logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwonapęd - wzbudzanie się sprzęgła i piszczenie na skutek rezonansu

romcost 30 Gru 2016 11:27 1875 9
REKLAMA
  • #1 16160008
    romcost
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie, mam driver ADS-A2-0421-L firmy DELTA i do tego serwomotor ECMA-C10604PS także firmy DELTA, napędzany element jest połączony z serwomotorem za pomocą sprzęgła mieszkowego skrętnego MFBS-32C NBK. Problem w tym, że sprzęgło to wpada w bardzo silny rezonans i przede wszystkim, gdy driver i motor są podłączone do zasilania, ale serwomotor jest zatrzymany (podczas pracy układu jest to rzadsze i słabsze). Proszę o wytłumaczenie mi zasady działania tego zestawu i podpowiedź, co może być przyczyną tego rezonansu. Dodam, że czasami pomaga zniekształcenie odstępów między fałdami mieszków sprzęgiełka, ale mam jedno urządzenie w którym ten sposób nie pomaga. Proszę o podpowiedź, jak się pozbyć tego piszczenia.
    Z opisu na driverze serwomotor jest zasilany napięciem 110V 0-250Hz. Do serwomotora podpięte są 4 przewody zasilające (3*110V AC ???) i przewód do enkodera... Więc co zatrzymuje i blokuje ten serwomotor, czy driver podaje / powinien wtedy na wszystkie cewki napięcie stałe, czy zmienne ale o częstotliwości ~0Hz (nie ogarniam tego, bo wtedy to chyba już też jest napięcie stałe) ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16160898
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    romcost napisał:
    Witam serdecznie, mam driver ADS-A2-0421-L firmy DELTA i do tego serwomotor ECMA-C10604PS także firmy DELTA, napędzany element jest połączony z serwomotorem za pomocą sprzęgła mieszkowego skrętnego MFBS-32C NBK. Problem w tym, że sprzęgło to wpada w bardzo silny rezonans i przede wszystkim, gdy driver i motor są podłączone do zasilania, ale serwomotor jest zatrzymany (podczas pracy układu jest to rzadsze i słabsze). Proszę o wytłumaczenie mi zasady działania tego zestawu i podpowiedź, co może być przyczyną tego rezonansu. Dodam, że czasami pomaga zniekształcenie odstępów między fałdami mieszków sprzęgiełka, ale mam jedno urządzenie w którym ten sposób nie pomaga. Proszę o podpowiedź, jak się pozbyć tego piszczenia.
    Z opisu na driverze serwomotor jest zasilany napięciem 110V 0-250Hz. Do serwomotora podpięte są 4 przewody zasilające (3*110V AC ???) i przewód do enkodera... Więc co zatrzymuje i blokuje ten serwomotor, czy driver podaje / powinien wtedy na wszystkie cewki napięcie stałe, czy zmienne ale o częstotliwości ~0Hz (nie ogarniam tego, bo wtedy to chyba już też jest napięcie stałe) ???

Kolego czy ten Twój servomotor jest z resolwerem czy enkoderem?
    Obawiam się tutaj resolwera i jego wadliwego ustawienia.
    Czy ten silnik był rozbierany?
  • Pomocny post
    #3 16161662
    noplis
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    daro31ie napisał:

A co to za różnica?

daro31ie napisał:

To rzeczywiście może być przyczyną - a jeśli nie był, źle są ustawione pętle regulacyjne.
  • REKLAMA
  • #4 16162539
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    noplis napisał:
    daro31ie napisał:

A co to za różnica?

daro31ie napisał:

To rzeczywiście może być przyczyną - a jeśli nie był, źle są ustawione pętle regulacyjne.

Kolego jeżeli ten servomotor jest z resolwerem to każda interwencja zmiana pozycji skończy się problemami.
    W Polsce jest bardzo mało osób czy tez firm które posiadają wiedzę i sprzęt aby to ustawić.
    Sprawdź w dok. w co jest wyposażony.
  • REKLAMA
  • #5 16166162
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Podstawowe informacje jakich brakuje to jak do awarii doszło ? To nowe urządzenia ?
    Sam je zrobiłeś ? Popracowały pół roku i się popsuły ? Działają tak od nowości ?
    Co jest napędzane ? Co ta maszyna robi ?
  • REKLAMA
  • #6 16169624
    romcost
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    daro31ie napisał:
    romcost napisał:

Obawiam się tutaj resolwera i jego wadliwego ustawienia.

... nie wiem, czy to resolwer czy enkoder, nie rozbierałem go nie mam do niego dokumentacji jedyne, co mogę powiedzieć, to do tego urządzenia jest podłączony kabel 5 żyłowy (teoretycznie są to nowe urządzenia).

Dodano po 9 [minuty]:

Pittt napisał:
    Podstawowe informacje jakich brakuje to jak do awarii doszło ? To nowe urządzenia ?
    Sam je zrobiłeś ? Popracowały pół roku i się popsuły ? Działają tak od nowości ?
    Co jest napędzane ? Co ta maszyna robi ?

Takie zestawy (ok. 10 szt) otrzymałem jako nowe i to teoretycznie ich pierwsze użycie, wszystkie zachowują się podobnie, także się wzbudzają, ale w dużo mniejszym zakresie, tylko ten jeden piszczy, że własnych myśli nie słychać ... Żadnego z tych urządzeń nie rozbierałem, tylko popodłączałem wtyczki i uruchomiłem. Co ciekaw, oryginalne przewody z drivera do serwomotora nie są ekranowane (???).
    Załączniki:
    • Film0026.mp4 (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16169731
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Czyli dostałeś napędy, wyjąłeś z pudełka i uruchomiłeś ?
    To teraz napęd musisz zparametryzować do danej aplikacji aby poprawnie w niej pracował.
    Nie piszczał, nie szarpał, nie wzbudzał się, trzymał itd.
    Ten jeden mógł być przez kogoś testowany i ktoś pozmieniał mu jakieś parametry.
  • #9 16174099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16175360
    noplis
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    romcost napisał:

Takie zestawy (ok. 10 szt) otrzymałem jako nowe i to teoretycznie ich pierwsze użycie, wszystkie zachowują się podobnie, także się wzbudzają (???).

Co tu badać "pismo święte" - napędy przyszły z ustawieniami fabrycznymi i trzeba je dostroić do aplikacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z serwomotorem ECMA-C10604PS oraz driverem ADS-A2-0421-L firmy DELTA, który wpada w rezonans i piszczy, gdy serwomotor jest zatrzymany. Wskazano, że sprzęgło mieszkowe MFBS-32C NBK może być przyczyną problemu. Użytkownik nie ma dokumentacji, nie wie, czy silnik ma enkoder czy resolwer, a wszystkie urządzenia zachowują się podobnie. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z wadliwego ustawienia pętli regulacyjnych, uszkodzonego enkodera lub niewłaściwej kalibracji. Wskazano również na konieczność dostosowania parametrów napędu do aplikacji oraz sprawdzenia sygnału referencyjnego prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA