logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprzydzielone miejsce dysku, Win 7

daniel95 02 Sty 2017 12:55 3972 7
REKLAMA
  • #1 16167082
    daniel95
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam, reinstalowałem na nowo Windowsa 7 64bit. Z całym formatem zrobiło mi, nie wiem czemu, ale tylko 2 dyski. W zarządzaniu dyskami pokazuje mi że mam 350gb nieprzydzielonego. Chciałem zrobić z tego 3 dysk ale nie mogę :/ klikam prawym na tą część nieprzydzieloną daje Nowy wolumin prosty -> klikasz wszędzie dalej przypisuje literę i po wybraniu wszystkiego wyskakuje błąd że za mało miejsca dostępnego na dysku aby ukończyć tą operacje. Może ktoś wie co zrobić
  • REKLAMA
  • #2 16167105
    alek49

Poziom 12  
    Ocena: 6
    Podeślij zrzut ekranu z menadżera dysków. Jak duży masz dysk?
    Konto firmowe:
    Tauntaun sp. z o.o.
    Chłopiciego 17/19 lok. 6, Warszawa, 04-314 | Strona WWW: www.tomi24.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16168125
    roman106
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Z poziomu Windowsa masz ograniczone możliwości zarządzania partycjami. Powinieneś skorzystać z dobrego programu do partycjonowania, np. GParted.

Ps.
    Z poziomu Windowsa - na myśli miałem użycie narzędzi systemowych.
  • REKLAMA
  • #5 16168218
    superconductor
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Użyj programu AOMEI Partition Assistant - prosto i w łatwy sposób stworzysz sobie partycję. To mały i wygodny program działający z poziomu windowsa.
  • #6 16168931
    alek49

Poziom 12  
    Ocena: 6
    Microsoft sie nie postaral i są czasem problemy z partycjami. Polecam AOMEI Partition Assistant łatwy i przyjemny. Jeśli czujesz się na siłach to polecam zrobić sobie płytkę Hiren’s BootCD tam będziesz miał wszystko co potrzebne do wszystkiego, również programy do dzielenia dysków.
    Konto firmowe:
    Tauntaun sp. z o.o.
    Chłopiciego 17/19 lok. 6, Warszawa, 04-314 | Strona WWW: www.tomi24.pl
  • #7 16168938
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Microsoft zrobił wszystko poprawnie. Nikt nie zauważył, że na dysku są same partycje podstawowe, jest ich dokładnie cztery, więcej podstawowych być nie może (na dysku MBR). Partycji rozszerzonej też w tej chwili nie można utworzyć ze względu na to samo ograniczenie. Kilka możliwych rozwiązań:

- dwie partycje należałoby osadzić jako partycje logiczne w stworzonej partycji rozszerzonej. Program do partycjonowania może w tym pomóc (np gparted powinien sobie poradzić), ale mimo że takie zmiany są możliwe, nie polecam ich.
    - co się znajduje na ostatniej małej partycji? Nie ma przydzielonej litery. Jeśli z niej nie korzystasz, możesz ją usunąć, wtedy z całości miejsca możesz utworzyć partycję z całości wolnego miejsca.
    - rozwiązanie, które ja bym wybrał - najprostsze i chyba najbezpieczniejsze - rozszerz sobie partycję D o dostępne wolne miejsce, będziesz miał jedną duża partycję zamiast dwóch małych. To nawet moim zdaniem wygodniejsze, tym bardziej że partycja osobna na system już jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował ponownie system Windows 7 64-bit, jednak napotkał problem z nieprzydzielonym miejscem na dysku (350 GB). Po próbie utworzenia nowego woluminu, system zgłosił błąd o braku dostępnego miejsca. Użytkownicy zasugerowali przesłanie zrzutu ekranu z menedżera dysków oraz skorzystanie z programów do partycjonowania, takich jak GParted i AOMEI Partition Assistant. Wskazano również na ograniczenia systemu Windows w zarządzaniu partycjami oraz na konieczność usunięcia nieużywanych partycji lub rozszerzenia istniejących. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem po reinstalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA