Witam serdecznie, mam driver ADS-A2-0421-L firmy DELTA i do tego serwomotor ECMA-C10604PS także firmy DELTA, napędzany element jest połączony z serwomotorem za pomocą sprzęgła mieszkowego skrętnego MFBS-32C NBK. Problem w tym, że sprzęgło to wpada w bardzo silny rezonans i przede wszystkim, gdy driver i motor są podłączone do zasilania, ale serwomotor jest zatrzymany (podczas pracy układu jest to rzadsze i słabsze). Proszę o wytłumaczenie mi zasady działania tego zestawu i podpowiedź, co może być przyczyną tego rezonansu. Dodam, że czasami pomaga zniekształcenie odstępów między fałdami mieszków sprzęgiełka, ale mam jedno urządzenie w którym ten sposób nie pomaga. Proszę o podpowiedź, jak się pozbyć tego piszczenia.
Z opisu na driverze serwomotor jest zasilany napięciem 110V 0-250Hz. Do serwomotora podpięte są 4 przewody zasilające (3*110V AC ???) i przewód do enkodera... Więc co zatrzymuje i blokuje ten serwomotor, czy driver podaje / powinien wtedy na wszystkie cewki napięcie stałe, czy zmienne ale o częstotliwości ~0Hz (nie ogarniam tego, bo wtedy to chyba już też jest napięcie stałe) ???
Z opisu na driverze serwomotor jest zasilany napięciem 110V 0-250Hz. Do serwomotora podpięte są 4 przewody zasilające (3*110V AC ???) i przewód do enkodera... Więc co zatrzymuje i blokuje ten serwomotor, czy driver podaje / powinien wtedy na wszystkie cewki napięcie stałe, czy zmienne ale o częstotliwości ~0Hz (nie ogarniam tego, bo wtedy to chyba już też jest napięcie stałe) ???