logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR ASM – wybór programu, źródła kursów i materiały do nauki asemblera od podstaw

marchewa101 30 Mar 2003 01:37 3673 8
REKLAMA
  • #1 154332
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    no to wymienianko:
    jaki prog??
    skad prog??
    jaki kurs??
    skad kurs??
    (po prostu co?? gdzie?? jak?? po co??)

-------------------------------------------------------
    Marchewa

Za wszyskie odp. wielkie dzieki!!!
  • REKLAMA
  • #3 155935
    marchewa101
    Poziom 17  
    Dzieki
    A jakis kursik znalazl by sie??

-----------------------------------------------
    Marchewa
  • REKLAMA
  • #4 199296
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    polecam BASCOM AVR a kurs znajdziesz w Elektronice dla Wszystkich..........
  • REKLAMA
  • #5 201003
    marchewa101
    Poziom 17  
    mam pytanko co ma wspolnego "BASCOM AVR" z asm'em oprocz tego ze to tez jest jezyk programowania tylko zupelnie inny :-)
  • REKLAMA
  • #6 201169
    fish26
    Poziom 14  
    Chyba tylko tyle że po kompilacji dają kod maszynowy dla AVR.

Choć z drugiej strony w BASCOM'ie też można pisać w asm, stosująć je jako wstawki.
  • #7 201175
    Eagle
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    marchewa101 napisał:
    mam pytanko co ma wspolnego "BASCOM AVR" z asm'em oprocz tego ze to tez jest jezyk programowania tylko zupelnie inny :-)

Ma tyle wspólnego co jazda na miejscu pasżera w tramwaju i jazda na miejscu kierowcy sportowym BMW.

Nie podważalnie jednym i drugim się poruszasz, tramwajem nie zawsze jedziesz tam gdzie chcesz, jedziesz wolno, muszisz drogo płacić za jazdę i do niektórych miejsc nie dojedziesz, a BMW musisz cały czas myśleć co wycisnąć i gdzie skręcic ale to całkiem przyjemne.

Z kursem będzie kiepsko a na PL stronach ja nic nie znalazłem, na stronach Atmela są gotowe aplikacje do róznych rzeczy spróbój analizować kod źródłowy wiele można się nauczyć.

Pozdrawiam jeżdzący szybkim BMW ( Bardzo Małym Wozem = 126p :) )
  • #9 203245
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    To teraz będą linki, niestety strony w językach obcych, jedziemy :) :

Kurs ASM w angielskim i niemieckim, solidne podstawy, polecam
    http://www.avr-asm-tutorial.net/

Kurs w niemieckim, fajny, bo bardziej zorientowany na zastosowania (LCD, RS, porty, przerwania itd)
    http://www.mikrocontroller.net/index.en.htm

Świetna strona o architekturze AVR, z prostymi przykładami programowania, język angielski
    http://avrbeginners.net/

Ponadto polecam stronę Atmela - mają duzo ciekawych pdf-ów z przykładami w asemblerze (w końcu Atmel to producent ;))
    www.atmel.com

I sztandarowo oczywiście
    www.avrfreaks.com
    mają tam bardzo dobre forum (i nie tylko)

To i tak sporo czytania. Życzę zamozaparcia i sukcesów, sam zaczynałem niedawno a już idzie mi całkiem nieźle. Jakby co to pisz na PW do mnie :) Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru oprogramowania, kursów i materiałów do nauki asemblera dla mikrokontrolerów AVR. Jako narzędzie programistyczne i symulator z debugerem polecono AVRStudio w wersji 4.07, dostępne na stronie Atmela. W kwestii kursów wskazano na brak polskojęzycznych materiałów, jednak rekomendowano analizę gotowych aplikacji dostępnych na stronie producenta. Alternatywnie wspomniano BASCOM AVR, choć jest to język wyższego poziomu, z możliwością wstawiania asemblera. Podano również linki do zagranicznych kursów i tutoriali w języku angielskim i niemieckim: avr-asm-tutorial.net, mikrocontroller.net, avrbeginners.net oraz oficjalną stronę Atmela z dokumentacją i przykładami. Na koniec zasugerowano forum avrfreaks.com jako źródło wsparcia i wymiany doświadczeń. Tematyka obejmuje programowanie asemblera, symulację, debugowanie, architekturę AVR oraz praktyczne zastosowania (LCD, porty, przerwania).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA