logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Aquahome 20 - stacja uzdatniania wody nie pobiera soli, co robić?

darek505 07 Sty 2017 16:21 82545 280
Najlepsze odpowiedzi

Co zrobić, gdy zmiękczacz Viessmann Aquahome 20 nie pobiera soli do regeneracji złoża?

Najpierw sprawdź i wyczyść układ poboru solanki: studnię z pływakiem, inżektor oraz sitka/kryzy w zespole solanki, a także upewnij się, że wąż odpływowy do kanalizacji nie jest zagięty ani zatkany [#16557218] [#18148782] [#19747411] [#21193619] W jednym z przypadków problemem okazało się mikroskopijne ziarenko piasku/soli w elemencie 81, które blokowało przepływ — po usunięciu stacja znów napełniała zbiornik i pobierała solankę [#19748030] [#19749181] Jeśli podczas regeneracji woda/solanka nie jest zasysana, a po ręcznym cyklu urządzenie działa lepiej, to nadal najbardziej prawdopodobna jest niedrożność w tych elementach albo zabrudzenie kryz i sitek w zespole solanki [#19747411] [#21191895] [#21200219] Gdy wyświetlacz pokazuje normalne cykle regeneracji i pracy, a mimo to sól nie schodzi, możliwe jest też uszkodzenie zaworu sterującego lub głowicy [#16180451] [#20953881]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #241 21193619
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    magier44 napisał:
    Sprawdzałem, podczas wymuszonej regeneracji woda w ogóle nie jest dopuszczana.

W takim razie, musisz odpiąć cały element od głowicy, gdzie jest przyłączony wężyk solanki - element nr 128.
    Częstym problemem jest drobny paproch, który zatyka kryzę BLFC - nr. 130 i 131.
    Również mogą być przytkane siteczka - nr. 132 i 135.
    Na spokojnie odkręć, dokładnie wypłucz, sprawdź drożność BLFC, złóż z powrotem zwracając uwagę na prawidłowy montaż kryz, ponieważ otwór w nich z jednej strony jest opływowy, a z drugiej płaski.
    Daj znać jakie efekty.

Schemat części składowych głowicy z oznaczeniami i numerami elementów.

Schemat rozmontowanego elementu z częściami numerowanymi.
  • #242 21193855
    magier44
    Poziom 4  
    Dzięki; jeszcze takie pytanie czy żeby odłączyć ten element 128 od głowicy to tą część 125 trzeba pociągnąć do góry czy znać jakieś inne "zaklęcie"?
  • #243 21200219
    magier44
    Poziom 4  
    jamiro1 napisał:
    W takim razie, musisz odpiąć cały element od głowicy, gdzie jest przyłączony wężyk solanki - element nr 128.

Jednak nie odpiąłem całego elementu 128 od głowicy. Odkręciłem tylko część 134 i przeczyściłem sitka i kryzy. Pomogło - zbiornik się napełnia. Dzięki
  • #244 21200235
    mikeeee
    Poziom 11  
    A te kryzy 130 i 131 jak powinny być zamontowane płaskim do góry czy do dołu?
  • #245 21200514
    jamiro1
    Poziom 14  
    magier44 napisał:
    jamiro1 napisał:

Jednak nie odpiąłem całego elementu 128 od głowicy. Odkręciłem tylko część 134 i przeczyściłem sitka i kryzy. Pomogło - zbiornik się napełnia. Dzięki

Przepraszam za brak odpowiedzi na wcześniejsze pytanie, zawleczkę się wyjmuje do góry jednocześnie wciskając delikatnie korpus inżektora.

Super, że pomogło.
    Polecam się na przyszłość.

Dodano po 55 [sekundy]:

mikeeee napisał:
    A te kryzy 130 i 131 jak powinny być zamontowane płaskim do góry czy do dołu?

Według schematu, kryzy płaskim do dołu, czyli lejkiem do góry.
  • #246 21202205
    przemyslawowsiany
    Poziom 1  
    Dzień dobry, mam taki problem z zmiękczaczem Vissman Aquahome Compact. Po podłączeniu do gniazdka na ekranie wyświetla się komunikat o rodzaju sprzętu i gaśnie po 2 sekundach, i jest czarny, nie ma godziny ani nic. Po wyjęciu wtyczki pojawia się to samo 1 s i gaśnie. Jakieś pomysły, jaki problem?
  • #247 21204670
    magier44
    Poziom 4  
    >>21200514
    jamiro1 napisał:
    Według schematu, kryzy płaskim do dołu, czyli lejkiem do góry.

Ciekawe, bo u mnie oryginalnie te kryzy były zamontowane napisami do góry (czyli płaskim). To jak powinno być - powinienem przełożyć?
  • #248 21228883
    tomaszskorski81
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc
    Posiadam uzdatniacz Aquahome 20N.
    Uzdatniacz był przez pewien czas wyłączony.
    Po ponownym włączeniu pojawił się błąd typu ERROR1 - godzina ustawiona
    uzdatniacz startuje, działa silniczek (próbuje 2-krotnie), po pewnym czasie wyskakuje komunikat
    ERROR1
  • #249 21229474
    jamiro1
    Poziom 14  
    tomaszskorski81 napisał:
    Proszę o pomoc
    Posiadam uzdatniacz Aquahome 20N.
    Uzdatniacz był przez pewien czas wyłączony.
    Po ponownym włączeniu pojawił się błąd typu ERROR1 - godzina ustawiona
    uzdatniacz startuje, działa silniczek (próbuje 2-krotnie), po pewnym czasie wyskakuje komunikat
    ERROR1

Błąd ten sugeruje o uszkodzeniu silniczka, sterownika lub wiązki od układy sterowania.
    Jeżeli silniczek działa, czy w takim wypadku przekładnia w głowicy zmienia swoje położenie ? Może doszło gdzieś do przyblokowania.
  • #250 21229815
    tomaszskorski81
    Poziom 2  
    Oprócz działającego silniczka nic nie zmienia położenia.
    Rozumiem że żeby sprawdzić, czy coś zablokowało przekładnie trzeba rozebrać całą głowice ?
  • #251 21230097
    jamiro1
    Poziom 14  
    tomaszskorski81 napisał:
    Rozumiem że żeby sprawdzić, czy coś zablokowało przekładnie trzeba rozebrać całą głowice ?

Zgadza się.
  • #252 21231138
    tomaszskorski81
    Poziom 2  
    jamiro1 napisał:
    tomaszskorski81 napisał:
    Rozumiem, że żeby sprawdzić, czy coś zablokowało przekładnię, trzeba rozebrać całą głowicę?

Zgadza się.

Dziękuję za informację.
    Ściągnąłem tylko silniczek i okazało się, że pękła zębatka (silniczek raczej nieotwieralny).
    Zamówię silniczek i zobaczę, czy zadziała.
  • #253 21382488
    Patyk
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Cześć.
    Mam problem ze stacją zmiękczającą wodę Viessmann Aquahome 20 SMART - po kilku godzinach wyłącza się Wi-Fi (gaśnie LED) i stacja jest offline. Wyłączenie z zasilania i ponowne włączenie skutkuje ponownym połączeniem znów przez kilka godzin. Zmieniłem zasilacz z oryginalnego 24 V, 500 mA na 24 V, 2 A (podejrzewałem, że może przy komunikacji Wi-Fi siada napięcie) - nic to nie pomogło. Macie doświadczenie w tej kwestii?
  • #254 21382709
    jamiro1
    Poziom 14  
    >>21382488 Jaki posiadasz router ? Może być problem z kanałami, którymi co jakiś czas rotuje router, wówczas następuje problem z poprawnym połączeniem.
  • #255 21382779
    Patyk
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    >>21382709 Router to Mikrotik, Wifi 2,4GHz jest na jednym kanale ustawione na stałe na częstotliwości 2452MHz (nie na auto). Mam kilka urządzeń smarthome opartych na ESP8266 wypychają dane po MQTT i pracują bez problemu od lat. Przeskanowałem za Twoja sugestią sieć i kanał na którym mam Wifi jest pusty, a najbliższa sieć Wifi jest na kanale 9, moja na 11.
  • #256 21384769
    jamiro1
    Poziom 14  
    >>21382779 Jeżeli nadal będzie występować problem z WiFi, spróbuj na innym routerze. Zdarzały się sytuacje, że zmiękczacz gdzieś się "gryzł" z routerem klienta mimo tego, że inne urządzenia chodziły bez większych problemów.
    Inna opcja, to problemy z samym modułem sieciowym i niestety serwis.
  • #257 21387036
    yeapu
    Poziom 10  
    Moja stacja Viessmann Aquastilla Duo. Stacja nie pobierała solanki. Zdiagnozowałem problem. Podczas procesu pobierania solanki, gdy widać było, że przez rurkę nie płynie solanka, poluzowałem nakrętkę (patrz zdjęcie) na kolanku wchodzącym do zbiornika z pływakiem i woda zaczęła płynąć. Jeśli komuś to pomoże, to proszę dać znać, bo jestem niezmiernie ciekawy, czy jeszcze u kogoś innego tkwił w tym problem.
    Widok urządzenia Viessmann Aquastilla Duo z zaznaczoną nakrętką przy kolanku.
    Zdjęcie wnętrza stacji Viessmann Aquastilla Duo z zaznaczoną na czerwono nakrętką przy rurce w zbiorniku z pływakiem.
  • #258 21393948
    jamiro1
    Poziom 14  
    >>21387036 Przypadek :D W samym kolanku nie żadnego elementu który by blokował przepływ solanki. Bardziej stawiam na zacięty pływak w studni. Być może podczas dokręcania kolanka ruszyłeś całym spójnym elementem i się odblokował przepływ.
  • #259 21428489
    Robhec
    Poziom 1  
    Dzień dobry, mam taki kłopot z Aquahome 20N.
    Bywają braki w dostawach wody z sieci miejskiej, po przywróceniu dostawy wody komora zmiękczacza napełnia się do maksimum, aż pływak odetnie dopływ. Oprócz tej przypadłości nie pobiera solanki. Dodam, że słychać, jak poszczególne programy się przełączają. Z góry dziękuję za rady.
  • #260 21432162
    jamiro1
    Poziom 14  
    >>21428489
    Co by nie patrząc pływak spełnia swoją rolę. Więc zbytnio bym się tym nie martwił.
    Co do solanki, zerknij na post #241.
  • #261 21489686
    smetkowskim
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam zainstalowany Aqastilla 25. Pojawił się komunikat "Sprawdź pozostałą ilość soli". Proszę o info, dlaczego nie mogę wyłączyć tego komunikatu. Sól jest w 3/4 zbiornika, a przytrzymanie 3 sekundy fajeczki nic nie daje.
  • #262 21491151
    jamiro1
    Poziom 14  
    >>21489686 W momencie, gdy soli może być mało na ekranie pojawi się odpowiedni komunikat oraz alarm dźwiękowy.
    Po ponownym dosypaniu soli do poziomu MAX należy skasować alarm, przytrzymując przycisk STRZAŁKA W DÓŁ przez około 3 sekundy.
  • #263 21495568
    smetkowskim
    Poziom 2  
    Dzięki, pomogło dosypanie soli, mimo to że było pół zasobnika, trzeba uzupełnić do max
  • #264 21534832
    qbatanas
    Poziom 6  
    Witam, mam problem z Aquahome 20-N. Nie regeneruje złoża automatycznie, muszę uruchamiać ręcznie. Zacząłem sprawdzać i zauważyłem, że licznik nie mierzy przepływu wody, więc chyba od tego powinienem zacząć. Czy podpowiecie, jak mogę rozwiązać problem?
  • #265 21535835
    jamiro1
    Poziom 14  
    qbatanas napisał:
    Witam, mam problem z Aquahome 20-N. Nie regeneruje złoża automatycznie, muszę uruchamiać ręcznie. Zacząłem sprawdzać i zauważyłem, że licznik nie mierzy przepływu wody, więc chyba od tego powinienem zacząć. Czy podpowiecie, jak mogę rozwiązać problem?

Proszę zastosować się do jednego z punktu z instrukcji:

"Wskaźnik przepływu wody
    uzdatnionej
    Wskaźnik ten pozwala
    zdiagnozować, czy w urządzeniu
    działa licznik przepływu wody
    uzdatnionej. Dzięki niemu można
    również odczytać prędkość
    przepływającej wody uzdatnionej.
    Nacisnąć i przytrzymać przycisk
    „WYBÓR”, aż na ekranie pojawi
    się informacja „000 - - ”. Jeśli woda
    przepływa przez urządzenie, na
    ekranie zobaczymy zmieniające
    się wartości od 000 do 199. Gdy
    pojawi się wartość 199, będzie to
    oznaczało, że urządzenie
    wyprodukowało 1 galon (3,78 litra)
    wody uzdatnionej. Po
    przekroczeniu wartości 199, licznik
    rozpoczyna pomiar kolejnego
    galonu wody uzdatnionej (od 000
    do 199).
    Aby powrócić do głównego ekranu,
    należy tyle razy nacisnąć przycisk
    „WYBÓR”, aż pojawi się aktualna
    godzina. "

Jeżeli wszystko wskazuje na to, że licznik przepływu wody nie działa, proszę jeszcze sprawdzić połączenie, czy przypadkiem wtyczka lub przewód nie jest uszkodzony, czy styki nie są zaśniedziałe.
    Ewentualnie można go wyjąć i przeczyścić.
    Jeżeli nadal problem występuje, pozostaje jego wymiana.

W każdym bądź razie, powinna załączyć się okresowa regeneracja co x dni, chyba, że ta funkcja jest wyłączona.
    Proszę jeszcze sprawdzić, czy przy załączeniu regeneracji natychmiastowej urządzenie wykonuje poprawnie wszystkie etapy regeneracji.
  • #266 21545298
    qbatanas
    Poziom 6  
    >>21535835 >>21535835
    Dziękuję za podpowiedź. Sprawdziłem połączenia kablowe (jak na swoje amatorskie umiejętności) i nie widzę nic niepokojącego. Kable wydają się całe, przetarć nie widać, a wtyczki siedzą dość ciasno, zaznaczam, że ich nie wyciągałem, bo nie chcę nabroić. Dołączam zdjęcia, czy mógłbym prosić, abyś zobaczył fachowym okiem? W przeciwnym razie spróbuję znaleźć serwisanta. Aha, chciałem dodać, że regeneracja ręczna działa, stwierdzam to jedynie na podstawie badań wody przed i po ręcznej regeneracji.
    Zbliżenie na przewody elektryczne i plastikowe elementy wewnętrzne urządzenia, prawdopodobnie zmiękczacza wody.
    Zbliżenie na podłączenie przewodów do czerwonej złączki na płytce elektronicznej urządzenia.
  • #267 21584903
    przemek.pac
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, Wiessman Aquahome 20 N mam taki problem, że działa normalnie, zużywa sól, ale nie opróżnia wody ze zbiornika. Kiedy dosypuję sól, opróżniam ręcznie i działa bez problemu nadal. Gdzie mogę szukać przyczyny? Dzięki z góry.
  • #268 21585192
    jamiro1
    Poziom 14  
    przemek.pac napisał:
    Witam, Wiessman Aquahome 20 N mam taki problem, że działa normalnie, zużywa sól, ale nie opróżnia wody ze zbiornika. Kiedy dosypuję sól, opróżniam ręcznie i działa bez problemu nadal. Gdzie mogę szukać przyczyny? Dzięki z góry.

Skoro działa normalnie, to w czym problem ? Piszesz, że zużywa sól, tzn. że pobiera solankę.
    Ile wody masz w zbiorniku ?
  • #269 21591308
    przemek.pac
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wydaje mi się, że wody jest tyle, ile przy uzupełnianiu nastawiam poziom soli. Ostatnio wsypałem worek i ustawiłem na 3 i teraz woda jest w okolicy 3, ale jak nasypię wyżej czy do pełna, to poziom wody jest też tak wysoki, w okolicach 5-6. Nie wiem, czy jest problem, czy nie, ale wcześniej tak nie było.
  • #270 21620988
    pit_er1
    Poziom 3  
    Witam, od 5 lat użytkuję Aquahome Compact, woda ze studni, założony filtr 5-ka, twardość wody 23°dH na wejściu, na urządzeniu zadane 25°dH. Zmiękczanie na śrubie motylkowej zadane maksymalne. W ostatnim czasie zaobserwowałem, że woda zrobiła się twarda, co potwierdziły pomiary. Skontrolowałem i wyczyściłem injektor, przewody solanki i odprowadzania popłuczyn, bypass oczywiście w pozycji service, rozebrałem głowicę i wewnątrz brak zabrudzeń poza delikatnym nalotem od wody surowej. Serwisant był, przytulił 150 ziko i oświadczył, że głowica wygląda ok, elektronika działa poprawnie i pewnie żywica dokonała żywota z uwagi na parametry wody studziennej, poza tym on nie wie, co może być nie tak. Wymieniłem wczoraj żywicę, umyłem zbiornik na sól, zasypałem nowej, regeneracja przeprowadzona. Zbiornik na solankę napełnia się mniej więcej do połowy zbiornika, tzn. pływak dochodzi do kapselka oporowego i przestaje pobierać wodę. W trakcie regeneracji złoża solankę wysysa niemal do dna – zostaje odrobina na dnie. Oringi między butlą i głowicą przesmarowane i w dobrym stanie. W zasadzie do wymiany zostały mi tylko uszczelnienia w komplecie za kolejnych parę stów, ale może ktoś ma pomysł, co jeszcze mogę sprawdzić, zanim wyskoczę z kasy? Regeneracje automatyczne wcześniej szły raczej prawidłowo – mosty się nie tworzyły, sól opadała etc. Na zadajniku 2 w nocy na regenerację.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów ze zmiękczaczem Viessmann Aquahome 20 / 20-N / 20 Smart, który nie pobierał soli lub pobierał zbyt mało solanki podczas regeneracji, przez co woda pozostawała twarda. Wskazywano możliwe przyczyny: zapchana lub zabrudzona studnia/komora solanki, zanieczyszczone sitko i dysza w głowicy, zagięty przewód odpływowy, nieprawidłowe ustawienie by-passu, błędne parametry sterownika oraz zużyte złoże lub nieszczelność głowicy. W kilku przypadkach pomogło dokładne czyszczenie studni, pływaka, sitka i elementów głowicy, a także ręczna regeneracja. Omówiono też ustawienie twardości w sterowniku, czas napełniania zbiornika solanki, różnice między regeneracją ręczną i automatyczną oraz wpływ poprawnie wpiętej czerwonej wtyczki na działanie licznika przepływu. W końcowej części pojawiły się także pytania o minimalną twardość wody przy instalacji miedzianej, analizę wody ze studni oraz problemy z błędem CODE/Err03 po rozebraniu głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA