logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Aquastilla 25 – regulacja twardości wody, ustawienia baypass, ograniczenie obrotów

klikacz33 15 Mar 2026 19:55 417 3
REKLAMA
  • #1 21863197
    klikacz33
    Poziom 2  
    Uzdatniacz wody Viessmann Aquastilla 25.
    Dzień dobry, mam problem, mianowicie posiadam od niedawna uzdatniacz wody Viessmann Aquastilla 25, moja woda surowa w domu wynosi 20 kropli w teście kropelkowym, czyli 20°dH.
    Wyliczyłem, że twardość wody wynosi 356 (20*17,8).
    Osoba podłączająca uzdatniacz ustawiła bypass na 0, a w menu uzdatniacza wpisała twardość wody 356 według wyliczeń. Woda na dzień dzisiejszy wskazuje 7 kropli w teście, czyli 7°dH.
    Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi, jak mam zmienić stopnie z 7 na 3-4, ponieważ chcę, żeby była bardziej miękka?
    Na bypassie nie mogę przekręcić pełnych obrotów, pokrętło kręci się maksymalnie na pozycję 5, nie można zrobić pełnego obrotu, czyli 360 stopni.
    Przeczytałem, że żeby zmiękczyć wodę powinienem zrobić około 2 pełne obroty, by uzyskać stopień 3, ale jak mam to zrobić, skoro to nie chce się kręcić? Czy ktoś może mi pomóc?
    AI: Czy pokrętło baypass od początku nie wykonywało pełnych obrotów, czy problem pojawił się dopiero po jakimś czasie użytkowania?
    Od początku nie można przekroczyć pozycji 5 na wskaźniku pokrętła
    AI: Czy próbował Pan regulować twardość wody również przez ustawienia w menu urządzenia, czy tylko mechanicznie przez pokrętło baypass?
    Z tego, co wiem, ten model ustawia się w menu urządzenia oraz mechanicznie, w menu urządzenia mogę tylko wpisać twardość wody, jaką mam surową.
  • REKLAMA
  • #2 21864959
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Po jakim czasie od regeneracji został wykonany test twardości wody ? Jakie jest miesięczne zużycie wody lub ile osób w domostwie ?
  • REKLAMA
  • #3 21867624
    Ritord
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Masz wersję z poprawionym bypassem. To, co czytasz o obrotach, tyczy się starej wersji. W tej wersji 0 na pokrętle oznacza całkowite zmiękczenie, czyli w kranie powinno być 0 st. niemieckich. Jeśli dasz na 5, to twardość będzie na wysokim poziomie (nie da się jasno stwierdzić, jakie, bo jest zależne od ciśnienia wody). Jeśli nadal nie masz całkowitych zer, to pod obudową po prawej stronie, pod elektroniką, masz śrubkę, którą należy całkowicie wkręcić
    Czarny korpus urządzenia z okrągłym pokrętłem na środku i dwoma króćcami na dole

Schemat głowicy zmiękczacza wody z opisanymi przyłączami i śrubą mieszacza
  • #4 21896148
    matecz
    Poziom 9  
    Witam,

Mam taką samą stację uzdatniania wody i mam problem, że pobiera mi 25 kg soli na około 1,5 miesiąca. Czy jest jakieś ukryte menu serwisowe, w którym można wskazać ilość soli potrzebną do regeneracji?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
REKLAMA