Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toyota Yaris 1.5 Ts - zbyt wysokie obroty zimnego silnika

maciek41976 01 Jan 2017 17:25 3087 8
Texa Poland
    maciek41976
    Level 7  
    Witam. Obroty po odpaleniu zimnego silnika wynoszą 2100obr/min. Po podłączeniu komputera diagnostycznego żadnych błędów,spalanie na poziomie 9l/100km. Obroty nie falują,po rozgrzaniu trzyma 850obr/min. Jaka może być przyczyna tak wysokich obrotów na zimnym silniku i jak je wyregulować?
  • Texa Poland
    Piasek80
    Level 31  
    2100 to nie są wysokie obroty. A jakie trzymał silnik np latem kiedy "zimny rozruch" to i tak + 15*C i wyżej ?
    maciek41976
    Level 7  
    Piasek80 wrote:
    2100 to nie są wysokie obroty. A jakie trzymał silnik np latem kiedy "zimny rozruch" to i tak + 15*C i wyżej ?
    . Odkąd kupiłem 1,5 roku jest tak samo, wcześniej miałem w dislu i inne modele i normalne obroty na ssaniu zima lato to 1200-1300 obrotów! Niby mi nie przeszkadzało ale spalanie jest napewno nie potrzebnie większe

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam jeszcze że zima lato jest to samo tyle że w lecie szybko spada na te 850 obr.
  • Texa Poland
    Piasek80
    Level 31  
    Podpytaj na forum Toyoty o ten silnik i jego zachowanie na zimnym ale dla mnie nic niepokojącego. Może fabrycznie jest tak ustawiony aby jak najszybciej dogrzał katalizator bo ten jest dalej umieszczony niż zaraz za kolektorem wydechowym.
    maciek41976
    Level 7  
    Niestety problemu nie rozwiązałem być może faktycznie tak ma być jak ktoś napisał jeżeli dość szybko zchodzą obroty
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie rozwiążesz, bo nie istnieje. Masz podtrzymanie wysokiego biegu jałowego, np. w avensis wystarczy włączyć ogrzewanie na maks. a sterownik podnosi automatycznie obroty na 1300 rpm. Z poziomu testera można zobaczyć, co powoduje podniesienie obrotów, osuszenie przedniej szyby, żądanie temp. itp.
    maciek41976
    Level 7  
    Podobno jest to normalne w tym modelu i dałem sobie spokój- nic się nie dzieje to po co szukać ...

Dodano po 2 [minuty]:

manta wrote:
    Nie rozwiążesz, bo nie istnieje. Masz podtrzymanie wysokiego biegu jałowego, np. w avensis wystarczy włączyć ogrzewanie na maks. a sterownik podnosi automatycznie obroty na 1300 rpm. Z poziomu testera można zobaczyć, co powoduje podniesienie obrotów, osuszenie przedniej szyby, żądanie temp. itp.
    . 1300 a 1700 obrotów jest lekką różnicą?

Dodano po 1 [minuty]:

maciek41976 wrote:
    Podobno jest to normalne w tym modelu i dałem sobie spokój- nic się nie dzieje to po co szukać ...
    Dodano po 2 [minuty]:
    manta wrote:
    . 1300 a 1700 obrotów jest lekką różnicą?
    albo1300a 2100???
    milejow
    Level 43  
    Skoro uważasz, że jest usterka to ją napraw i poinformuj nas na forum, my uważamy, że jej nie ma a obroty na zimnym miałeś tak duże, bo temp. powietrza była sporo poniżej -10*C. Z pewnością w chwili obecnej nie masz tak dużej wartości obrotów jałowych na zimnym silniku.
    maciek41976
    Level 7  
    Nie rozwiązałem - dałem se spokój z tym