #12 16174161
    stantry
    Poziom 10  
    Tak, na grzanie pomogła wymiana grzałki. To wirowanie jeszcze będę obserwował. Żona twierdzi, że nie do końca jest tak jak powinno być, ustawiła wczoraj 800 i szału nie było, dopiero na 1000 wiruje tak w miarę. Mi też się wydaje, że kiedyś było lepiej, ale ciężko mi powiedzieć kiedy mogło się pogorszyć.
  • #13 16174417
    tod.1977
    Poziom 23  
    Witam. Można profilaktycznie sprawdzić stan szczotek na silniku, ale ważniejszym powodem jego demontażu jest sprawdzenie magnesu tachoprądniczki oraz samej cewki tacho. Pozdrawiam. :)
  • #14 16174721
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1222
    stantry napisał:
    Na razie czekam, już 5 prań przeszło poprawnie.
    I już będzie poprawnie :D
    stantry napisał:
    Żona twierdzi, że nie do końca jest tak jak powinno być, ustawiła wczoraj 800 i szału nie było, dopiero na 1000 wiruje tak w miarę.
    Dlaczego się dziwisz, widocznie było więcej wsadu, że 800 nie dało rady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka AEG Lavamat 70840, po 5 latach użytkowania, zaczęła wykazywać problemy z praniem, w tym niegrzanie wody oraz nieprawidłowe pobieranie proszku. Użytkownik zauważył, że pranie nie było świeże, a po czyszczeniu pralki, podczas testu w programie 95 stopni, wystąpiły nieprawidłowości, takie jak pobieranie proszku z niewłaściwego pojemnika oraz zimna woda podczas prania zasadniczego. Po wymianie grzałki i przedmuchaniu hydrostatu, problemy z grzaniem zostały rozwiązane, jednak nadal występują wątpliwości co do efektywności wirowania. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia poziomowania pralki oraz stanu szczotek silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA